Национална политика

Божидар Лукарски: Реформаторският блок е за ясни правила в държавата

07.01.2014

Insert thumbНие от Реформаторския блок искаме правила, правила, по които да действа правосъдната система. Правила, по които да действа изпълнителната власт. Правила, по които да си личи дали сме държава, достойна да е член на Европейския съюз или сме устремени към някакъв вариант на Евроазиатски модел. Това заяви пред журналисти председателят на СДС Божидар Лукарски на първата пресконференция на Реформаторския блок за новия политически сезон. Той припомни, че през изминалата година Блока представи на обществото програмите си в сферите на икономиката и правосъдната система и сигурност. Надяваме се до края на този месец да ви запознаем и с нашите предложения, свързани с административната реформа, допълни синият лидер.

Лукарски подчерта, че са нужни правила и при избора на главен инспектор на Висшия съдебен съвет, защото в момента те се погазват по изключително груб начин. Самата процедура, факта, че беше обявена по време на Коледните празници и неясните критерии както за номиниране на кандидати, така и за самия избор най-меко могат да бъдат определени  като скандални, бе категоричен той. По думите му за РБ е от изключително значение е поведението на ГЕРБ като парламентарна опозиция, защото главният инспектор на ВСС се избира с мнозинство от 2/3 в Народното събрание. Предишните двама, които заемаха този пост бяха избрани с гласовете на БСП, ДПС и ГЕРБ. Затова за нас е изключително важно каква позиция ще заемат от ГЕРБ по време на избора в парламента, отбеляза синият лидер. Той допълни, че предложенията за удължаване на срока за подаване на нови кандидатури са неприемливи за РБ. Според него това по никакъв начин не променя неяснотата около критериите за предлагане и избор на кандидати за главен инспектор на ВСС. В България има над 7000 действащи магистрата, като от тях над 1000 отговарят на така зададените към днешна дата изисквания. За нас единствената разлика между тези магистрати и единствената номинация към момента е, че това е съдията, която е била докладчик и е взела решението по делото за Цанков камък, по което над 1 милион и половина лв. изтекоха от джобовете на българските данъкоплатци за хонорар на Ахмед Доган. Според нас това е една закъсняла награда, която се дава от настоящите управляващи, бе категоричен Лукарски. В заключение той отново подчерта, че Реформаторския блок ще настоява за нова процедура, ясни критерии и прозрачност при избора на главен инспектор на ВСС.

Зам. - председателят на ДСБ Петър Москов очерта основните приоритети на Реформаторския блок за новата 2014г. сред тях той открои незабавна оставка на правителството, предсрочни избори заедно с вота за европарламент през май, кратък мандат на следващото правителство и свикване на Велико народно събрание за приемане на нова конституция. Той отбеляза, че от края на месеца РБ влиза и в кампания за евроизборите. По думите му целта е не по-малко от четирима евродепутати, или около 18% от вота, като изчисли, че при около 2 млн. гласували това са около 450 хил. души, колкото била подкрепата за обединението според проучванията в момента. Гласуването за Блока означава вот против това управление. Висок резултат за него означава качествено нова нагласа към управлението, добави зам. - председателят на ДСБ.

От своя страна зам. - председателят на ДБГ Найден Зеленогорски разви темата за структурирането на Реформаторския блок и съобщи, че Гражданския съвет на РБ е взел решение НС „Единство” да стане част от Блока и да се запази тяхното участие във всички структури на РБ. Той допълни, че предстои обновяване и разширяване на гражданския съвет, а до десетина дни ще станат известни и говорителят, и изпълнителният съвет на блока от 21 души.

 


Tags: Реформаторски блок, Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 28.02.2017

Божидар Лукарски: Благодаре...

„За мен е огромна чест и отговорност да бъда водач на листата на К...

thumb 01.02.2017

Божидар Лукарски: Реформато...

Реформаторският блок (РБ) ще влезе в новия парламент, прогнозира пр...

thumb 21.10.2015

Текстовете на наградените е...

thumb 08.07.2015

Божидар Лукарски: Всяка реф...

Всяка реформа се прави с общи усилия и консенсус, затова моят апел,...

thumb 19.11.2014

Божидар Лукарски: Не смятам...

Интервю за БНТ с министъра на икономиката и председател на СДС Бож...

thumb 07.11.2014

Божидар Лукарски: Основният...

Това заяви при встъпването си в длъжност новият министър на икономи...

thumb 06.11.2014

РБ подписа коалиционно спор...

Коалиционно споразумение;Програмна декларация - тук.

thumb 09.10.2014

Позиция на политически съюз...

Оценяваме представянето на РБ на парламентарните избори на 5 октомв...

thumb 25.08.2014

Божидар Лукарски: Реформато...

Реформаторския блок ще постигне силен резултат на предстоящите избо...