Национална политика

Мартин Димитров: Искаме партньорска проверка от страна на Европейската Комисия , за рисковете по проекта АЕЦ "Белене"

12.04.2011

 Insert thumb

СДС настоява да се направи проверка от Европейската комисия по безопасността и рисковете от АЕЦ "Белене". Настояваме ръководствата на БЕХ и на НЕК да бъдат проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност, изрази още позицията на ръководството на СДС, лидерът на партията Мартин Димитров, на брифинг след заседание на Националния изпълнителен съвет. 

На пресконференцията бе поканен и ядреният физик Георги Касчиев от Института за безопасност и рискови изследвания във Виена,който обясни, че според официални оценки и прогнози на независими експерти, към 2020 година България ще има 5 милиарда киловатчаса излишък електроенергия без да бъде построен "Белене". 

Пресконференция след редовно заседание на НИС на СДС

Мартин Димитров, председател на СДС : Позицията след днешното заседание на ръководството на СДС е във връзка с проекта АЕЦ Белене и последните събития около него. След обявяването на този мораториум не може тези, които строят централата АЕЦ Белене т.е руснаците, да преценяват за  нейната безопасност. Искаме партньорска проверка от страна на ЕК. Нека и те преценят рисковете, това е важно за българските граждани, важно е и за всички граждани на ЕС. За да не изпаднем в ситуацията да започне да се строи тази централа, но да не отговаря на новите изисквания на ЕС, които ще бъдат приети в края на годината и да се окаже, че тя не може да бъде пусната в експлоатация. Призоваваме българското правителство да поиска от еврокомисарят Йотингер проверка на сеизмологичните рискове следващи от АЕЦ Белене и на икономическата ефективност от този проект. Нека се разбере колко ще струва цената на тока, ние твърдим, че ще бъде поне 3 до 5 пъти по-скъпа от тази на тока от АЕЦ Козлодуй. Нека разберем най-накрая  и колко ще струва самата централа, това трябва да бъде направено по най-спешния начин.

На следващо място настояваме още тази седмица цялото ръководство на БЕХ и на НЕК да бъде проверено за принадлежност към ДС. След като Красимир Първанов подписа документи, за които стана ясно че няма съгласието на министъра на икономиката, който е принципалът , всички тези хора трябва да бъдат проверени да не се окаже , че получават заповеди от някъде  другаде. Тоест тези, които преговарят с руснаците да не се окаже , че са работили някога за Съветския съюз.

На трето място говорейки за Белене става въпрос за много пари, които ще бъдат похарчени , за нас от СДС е много важно каква е алтернативата на тези пари. Говори се за над 10млрд. евро , които ще бъдат похарчени, тези пари стигат да бъдат санирани всички сгради в България, което ще намали сметките за ток  на всеки един български гражданин поне с 50%. Ефектът ще бъде сигурен и ще касае милиони хора. Вместо да бъде правено Белене да се подобри енергийната ефективност в цяла България . Хората веднага ще получат по-малки сметки за ток и за парно, даваме ви алтернатива много по-силна , много по-умна , която може да бъде приложена в практика.

При нас е и експертът Георги Касчиев , който е може би най-добрият български ядрен физик , той работи във Виена в Института за безопасност и рискови изследвания и е тук, за да обори някои лъжи хвърлени в публичното пространтство относно този проект от неговите привърженици.   

Георги Касчиев: Добър ден на всички. Аз ще се спра на няколко аспекта, свързани с проекта „Белене".

Първият и най-важният от тях, който интересува българите е - нужен ли е проекта „Белене" за задоволяване на енергийните потребности на България? Разбира се, че има категорични твърдения, че ако не се построи АЕЦ „Белене" ще стоим на свещи или че цената на тока ще бъде много висока и т.н. Има официални оценки, както и прогнози на независими експерти какво показва баланса на мощностите на производството и потреблението на електроенергия към 2020г. Сценарият на НЕК е, че без АЕЦ „Белене" към 2020г. ще има излишък от 5 милиарда кв. часа. Сценарият на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма предвижда още по-голям излишък от този на НЕК, прогнозите на независими експерти показват, че този излишък ще бъде около 12 милиарда кв.часа. Всички прогнози, за които може би премиера не е уведомен, посочват, че без АЕЦ „Белене" ще има огромен излишък на електроенергия. Изводът е, че този проект не е нужен за задоволяване потреблението на страната ни.

Може ли той да намери пазар на електроенергия в региона? Според мен няма да може, защото първо дефицита в този регион е задоволен. В този случай АЕЦ „Белене" няма да може да намери пазарна ниша за своето производство.

Единственият вариант, в който АЕЦ „Белене" може да се окаже необходима това е бъдат затворени 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй". Аз, за съжаление, виждам подобен сценарий, който си мисля, че витае в главите на управляващите, за да наложат Белене, те са готови да затворят 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй". Това прозира и от говоренето, че само руснаците могат да разрешат удължаването живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй". Такова нещо няма, защото решението за удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй" може да бъде взето единствено и само от регулиращите органи на страната ни - Агенцията по ядрена безопасност. Така, че ако българската държава е решила да саботира тази дейност, това ще представлява национално предателство и това ще направи необходима АЕЦ „Белене".

Какъв е статута на проекта „Белене"? Обяснява се, че проекта е лицензиран, но това не отговаря на истината. В България има разрешителен режим, както и във всички останали страни за използването на атомна енергия. Това става чрез разрешения и лицензи от няколко ведомства, главното от които е Агенцията по ядрено регулиране. Какво е към момента състоянието на лицензионния процес на проекта? Доколкото си спомням пълния технически процес на проекта беше доставен през 2008г., тогава започна лицензионния преглед и той беше върнат с 800 въпроса към руската страна, получиха се отговорите. Беше направен и втори преглед и втори път беше върнат в края на миналата година и сега отново се прави преглед на тези отговори, дали наистина удовлетворяват изискванията на регулатора. Шефът на регулаторния орган нееднократно даде интервюта, че трябва да бъдат проверени новите системи на тези реактори, които се прилагат за първи път, за да са сигурни, че действително имаме работа с добре проверена технология. Този процес на лицензиране не е завършил, няма издадена заповед на председателя на АЯР за одобряване на проекта. Първата стъпка, след като завърши регулативния преглед е да се издаде заповед за одобряване на проекта. Това още не означава строителство, за да се започне то се издава разрешение за започване на строителство на базата на преглед на проекта, но се изискват и други дейности. Изисква се проектна компания за осъществяването му, изисква се финансов и човешки ресурс и т.н. Някой запитвал ли се е, ако стане някаква авария как ще бъде евакуирано населението от този регион?

Тези, които твърдят, че ние трябваше да почнем този проект още преди време, са хора, които или не познават изискванията на закона или адмирират същността на тяхното нарушаване. За мен решението на предишното правителство да поръча основното оборудване на АЕЦ „Белене" без да е лицензиран проекта и без да има финансово виждане как ще се осигурят съответните плащания, е типично нарушение на закона, за което никой не обръща внимание.

Също така ние имаме проблем и със съхранението на отработеното гориво и радиоактивните отпадъци от АЕЦ „Козлодуй".  Съществува нов проект на директива на ЕС, която най-вероятно ще бъде прието до средата на тази година, според която се забранява разполагането на отпадъците от преработката ядрено гориво в страни извън съюза. Това означава, че ние трябва да изградим на нашата територия хранилище за съхраняване на ядрени отпадъци от преработката на ядреното гориво. Тази дейност изобщо не е стартирала в България, като опита на другите страни показва, че са необходими 30-40 години, докато се стигне опита на Швеция, Финландия, САЩ, Франция и са необходими огромни средства за това.

 


Tags: Мартин Димитров, АЕЦ БЕЛЕНЕ

Още по темата

thumb 19.11.2012

СДС няма да съдейства за ор...

СДС няма да предлага членове за избирателните комисии и няма да съ...

thumb 16.10.2012

Бюджет 2013 е рисков и разо...

СДС е категорично за запазване на плоския данък, заяви председателя...

thumb 12.10.2012

СДС отказва да участва в к...

Писмо от ПП СДС до Президента на Република България Росен Плевнелиев

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...

thumb 09.10.2012

СДС призовава за бойкот на ...

СДС призовава всички българи да кажат НЕ на проекта „Белене”, като ...

thumb 11.09.2012

Позиция на СДС относно пров...

За СДС провеждането на референдум за АЕЦ „Белене” противоречи на за...

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...

thumb 10.05.2012 - Кюстендил

Лидерът на СДС призова Симе...

Председателят на СДС изрази надежда финансовия министър да е бил по...

thumb 10.05.2012

Мартин Димитров: Популизмът...

Това, което трябва да се направи оттук нататък е здрава коалиция м...

thumb 08.05.2012

Найден Зеленогорски: Стреми...

Проект за коалиционното споразумение в рамките на Синята коалиция с...