Борис Марков: СДС символизира промяната. Поривът за свобода, енергията на хората стои зад марката СДС

09.09.2011

Insert thumb

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за в-к 168 Часа

- Г-н Марков, имаше ли завера срещу Ко­стов? Когато се знае как реагира на някои личности     като     Софиянски     и     Бакърджиев, лесно е могло да се изчисли поведе­нието му?

- Дума не може да става за заговор. Всичко, което се случва, е на принципна основа. Само в последни­те 10 дни от ДСБ ни поста­виха четири ултиматума. Това не е начинът за пра­вене на политика. Когато едната страна си позволя­ва такъв тон, е нормално другата да реагира по по-твърд и принципен на­чин. Горещо съжалявам, че една група политици от ДСБ, които повече от две години я развиваха, изчезнаха от активната политическа сцена. С тях работехме и синхронизи­рахме позиции, укрепва­ме десницата. Без тях се получи вакуум. Все едно никога не сме работили с ДСБ и за първи път се сре­щаме. Сега там надделя­ха хората, които смятат, че е необходимо десницата да е малка и бутикова, за да е симпатична

- Докъде може да до­веде това?

- Ще се създаде образ, че десницата    е    елитарна група. Разбира се, това може да е приемливо за някои хора,  но нашата концепция е друга. Ос­новната ни цел е да въз­становим десницата във вида преди тя да бъде разцепена - без лично его и без     лични     интереси. Искаме да се възстанови дясното, да има нормално дясно и ляво, а не един огромен център с някакви или по-точно с всякакви спасители.

-   Тоест  ДСБ  искат дясното да е като масонска ложа?

-  Която не прилича на никоя друга, но се счита за елитарна и успешна. Разбира се, добре е да има групи, които обединяват и повличат хората, но ко­гато дясното се капсулира, това е пагубно за всич­ки.

-   Много   време   ви трябваше да стигнете до този извод? Това за­ради изборите ли ви хрумна, или е дългос­рочна стратегия?

-  Изглежда предизбор­но, но истината е, че ис­крата се запали с отпада­нето на цяла една група политици от ДСБ, които работеха за обединената десница.     Това     крило искаше да надрасне бутиковото дясно, но вече ги няма в комуникацията с нас. Някъде ги спряха. Цяло едно изградено по­коление политици потъ­наха, а бяха готвени с го­дини. Това ескалира на­прежението,   защото   се оказа, че вече няма с кого да си партнираме, беше въпрос на време отноше­нията ни да бъдат поста­вени на изпит. Изборите за президент са този из­пит и много ясно ще пока­же дали ДСБ ще са част от десницата.

- В големите градове ДСБ имат доста при­върженици,    но    ако гласуват за Румен Хри­стов „с отвращение"?

- На 23 октомври всичко ще стане ясно. Знаем с точност какъв е техният потенциал    във     всеки град. Ако установим, че въпреки   декларираната им подкрепа за Христов, не дадат гласовете си за него, ще знаем, че това е политическо лицемерие. И те повече никога няма да продължат в обедине­ната десница. Това няма да им бъде простено. Обратно, ако въпреки че не са в регистрацията, те подкрепят Христов, ще има обединение на десни­цата. Маркерът е точен и сигурен - това са гласове­те им.

- Знаете точно колко гласа да чакате от тях?

-Да, съдбата на „Синята коалиция" е в ръцете на ДСБ.Те да преценят дали им е по-важно бутиковата дес­ница или обединената десница.

-  Ще привлечете ли хората от ДСБ, с които заедно сте работили за обединението?

-  Познаваме ги, знаем техните  качества и до­стойнства. Такъв тип раз­говори и преминавания от партия в партия ще са обидни за тях. Те са убеде­ни членове на ДСБ и мно­го принципни.  Смятам, че в обединената десница те ще влязат само през ДСБ.

- Как ще стане това?

- ДСБ е жив организъм. Вярвам, че те ще убедят колегите си и партията кой е правилният път.

- Възможно ли е това да стане чрез преврат срещу Костов?

- Не, не мисля, че трябва да става преврат. А и не очаквам от тези хора зад­кулисни    маневри.    Но ядрото около тези хора е много голямо и мисля, че ще успеят да убедят съ­партийците си с тезите си.

- Костов не е лъжица за всяка уста, как ще бъде   преодолян   без преврат?

-  Не е необходимо да става преврат.

- Той не е човек, кой­то се влияе от други мнения и убеждения, ако смята, че постъпва правилно?

-  От 10 години избира­телите на ДСБ чакат г-н Костов да се реабилити­ра, да накаже лошите хо­ра и да върне партията във властта. Очевидно е, че това 10 г. не се случва. Затова трябва да поискат от него нова писта за раз­витие, докато още е ли­дер. Да ги насочи в пра­вилната посока, а не да се капсулират и един ден за­едно да изчезнат от поли­тическия хоризонт. Убе­ден съм, че Костов разби­ра това и ще ги сложи на пистата за развитието на обединената десница. То­ва, че не го прави, е отра­жение  на  тенденцията, която взе превес в пар­тията. Що се отнася домеждуличностните отношения - те са закачки.

Ако заради егото на един или друг не може да се събере дясното в единен блок, значи никой не за­служава да е лидер. От ОДС загърбиха егото си, а от ДСБ засега не могат и това е голямата ни болка.

- Какво ще стане в де­ня след изборите със „Синята коалиция" в парламента?

- Ако не ни подкрепят въпреки    декларациите, енергията, която ще се от­прищи, няма да позволи на ДСБ да остане в дясното обединение. Това може да разруши мостовете. Обратно, ако ДСБ под­крепи Румен Христов по един категоричен начин, всички писания за разпад на коалицията ще бъдат опровергани. Тогава тя ще се окаже този стабилен фундамент, около който ще се формира единният десен блок. Нямаме много време. Не може да я строим и да чакаме резул­тат след 25 години. На следващите парламен­тарни избори тя трябва да е единна. Вододелът ще е на 24 октомври, когато видим резултатите от президентския вот и как­во е реалното поведение на ДСБ.

- Как ви се струва те­зата на Борисов, че му трябва   СДС   без   Ко­стов?

- СДС символизира про­мяната. Поривът за сво­бода, енергията на хората стои зад марката "СДС". Бойко Борисов каза, че в десницата     ценното     е СДС, в смисъл че там е остатъчната енергия. За­това той има крещяща нужда от СДС, за да полу­чи енергията и да проведе всички тежки реформи, необходими на България. Убеден съм, че той казва това в чисто емоционален план, а не че трябва да се разделим с ДСБ, за да по­лучи той СДС. Той иска емоцията,  свързана със СДС,   благодарение   на който   има   ЕС,   НАТО, еврофондове. Десницата е необходима на всеки с изключение на БСП.

- Може ли да се очак­ва сближаване между СДС и ГЕРБ след избо­рите?

- В лично качество мога да кажа, че премиерът е наясно кои са недостатъ­ците в правителството и кои са принципните дес­ни политици. Ако искаме да има следващо дясно управление, те трябва да изрежат   бурените   при тях. Убеден съм, че Бори­сов знае кои са, но ние не може да подкрепим поли­тиката на ГЕРБ, докато там са министри като Ми­рослав Найденов, Тотю Младенов, хора, които са или крайно леви, или слу­чайно   попаднали   там, или  обслужващи нечии лични интереси. С някои от тях ще се занимава прокуратурата след този мандат. Няма как да да­дем подкрепата си на от­бор, който има противни­кови играчи. Премиерът е пределно наясно с това.

- Говорили ли сте за това?

- Много пъти, той е на­ясно. Борисов е като тре­ньор на отбор. ГЕРБ в мо­мента са самички, под­крепяни  от  популистка партия като "Атака". Но когато няма накъде, той ще вземе правилното ре­шение. Тогава цяло едно крило от ГЕРБ, което не заслужава да е там, ще приключи за политиката. Когато това стане, може да се каже, че ще има фун­дамент за разговори в дес­ницата.

Не изключвате ва­риант за сближаване още в този парламент?

- Мисля, че не е възмож­но, може да подкрепим от­делни техни инициативи. Но реално може чак на следващите     парламен­тарни избори да се мисли за запазването на център-дясно.   Но   преди   това ГЕРБ трябва да окастри обраслите клони, за да може да се движи по-спокой­но, за да може и ние да ги подкрепим, не на базата на формули за разпреде­ление,   а  на  базата  на принципи   и   политики. Ако    премиерът    пред­приеме това действие, ще има почва за такива раз­говори. Самопри обединено център-дясно комунистите ще си починат от властта на следващите избори.

- Борисов защо само на вас се молеше за един глас подкрепа?

-  Заради символиката. Искаше един представи­тел на партията, олице­творяваща порива за сво­бода. Важно му бе енер­гията й и да се откъсне от това бреме "Атака". Гла­сът на СДС е различен от гласа на която и да е друга партия.  Той искаше от енергията на свободните хора, за да продължи на­пред. Ние не го дадохме, защото  много   реформи изобщо не са започнати и много хора при тях прав­ят бели и влошават живо­та на хората. Борисов ще има този глас в момента, в който    окастри    всичко вредно около него.

-  А ако Борисов на­прави в този мандат чакания от вас жест?

- Тогава ще има сближа­ване, но съм скептичен, че този парламент може да формира друго управле­ние.  Смятам, че затова може да се говори при следващо управление.

 От ПЕТЯ МИНКОВА


Tags: Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 08.01.2013

СДС стартира кампания за на...

Съюзът на демократичните сили, ще бъде в следващия парламент, заяв...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...