СДС Бургас почете паметта на жертвите на комунизма

01.02.2016

Паметникът на жертвите от комунизма ще бъде изграден до края на 2016-та година. Това съобщи общинският съветник от Реформаторски блок и зам.-общински председател на СДС-Бургас Тошко Иванов. Всички административни изисквания са изпълнени и скоро  ще започне строителството на самия монумент, който ще се намира срещу входа на Апелативния съд. Новината идва  в навечерието на 1 февруари - Денят за почит към жертвите на комунизма. По традиция около тази дата реформаторите и Съюзът на репресираните в България организират заупокойна молитва за душите на загиналите. Тази година панихидата, която бе  отслужена в храм „Св. Богородица”, се състоя в неделя и събра десетки граждани.

"Паметта на хората не е будна, защото  все по-малко мислят за този срамен период в нашата история. Германия например много бързо успя да се отърси от хитлеризма, да затвори тази страница от историята си и да продължи напред. Вижте какво се случва в България - на много места все още има комунистически символи. Всеки български гражданин трябва да  осъзнае, че има равенство в престъпленията между нацизма, хитлеризма и комунизма. Затова всяка година ние се събираме, за да почетем жертвите на комунизма. Иска ни се повече хора да си спомнят  какво се е случвало тогава. Единствено съхранената памет ще ни помогне  никога повече  да не допуснем тези зверства”, каза Тошко Иванов. В последните години изграждането на паметника на жертвите от комунизма се превърна в кауза за СДС - Бургас, която бе подкрепена и от останалите партии от Реформаторския блок.

Историята помни, че след 1 февруари 1945 година са издадени 2730 смъртни присъди и 1305 доживотни. Осъдените без съд и присъда са 20 000 души. В Бургас засегнатите от престъпния режим са около 300 души. За да отдадат своята почит към жертвите дойдоха представители на всички партии от Реформаторския блок, председателят  на Съюза на репресираните д-р Андрей Найденов и много граждани. След своето завършване, паметникът ще наподобява кръст, от чийто център вечер ще се извисява мощен светлинен лъч.

 

 

 


Tags: СДС, Бургас, паметник

Още по темата

thumb 10.03.2016

Министър Божидар Лукарски: ...

Божидар Лукарски – министър на икономиката, в интервю за предаванет...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 27.11.2015

Костадин Марков: Ограничава...

Изказване на депутата от РБ и зам.-председател на СДС Костадин Марк...

thumb 06.11.2014

Позиция на Председателствот...

Между ПС Реформаторски блок, представляван от неговото председателс...

thumb 03.04.2014

Реформаторският блок: Управ...

Реформаторският блок оценява информациите за евентуално спиране на ...

thumb 02.03.2014

Позиция на Реформаторския б...

Реформаторският блок остро осъжда нарушаването на международните до...

thumb 31.01.2014

Позиция на РБ по проваления...

Реформаторския блок заявява, че единственият начин да се разреши по...

thumb 13.01.2014

РБ остро осъжда политически...

Позиция на Реформаторския блок относно назначаването на политическа...

thumb 09.01.2014

Съюзът на демократичните си...

Декларация на Съюза на демократичните сили относно неморалното пове...

thumb 11.12.2013

КТ "Подкрепа" подкрепи "Шес...

Днес представители на Реформаторския блок проведоха първата среща з...