Национална политика

Мартин Димитров: АЕЦ „Белене" е един капан за България и правителството

23.02.2010

Insert thumb

Пресконференция след заседание на НИС на СДС

Мартин Димитров, председател на СДС: Добър ден на всички. Има един въпрос в България, който е сечение на интересите на президента, премиера, ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА и Яне Янев. Всичките заедно са за строежа на АЕЦ „Белене". Няма друг въпрос, по който тези хора да са се сговорили. За нас това е най-важната тема през 2010г.

АЕЦ „Белене" е един капан за България и правителството. До вчера отговорността беше на миналия кабинет, но днес става на правителството на ГЕРБ. Сиренцето в капана са тези два милиарда лева. В момента, в който премиерът посегне да ги вземе капана щраква и процесът става необратим. Тръгнаха да ни убеждават, че имало безплатен обяд - Русия дава 2 милиарда евро, няма държавни гаранции и всичко е наред. Само, че се пропуска, че АЕЦ „Белене" ще струва 10 милиарда евро и като щракне капана няма да има пари след това и следващия заем и следващите пари от Русия ще си наложи всичките условия. Това се пропуска, а за нас това е най-важния въпрос. Правителството няма позиция по АЕЦ „Белене", чуваме едни неща от г-н Трайков, други неща от министър Дянков, между другото адмирираме неговата позиция, и нищо от премиера.

Има няколко изключително важни въпроса:

1. Защо никой не атакува СДС, че спряхме АЕЦ „Белене"през 1990г.? Ако го имаше АЕЦ „Белене" сега електроенергията щеше да е по-скъпа.

2. Как така сеизмичната оценка от „опасна" стана „безопасна"?

3. Защо Русия не построи АЕЦ в друга бивша социалистическа страна?

4. Строят АЕЦ „Белене", за да затворят АЕЦ „Козлодуй"?  Цяла Европа залага на алтернативните източници, а нашето правителство строи втора атомна централа.

Оказва се, както каза един руски политик, България ще трябва да плати, че е троянски кон на Русия в ЕС. Печалба ще има само за енергийния октопод, който ще изхарчи два милиарда. После обаче милиардите ще връщаме всички ние, а печалбата на октопода ще отиде за корумпиране на управници. Това е жизнената среда на енергийния октопод.

За нас единственото решение е проектът „Белене" да бъде спрян, защото България няма никаква полза от него и това може да стане само сега. Той ще накърни сериозно интересите на българската икономика и можем да загубим много за една авантюра.

Въпрос: Кажете ни нещо повече за вчерашната Ви среща с г-н Костов? Имате ли някакви конфликти както се писа?

Мартин Димитров: Аз конфликти в българското дясно пространство нямам и за млад и необременен човек като мен, това е сериозен актив. Относно срещата, проведоха се вътрешно коалиционни разговори, които не смятам да коментира, както казах и вчера.

Въпрос: Защо не бяхте доволен след срещата?

Мартин Димитров: Напротив бях толкова доволен и усмихнат, но явно съм по-сдържан в своите емоции и затова сте останали с това грешно впечатление. Напротив г-н Костов имаше известно смущение, че за първи път от 7-8 години идва в СДС, така че наистина имате грешна представа за емоциите.

Въпрос: Премиерът, каза че в проекта „Белене" са инвестирани вече много пари така ли е?

Мартин Димитров: В проекта АЕЦ „Белене" до момента са инвестирани 1 милиарда лева, поръчано е оборудване, което също е на стойност около 1 милиард лева. Ако то не бъде доставено и платено е възможно Русия да претендира за неустойки. Но този риск на фона на другия - проект за 20 милиарда лева, за който няма финансиране, пари и пазари. Никой не е казал, че иска да купува тази електроенергия. Това е нещо между авантюра и глупост.

Въпрос: Свързано ли е това с проекта?

Мартин Димитров: Разбира се, че е свързано. Комисионните са толкова големи, че въпреки че този проект не е необходим за вътрешното потребление на ток, толкова години ревностно и постоянно се защитава.

Въпрос: Ще ни обясните ли как стои въпросът относно подновяването на лицензите на реакторите в АЕЦ „КОЗЛОДУЙ"?

Мартин Димитров: Всеки един реактор има срок на действие  - за 5 и 6 блок на АЕЦ „КОЗЛОДУЙ", проверката, която направихме показа, че на единия срока изтича през 2017г., а на другия 2019г. Подновяването на лицензите минава през няколко етапа. Първо, техническа експертиза, при която се взима проба от реакторите, вижда се какви са критичните показатели, правят се нови инвестиции, които да подобрят качествата на двата реактора и на база на това се удължава техния живот. При положение, че тази оценка бъде забавена, може да се стигне до преждевременно спиране на реакторите. Тогава нещо построено, което работи в момента може да излезе от употреба, просто, защото някой не си е свършил работата. Ние няма да допуснем това да стане. И затова във въпрос до Министерството на икономиката настояваме по най-бързия начин да бъде раздвижена процедурата относно новото лицензиране на тези реактори, за да не бъдат загубени. АЕЦ „Белене" е хипотетичен проект, за който ще дадем много пари, а АЕЦ „Козлодуй" е нещо изградено и работещо, което не можем да загубим с лека ръка. В момента много хора говорят за 3 и 4 блок. Да, бяха пропуснати действия, но сега кризата е за 5 и 6 блок. Трябва да е направено всичко възможно, защото те могат да продължат да работят от 5 до 10 години след периода, който ви споменах преди малко. Това трябва да бъде използвано. Според нашите експерти България е трябвало да започне процедурата за прелицензиране още преди една година. Дано не изпуснем питомното, гонейки дивото.


Tags: Мартин Димитров, АЕЦ БЕЛЕНЕ

Още по темата

thumb 19.11.2012

СДС няма да съдейства за ор...

СДС няма да предлага членове за избирателните комисии и няма да съ...

thumb 16.10.2012

Бюджет 2013 е рисков и разо...

СДС е категорично за запазване на плоския данък, заяви председателя...

thumb 12.10.2012

СДС отказва да участва в к...

Писмо от ПП СДС до Президента на Република България Росен Плевнелиев

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...

thumb 09.10.2012

СДС призовава за бойкот на ...

СДС призовава всички българи да кажат НЕ на проекта „Белене”, като ...

thumb 11.09.2012

Позиция на СДС относно пров...

За СДС провеждането на референдум за АЕЦ „Белене” противоречи на за...

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...

thumb 10.05.2012 - Кюстендил

Лидерът на СДС призова Симе...

Председателят на СДС изрази надежда финансовия министър да е бил по...

thumb 10.05.2012

Мартин Димитров: Популизмът...

Това, което трябва да се направи оттук нататък е здрава коалиция м...

thumb 08.05.2012

Найден Зеленогорски: Стреми...

Проект за коалиционното споразумение в рамките на Синята коалиция с...