Национална политика

СДС настоява за пълна ревизия на проекта АЕЦ „Белене"

01.06.2011
Insert thumb
Строителството на АЕЦ "Белене" да бъде спряно и извадено от енергийната стратегия на България, а самият проект за нея - оттеглен от Народното събрание. За това призоваха днес на брифинг в НС от СДС и представители на гражданското сдружение "НЕ на "Белене".
 
Мартин Димитров, председател на СДС: Добър ден след  две годишно очакване гражданското сдружение „Не на АЕЦ „Белене" публикува на сайта си доклада за корупционните практики в Българския енергиен холдинг и в частност в Белене. Ако изнесените данни са верни, а аз подозирам, че е така става въпрос за над 200 000 евро неправомерно похарчени средства. Няма по-голяма копуционна практика в историята на българската държава. Аз подозирам, че на всички поддръжници на АЕЦ „Белене" това им харесва.

По тази причина като председател на СДС настоявам за пълна ревизия на проекта, защото не може да има фактури, които не са подписани, не може да има плащания, които да се увеличават периодично. На този фон „Цанков камък" изглежда като детска игра.

Настояваме министър Трайков да направи и пълна ревизия на всички плащания пред и след 2009г., като става въпрос за над 700 млн.евро.

Също така настояваме и за закриването на БЕХ, защото това преприятие е напълно безпредметно.

И на последно място настояваме енергийната стратегия да бъде изтеглена и да не бъде обсъждана днес от българския парламент, защото тя включва проекта „Белене" , а той трява да отпадне от нея. Този проект трябва да бъде спрян, защото е не само корупция, но и пробив на нациионалната сигурност.

Димитър Иванов гражданското сдружение "НЕ на "Белене": Гражданският комитет „Не на АЕЦ „Белене" вече няколко месеца настоява, че проекта Белене е най-голямата корупционна практика в историята на България и това беше доказано днес с цитирания доклад. В отворено писмо до премиера от 19 април ние поставихме няколко въпроса с несъстоятелността на проекта и колко той е ненужен и вреден за страната ни от икономически, политически и социален план. Отговор не последва. Подобно писмо изпратихме и до министър Трайков. Този проект е откровена и нагла кражба в особено размери. Кражба, която ще стъписа Европа и други страни партньори на България. Този проект представлява износ на корупция от Русия към България. Ние завяихме, че руската икономическа действителност, включително и енергийната, е с висок риск на корупция. Тук се показва как тези взаимодействия функционират с години, какъв хаос цари и няма никакъв контрол. Как най-вероятно купуването на медии, което се извършва интензивно през последните години, става с откраднатите пари от проекта Белене. В доклада има чудовищни факти, които не могат да се премълчават. Премиерът мълчи и ние настояваме той да се намеси енергично по темата. Този проект изважда България от Европа и ни превръща в една от най-корумпираните и деформирани държави. Ако това не се разбере от българското правителство и политическото ръководство на ГЕРБ аз смятам, че в страната ще започне гражданско напрежение, защото ще искаме защита на националните интереси на всяка цена. Няма да отстъпим пред руско-българското енергийно - ядрено лоби, което тормози страната 22 години. Това е нашата ясна и категорична гражданска позиция.

Иван Груйкин: Добър ден и от мен. Изводът, който може да се направи от доклада е, че става въпрос за най-крупната кражба в историята на България на десетки милиона евро. Запознайте се с доклада, където са споменати конкретни имена и той е предоставен на премиера и на главния проокурор. Това, което директно е споменато в доклада са конкретни суми като най-малката е 3 милиона евро на месец, платени на консултанти. Изводът е че са извършвани плащания за милиони без никакви документи, като категорично е нарушено българското законодателство. За нас е изключително озадачаващ факта, че прокуратурата на Р България не се е произнесла. Аз съм озадачен, че до момента няма арести. Искрено се надявам и това би била единствената номална реакция на българските институции още днес след публичното обявяване на този доклад трябва да има арестувани. Премиерът и главният прокурор трябва да отговорят на въпроса дали с шумните абсолютно безполезни полицейски акции от последните две години не се създава алиби на такива престъпни сделки, зад които стои властта, както сегашната, така и миналата. Това са въпросите, на които очакваме да получим категорични отговори. Нека да не забравяме, че става въпрос за нашите пари.


Tags: АЕЦ БЕЛЕНЕ, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 19.11.2012

СДС няма да съдейства за ор...

СДС няма да предлага членове за избирателните комисии и няма да съ...

thumb 16.10.2012

Бюджет 2013 е рисков и разо...

СДС е категорично за запазване на плоския данък, заяви председателя...

thumb 12.10.2012

СДС отказва да участва в к...

Писмо от ПП СДС до Президента на Република България Росен Плевнелиев

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...

thumb 09.10.2012

СДС призовава за бойкот на ...

СДС призовава всички българи да кажат НЕ на проекта „Белене”, като ...

thumb 11.09.2012

Позиция на СДС относно пров...

За СДС провеждането на референдум за АЕЦ „Белене” противоречи на за...

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...