Найден Зеленогорски: Според мен има ясни и категорични доказателства за манипулации на изборите

03.11.2011

Insert full sizeИнтервю на Найден Зеленогорски за предаването на Нова телевизия, "Здравей, България"

Водещ: Купуването на гласове - толкова пъти го казахме по време на последните избори това изречение, че наистина започнахме да мислим за това нещо, за това явление като за нещо нормално, като за нормална практика. На последните избори обаче започнаха да се сипят и нови обвинения, обвинения за мутризация на вота. И наистина малко след втори тур например гръмна бомба в Сливен, а пък Найден Зеленогорски, който беше кандидат за кмет на Плевен, призна, че е имало опит за покушение срещу него. Г-н Зеленогорски, добро утро.

 

Найден Зеленогорски: Добро утро.

 

Водещ: Неуспешен опит все пак.

 

Н. Зеленогорски: Слава богу, неуспешен. Можеше наистина да стане страшно за много хора - и за мен, и за други колеги.

 

Водещ: Разкажете за какво става въпрос.

 

Н. Зеленогорски: Ами, всъщност преди първия тур на изборите в една от сутрините автомобилът, с който аз се движа, един служебен автомобил на СДС, фиат, за съжаление, тръгвайки на път колегите, в този момент не аз, а други колеги от СДС бяха в него, усетили някакво чукане вляво отпред и за голяма радост са карали бавно. Когато спрели, видели, че има проблем, а проблемът е, че болтовете на лявото колело, лявото предно колело, били отвити. Не искахме да говорим за този случай по време на кампанията, за да не истеризираме кампанията, но мисля, че е логично, след като изборите приключиха, да се знаят тези факти, защото това са ужасяващи неща, които не би трябвало да се случват в една европейска държава, член вече на Европейския съюз от 5 години, а очевидно е, че този акт е свързан с изборите, защото се случи точно по време на кампанията.

 

Водещ: Какво означава това да не истеризираме кампанията? Не сте ли длъжен да съобщите за нещо подобно? В крайна сметка можеше да се стигне още по-. .. доста по-тежки неща да ви се случат.

 

Н. Зеленогорски: Ами, ако бяхме говорили по тази тема. . .

 

Водещ: Не разбирам защо сте си мълчали десетина дни.

 

Н. Зеленогорски: Ако бяхме говорили по тази тема по време на кампанията, при всички случаи щяха да ни изкарат, че се опитваме да си правим политика с подобен факт.

 

Водещ: Да се правите на жертви.

 

Н. Зеленогорски: Или се опитваме да се правим на жертви. Аз съм човек, който никога не би ползвал подобен механизъм, и очевидно е, че това е твърде цинично и твърдо зловещо, за да се прави. Просто. . .

 

Водещ: А всъщност какво може да се случи, когато бъдат по този начин охлабени болтовете на гумата на автомобила, на джантата, какво може да се случи? Разговаряхте ли с хора, които разбират от тези неща?

 

Н. Зеленогорски: Ами, какво може да се случи - изхвърча колелото и всичко може да се случи. Нали знаете, ако няма предна лява гума, предно ляво колело какво може да се случи.

 

Водещ: Този автомобил по принцип вие ли го карате?

 

Н. Зеленогорски: От три месеца аз.

 

Водещ: От три месеца, т.е. хората, които са направили това, са знаели и са очаквали, че вие ще се качите в него?

 

Н. Зеленогорски: Допускам, че е така.

 

Водещ: Кои допускате, че са тези хора?

 

Н. Зеленогорски: Във време на кампанията естествено го караше и шофьорът, и колеги от СДС. Вижте, не мога да допускам. Надявам се органите в България, които се грижат за това, да се самосезират, за да можем да дадем повече информация и тогава да се работи по случая.

 

Водещ: Да се самосезират, казвате. Защо да се самосезират, не сте ли подал сигнал?

 

Н. Зеленогорски: Не съм подал сигнал, защото вече са минали петнайсетина дни и очевидно е, че би било твърде сложно да се намерят извършителите. Все пак този автомобил е стоял пред частен дом, а не на специален паркинг или в някакъв гараж, и очевидно е, че е много трудно да се намерят достатъчно доказателства, че да кажем в 3.00 часа сутринта някой е направил това ужасяващо дело.

 

Водещ: Още нещо казахте, което ми направи силно впечатление – че сте оставали с усещането, че някой ви следи по време на кампанията.

 

Н. Зеленогорски: То не беше усещане.

 

Водещ: А какво?

 

Н. Зеленогорски: Когато в деня на изборите отидох в град Славяново с още двама колеги, за да видим как върви изборният процес, спирайки на центъра на града и тръгвайки към секциите в един от кварталите, след нас тръгна автомобил на БОП, който продължи и ни следеше през цялото време, докато бяхме в града, а при връщането ни в обратна посока ни спря патрулка. Тази патрулка провери автомобила, провери какво има в багажника, нещо твърде неприятно, особено когато се говори за кандидат за кмет в деня, в който той е на избори. Нали разбирате, че такива неща са се случвали преди много, много години.

 

Водещ: Г-н Зеленогорски, тук говорим през последната седмица за целувки много, целувката на Доган. Вас обаче да ви питам – в Плевен като че ли за една друга целувка стана въпрос, за целувката на БСП. Не знам дали ме чувате ясно. Кого целуна БСП в Плевен?

 

Н. Зеленогорски: Чувам ви, да.

Водещ: Кого целуна БСП в Плевен, защото, доколкото знам, публично Сергей Станишев каза, че ви подкрепя вас.

 

Н. Зеленогорски: Да де, и публично Румен Петков дойде в Плевен и работи за ГЕРБ. Така че просто всеки плевенчанин реши по съвест за кого да гласува. В края на краищата г-н Станишев беше прав, че тук става въпрос за избор между демокрация и зараждащ се авторитаризъм или зараждаща се диктатура. Така че в края на краищата всеки можеше по съвест да реши какво да направи. Очевидно е, че може би една част от хората с такива идеологически разбирания са ме подкрепили, но една значителна част са гласували за г-н Стойков, защото в цялата партийна организация беше ясна каква е позицията на г-н Румен Петков и той пряко агитираше.

 

Водещ: И в крайна сметка целувката на БСП къде отиде в Плевен – при вас или при г-н Стойков?

 

Н. Зеленогорски: Не мога да кажа.

 

Водещ: Не можете да кажете със сигурност.

 

Н. Зеленогорски: Ами, вероятно при този, който. . . вероятно при този, който спечели повече гласове.

 

Водещ: Каква е разликата. . .

 

Н. Зеленогорски: Макар и само на косъм.

 

Водещ: Каква е последно разликата помежду ви в гласовете?

 

Н. Зеленогорски: Седемдесет стотни от процента - 389 гласа.

 

Водещ: 389 гласа. Ще оспорвате ли, решихте ли окончателно, този избор? Как, кога, какво очаквате да се получи?

 

Н. Зеленогорски: Да, преди два дни подадохме жалба до съда за изборите за общински съветници, а днес подаваме жалба за изборите за кмет. Вероятно сте чули за събитията в Бохот, където охранителна камера хвана момент, в който членове на секционна избирателна комисия от ГЕРБ подменят бюлетините. Дори само в тази секция гласовете за господин Стойков да бъдат прехвърлени за мен, което хипотетично съществува като вероятност, ако са подменяни бюлетини, изборите отиват в моя полза. Така че е съвсем логично да направим необходимото, за да обжалваме резултата. Още повече, че ние смятаме, че тази схема не е разработена в Бохот. Имаме данни, че тази схема по подмяна на бюлетини се е случвала в много други секции в град Плевен и в селата.

 

Водещ: Тоест вие сте . . .

 

Н. Зеленогорски: Така че става въпрос за една тотална фалшификация.

 

Водещ: Вие сте убеден, че тази разлика от, 380 казахте, нали, със сигурност се дължи на манипулация.

 

Н. Зеленогорски: 389.

 

Водещ: 389 гласа, се дължи на манипулации според вас?

 

Н. Зеленогорски: Значи, според мен има ясни и категорични доказателства за манипулации. Когато има такова нещо в един изборен процес, в една правова държава се касират изборите.

 

Водещ: Господин Зеленогорски, в какво състояние оставяте града?

 

Н. Зеленогорски: Бих казал, в отлично състояние.

 

Водещ: Задавам ви този въпрос, защото. .. защото на много места кметове, за които се твърди, че са добри, че добре са си вършили работата, бяха преизбрани.

 

Н. Зеленогорски: Ами, мен ме преизбираха три пъти.

 

Водещ: Три пъти. Този път, затова ви питам, убеден ли сте, че работихте добре през последния мандат и оставяте града в добро състояние на вашия наследник?

 

Н. Зеленогорски: Убеден съм, защото това показват фактите. А що се отнася до резултата, аз казах, по-добре достойна загуба, отколкото фалшифицирана победа. И искам да ви кажа, че аз бях изправен срещу цялата държавна власт, срещу отказа да регистрират СДС и ДСБ на изборите, срещу регистрация на коалиция с моето име, която работеше срещу мен, и срещу още много, много тежки механизми, да не говорим за големите пари. Те бяха милиони в Плевен.

 

Водещ: А какво стана с тази коалиция, тя участва ли на втори тур?

 

Н. Зеленогорски: Тя участва на изборите за съветници и открадна около 900 гласа, което е един съветник. Да.

 

Водещ: Коалиция "За Зеленогорски". А тя остава ли в политическия живот, тази коалиция?

 

Н. Зеленогорски: Не знам.

 

Водещ: Не знаете.

 

Н. Зеленогорски: Това, което аз ще направя, е да съдя държавата в Страсбург, защото не е възможно да ти откраднат името, да обжалваш пред държавните институции и те да не вземат никакво отношение. Аз не живея в държава от третия свят, а в европейска държава.

 

Водещ: Вече завели ли сте този иск?

 

Н. Зеленогорски: Сега сме длъжни да извървим пътя в българската система. Когато извървим пътя в българската съдебна система, и ако не получим удовлетворение, тогава ще заведем иска в Страсбург.

 

Водещ: Добре. Господин Зеленогорски, благодаря ви за този разговор, желая ви успешен ден.

 

Н. Зеленогорски: Аз също.


Tags: Найден Зеленогорски

Още по темата

thumb 08.05.2012

Найден Зеленогорски: Стреми...

Проект за коалиционното споразумение в рамките на Синята коалиция с...

thumb 25.01.2012

Върховния административен с...

В жалбата си г-н Зеленогорски и БНД настояват Върховният администра...

thumb 04.01.2012

Найден Зеленогорски и БНД о...

Съюзът на демократичните сили ще запознае с развитието на казуса с ...

thumb 20.12.2011 - Плевен

Мартин Димитров : Демокраци...

Делото за касиране на кметските избори в Плевен приключи. До дни се...

thumb 08.11.2011

Мартин Димитров: Цветанов д...

Това бяха най-манипулираните и фалшифицирани избори за последните 2...

thumb 05.11.2011 - Плевен

Кандидатът за кмет Найден З...

Кандидатът за кмет Найден Зеленогорски и партия „Българска нова дем...

thumb 06.11.2011

Найден Зеленогорски: Застъп...

Търся публичност, за да се разбере, че в тази държава не може да се...

thumb 30.10.2011 - Плевен

Найден Зеленогорски: Гласув...

Кандидатът за четвърти мандат кмет на Община Плевен Найден Зеленого...

thumb 26.10.2011 - Плевен

Меглена Кунева и Любен Дило...

„Днес има две Българии. Тази на всички нас, които чакаме ползите от...

thumb 27.10.2011 - Плевен

Почетни граждани на Плевен ...

Почетни граждани на Плевен и интелектуалци от цялата страна подкреп...