Румен Христов: Няма да съм задкулисен играч

20.10.2011

 

 Insert thumb

 "Дневник" попита кандидатите за президент с най-висока обществена подкрепа:

1. Кои са първите три действия, които ще предприемете след встъпването си в длъжност?

2. С кого ще обсъждате представителите си в институциите, които по закон имат "президентска квота" (Съветът за електронни медии, Комисията за регулиране на съобщенията, БНБ и др.)?

3. По какви критерии ще определите състава на администрацията и на съветниците си? Кои факти от биографията и кариерата на даден кандидат биха го лишили категорично от възможността да работи за вас?
 
4. Законът за дипломатическата служба предвижда в момента т.нар. квота за политически назначения при дипломатите. Необходимо ли е тя да съществува, като се има предвид, че кандидатите от нея не са задължени да отговарят на общите критерии за професионалните назначения?

5. На енергия от какви източници трябва да разчита България? Ще работите ли за прокламирания от настоящия президент Георги Първанов "Голям шлем" в енергетиката? Какви биха били приемливите условия за реализирането на проекта за АЕЦ "Белене" и за нефтопровода Бургас - Александруполис?

 6.  Избройте инструментите, чрез които президентът може да оказва натиск върху управляващите, ако не споделя решения на изпълнителната и законодателната власт.

 7. Има ли практики на настоящия президент Георги Първанов, които бихте продължил/а? Има ли нещо, което бихте прекратили, тъй като го смятате за безполезно или вредно?

1. Първо ще свикам консултативен съвет за национална сигурност за: бъдещето на АЕЦ "Белене" (аз съм против неговото изграждане); битовата престъпност и конкретни мерки за преодоляването й; добива на шистов газ, който е екологична заплаха за нашата природа.

2. Назначенията ще обсъждам с доказани професионалисти и представителните организации на тези гилдии.

 3. Като главен секретар на администрацията на Петър Стоянов имам много сериозен опит. Секретарите ми ще отговарят на характеристиката на институцията. Не очаквайте от мен назначения на секретари, дублиращи състава на Министерския съвет, на каквито бяхме свидетели. Нямам никакво намерение да влизам в кожата на министър-председател. Съпричастността към бившите служби на Държавна сигурност би лишила и най-изтъкнатия професионалист от възможността за назначение там, където ще е необходим мой подпис.

4. Не виждам нищо лошо, ако бивш председател на парламента или бивш вицепрезидент бъде изпратен като посланик. Та нали тези хора са провеждали активно и външна политика и вероятно не са по-лошо подготвени от т.нар. кариерни дипломати. Понякога това са знакови назначения, които подчертават отношението към дадена държава. В този смисъл аз съм "за".


5. Категорично против съм т.нар. Голям шлем. Против съм изграждането на Бургас – Александруполис, защото изгодите от транзит на нефт са твърде малко в сравнение с големия риск от замърсяване на Южното Черноморие и загубите от морски туризъм. Против съм изграждането и на АЕЦ "Белене", защото това е ненужен и небезопасен проект. Освен това нямам отговор на въпросите: Защо, след като разполагаме с мощности за около 11,5 млн. мегаватчаса, а при върхова консумация потребяваме около 7,8 млн. мегаватчаса, ни е нужен този АЕЦ? Защо, след като имаме най-енергоемката икономика в Европа, не работим в посока енергийна ефективност? Защо пренебрегваме доклада на БАН, който определя разломната плоча, върху която се намира площадката на АЕЦ "Белене", като доста по-сеизмологична в сравнение с тази на АЕЦ "Козлодуй"?
Защо не построим, ако толкова са необходими, един или два нови реактора на АЕЦ "Козлодуй"?

6. Свикването на консултативен съвет по национална сигурност, обръщение към парламента, обръщение към нацията, налагане на отлагателно вето, сезиране на Конституционния съд, неподписването на укази за назначения, които не са съгласувани предварително, използване на квотите във важните органи, които представляват президента.

7. Няма да ходя на ловни излети. Няма да продължа "Българската Коледа", защото благотворителността е нещо много лично, свято и човешко, а не за кичене със слава. Няма да се изживявам като премиер. Няма да си говоря чрез медиите с премиера. Няма да съм задкулисен играч при съставяне на правителствата.


Още по темата

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември

thumb 17.11.2019

Участие на Румен Христов в БНР

18 ноември, 12.30 часа

thumb 14.11.2019

Д-р Антон Койчев: Деструкти...

Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-...