Пресконференции

Любен Петров: България и всички българи заслужават нормален живот

26.02.2014

Insert thumbБългария и всички българи заслужават нормален живот. Това заяви на пресконференция в Плевен зам.-председателят на СДС и член на Изпълнителният съвет на Реформаторския блок Любен Петров. Той заедно с другите представители на Блока Меглена Кунева (ДБГ), Николай Ненчев (БЗНС), ген. Атанас Атанасов (ДСБ) и Найден Зеленогорски (ДБГ) са на посещение в Северна България.

Според него положението и в Плевен и в страната трябва да се промени и определи ситуацията в момента като лошо разиграващ се театър. Наблюдаваме прекрояване на политическото пространство, целият български народ иска предсрочни избори и това трябва да бъде целта на всеки истински демократ в България, допълни Петров. Той изтъкна като основен проблем на българската икономика липсата на доверие в системата от страна на дребния, средния и едрия бизнес. Тази липса започва от Министерски съвет и от Народното събрание. Няма как в България да има нормален бизнес. Няма как да идват чужди инвестиции, няма как да догонваме страните и стандарта от ЕС, докато българските граждани нямат доверие в системата, подчерта зам. - председателят на синята партия. Любен Петров призова всички структури на партиите от РБ и симпатизанти да работят и да гласуват за Реформаторския блок, защото това е единствената алтернатива и шанс за излизане на България от кризата.

Insert thumbЛидерът на ДБГ и член на Изпълнителният съвет на РБ Меглена Кунева също коментира икономическата ситуация в страна, като подчерта, че икономиката спира и не може най-голямата инвестиция да се оказва 13-те млрд.лв., договорени при влизането на България в ЕС. Според нея център на усилието ни е вдигането на икономиката на крака. Тя допълни, че ги няма обещаните от БСП 250 хиляди нови работни места и вече има скок на безработицата с 2%.

Меглена Кунева каза, че евроизборите трябва да са среда за големия икономически разговор на България, който не се провежда – интереса ни спрямо кризата в Украйна, газовите доставки, Европейския прокурор, Агенция за сигурността на границите, инвестирането в наука и иновации, с кои въпроси да се занимава ЕС и кои да са въпрос на чисто национални решения, земеделието и средствата за фермерите и производителите на селскостопанска продукция, размерът на вноската ни в ЕС, Европейският банков съюз, контролът на европейските средства. Този разговор кога ще се проведе, ако не на европейските избори, попита още тя.

Лидерът на ДБГ добави, че в новата финансова рамка, в която България няма собствен почерк,  има повече от 90 % увеличение за наука, иновации и технологии, но страната, бизнесът и общините не са готови да усвояват тези средства. По думите й, Европа взема курс към малките и средни предприятия, а в България това не се говори дори, не се влага наука в производството на малкия бизнес, държавата не помага в това, има очевиден провал на програмата JEREMIE, която трябваше да подкрепя именно микро-, малкия и среден бизнес.

Тя коментира, че нормална среда без изчистване на изборните списъци и реформи в правосъдието няма да се постигне и изрази разочарование, че Изборният кодекс отказа правото на хората да гласуват префренциално, мажоритарно и електронно, въпреки обещанията. Биха могли да изчистят списъците и според сегашното си задължение, както и с активна регистрация, но не желаят да го направят, защото „мъртите души“ са им по-скъпи от живите, коментира още Кунева и подчерта ,че гражданите са в двойна преса – игнорирането на гражданската енрегия и глас от една страна и пълният отказ да се остави територия за гражданска инициатива, референдуми и закондателна иницатива, от друга, както напирмер като европейски граждани имаме това право по силата на Лисабонския договор. По думите й, доверието е валутата на съвременната икономика, а най-добрата социална политика е хората да имат работа. Ние имаме нужда от национално обединение и истински план за икономическия растеж на страната, допълни още Меглена Кунева.

Ген. Атанас Атанасов, зам.-председател на ДСБ подчерта, че икономически напредък не може да има, докато има имитация на обществени поръчки и корупция, които и при предишното, и при сегашното управление са едни и същи. Реформаторският блок е единствената алтернатива на това статукво, каза още той, като обърна внимание и на последния дефицит на нормалност в политиката - пазаруването на  депутати  от формацията на Бареков с обяснението, че от тях ще зависи кворума. Така те стават част от статуквото, а обясняват, че се борят срещу него, каза Атанасов. По думите му, ако няма предсрочни избори, а на вропейските избори БСП и ДПС останат с по-малко от 9 евродепутати, наесен в България ще има предсрочен парламентарен вот.

Председателят на БЗНС Николай Ненчев подчерта, че получава непрекъснато сигнали за  лавинообразна битовата престъпност в малките насеелни места. РБ даде сигнал към обществото и призова президента да постави битовата престъпност като въпрос на следващия КСНС, допълни още той.

Найден Зеленогорски  от ДБГ добави, че очакването какво ще стане на Евроизборите ще струва на България много и прилича на „Очакване на Годо“. Когато има политическа криза и инвеститорите и икономическите субекти нямат доверие, икономиката спира да функционира. Сега икономиката ни се крепи само на европейските фондове, договерин при влизането в ЕС от г-жа Кунева и екипа й, няма стратегия за харченето на средствата, раздадоха се 500 млн. лева по неясни критерии на приятелски кметове, а по някои от тези проекти се кандидатстваше с формуляри от по 1 страница за суми от над 6-7 млн.лева. Това е абсурдно, подчерта той и коментира, че единствената задача на промените в Закона за сметната палата беше да се смени ръководтвото, а на промените в Изборния кодекс беше да се овладее ЦИК, с което се хвърли прах в очите на хората, че се променяли изборните правила.     

 


Tags: Любен Петров, Реформаторски блок, СДС

Още по темата

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 27.03.2016

СДС предлага вътрешни избор...

Според Лукарски има време и средства за такива избори

thumb 17.12.2014

Зам.министърът на икономика...

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров и началникът на ка...

thumb 30.09.2014

Реформаторският блок има р...

До пролетта Бургас имаше два отбора в „А“ група, сигурен съм, че п...

thumb 28.07.2014

РБ: Актуализацията на бюдже...

Оставката на правителството на Орешарски е успех за едногодишните у...

thumb 21.07.2014

РБ: Чрез гаранцията от ББР ...

Орешарски да каже знае ли за издаването на гаранция за „Южен поток“...

thumb 02.07.2014

Управляващите минират бъдещ...

Реформаторският блок отново настоява за незабавната оставка на прав...

thumb 24.06.2014

БСП и ДПС се опитват да дес...

Реформаторският блок настоява за незабавна оставка на правителствот...

thumb 12.05.2014

Божидар Лукарски: Предстоящ...

Това заяви лидерът на СДС и председател на Предизборния щаб на РБ Б...

thumb 30.04.2014

Другите политически сили си...

Пресконференция с участието на председателя на предизборния щаб на ...