Цели и приоритети

СДС настоява новият изборен кодекс да бъде максимално честен и прозрачен, а не да обслужва тяснопартийни интереси

14.01.2014

Insert thumbОсновната ни цел е постигане на избори 2 в 1. За нас процесите на разделение в ляво и особено днешната пресконференция на движение „АБВ” показват, че подобни избори ще има и те трябва да се проведат още през май, заяви на брифинг след редовно заседание на НИС на СДС, председателят на партията Божидар Лукарски.

Пресконференция след редовно заседание на НИС на СДС

Божидар Лукарски, председател на СДС: Добър ден на всички. На днешното заседание на НИС на СДС обсъдихме основните приоритети за новия политически сезон на партията. Естествено те са тясно свързани и с приоритетите на Реформаторския блок. В тази връзка основната ни цел е постигане на избори 2 в 1. За нас процесите на разделение в ляво и особено днешната пресконференция на движение „АБВ” показват, че подобни избори ще има и те трябва да се проведат. Дори и при подкрепата на част от БСП за сегашното правителството то се крепи на глинени крака. Затова е изключително важно и приемането на новия Изборен кодекс, за което ние говорим отдавна. За нас е особено смущаващо, че той още не е поставен на обсъждане и приемане в парламента, въпреки обещанията на г-жа Манолова, че това ще стане до края на миналата година. За съжаление и към днешна дата все още нямаме нов изборен закон. Затова ние оценяваме като откровена манипулация тези изявления на г-жа Манолова. За нас е ясно, че предстоящите евроизбори няма да могат да бъдат проведени по новия Изборен кодекс и протакането на приемането му е съвсем умишлено.

Друг важен приоритет за СДС, в частност, а и като част от Реформаторския блок е задълбочаване на отношенията ни в европейските ни партньори от ЕНП. По-конкретно става въпрос за партии – членки на ЕНП от нашия регион, а именно Южна, Югоизточна и Централна Европа. В тази връзка сме предприели общи действия за промяна в програмата на ЕНП заедно с колегите от Словения, засягащи лустрацията и това хора с комунистическо минало, свързани с тайните служби, престъпността и с особени икономически интереси да не участват в управлението. Идеята е това да важи не само за България и Словения, но и за всички страни-членки на ЕС.

Insert thumbЛюбен Петров, зам.-председател на СДС: Добър ден и от мен. Новият изборен кодекс е дълго обещаван и чакан от българския избирател, но за пореден път чуваме само празни обещания и нищо конкретно. За всички българи трябва да е ясно, че върхушката в Българската социалистическа партия се опитва да си нагоди такъв избирателен кодекс, който ще е удобен на нея и на номенклатурните й кадри, а няма да работи за провеждането на честни и справедливи избори. Ние от СДС настоявахме той да бъде приет поне половин година преди провеждането на изборите за ЕП и видяхме, че това не се случи. Смятаме, че ще се бави възможно най-дълго и последния възможен срок, който е края на февруари най-вероятно няма да бъде спазен.

От СДС продължаваме да настояваме за въвеждане на задължително гласуване. Нека да бъдем честни, при всичките политически процеси и объркана обстановка, които наблюдаваме в страна, ако искаме да има максимално представителство, както в европейския парламент, така и в следващото Народно събрание, трябва да направим така, че българите да гласуват. За разлика от някои други партии и организации, които също след нас започнаха да лансират идеята за задължителното гласуване, ние не искаме това да става със санкции или наказания, а с поощрения към избирателите. Също така искам да подчертая, че преференциите, които се коментират и т.нар. изборни прагове най-вероятно също ще бъда нагласени според последните социологически проучвания, които ще са удобни на Българската социалистическа партия. Затова ние от СДС и като част от РБ призоваваме и вас медиите ясно да показваме какво се случва в държавата. Ние продължаваме да живеем в България и затова е изключително важно Изборния кодекс да бъде максимално рано приет и да бъде максимално честен и прозрачен.

 


Tags: Любен Петров, Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 27.03.2016

СДС предлага вътрешни избор...

Според Лукарски има време и средства за такива избори

thumb 21.02.2015

Божидар Лукарски: Стабилнос...

Това каза министърът на икономиката и лидер на СДС във връзка с оце...

thumb 17.12.2014

Зам.министърът на икономика...

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров и началникът на ка...

thumb 30.09.2014

Реформаторският блок има р...

До пролетта Бургас имаше два отбора в „А“ група, сигурен съм, че п...

thumb 25.08.2014

Божидар Лукарски: Реформато...

Реформаторския блок ще постигне силен резултат на предстоящите избо...

thumb 28.07.2014

РБ: Актуализацията на бюдже...

Оставката на правителството на Орешарски е успех за едногодишните у...

thumb 21.07.2014

РБ: Чрез гаранцията от ББР ...

Орешарски да каже знае ли за издаването на гаранция за „Южен поток“...

thumb 02.07.2014

Управляващите минират бъдещ...

Реформаторският блок отново настоява за незабавната оставка на прав...

thumb 24.06.2014

БСП и ДПС се опитват да дес...

Реформаторският блок настоява за незабавна оставка на правителствот...