Константин Арабаджиев: Трябва да се върне държавността и контролът в България

27.04.2013

Insert full sizeВсе повече хора не намират смисъл в това да гласуват. Хората се отвращават от политиката. Постоянните скандали с подслушвания отклоняват вниманието от ежедневните проблеми на хората. Това каза в предаването „Под лупа” на телевизия „Европа” главният секретар на СДС и водач на листата в 25-и МИР в София и Разград Константин Арабаджиев. СДС иска да върне държавността и контрола. Партията предлага екип от специалисти в различните области, в който липсват така наречените „емблематични” стари лица, срещу които хората се бунтуват.

 ИНТЕРВЮ НА НИКОЛАЙ ЛЕФЕДЖИЕВ

- Г-н Арабаджиев, скандалът с подслушванията е много важен сигнал за нарушаване на демократичните принципи в България. Мислите ли, че случайно или не този сигнал се разрази след падането на правителството?

- Аз предполагам, че тук има някакъв сценарий, който да отврати хората, да ги накара да останат вкъщи, да не отидат да гласуват. Ясно е кой ще спечели от негласуването на хората. Това са големите партии, които по един или друг начин ще се опитат да спечелят. Оттук идва и проблемът. Все повече хора се отвращават от политиката. По цял ден медиите ги замерят със скандали на високо държавно равнище.

 - Медиите няма как да бъдат изкарани виновни, защото те отразяват обективната истина. Още повече че това са новини, които не са се случвали досега в държавата - член на един кабинет, който да излезе и да говори срещу един от висшите функционери на досегашното управление.

- Не се е случвало и може би трябва да се запитаме защо сега се случва. Тези неща, предполагам, са се случвали и преди, но те излизат сега, когато е удобно на някой. Тези неща са удобни, и то точно по време на избори.

- А мислите ли, че ако наистина има такъв сценарий, тези данни са неистински или все пак отразяват някаква реалност?

- Аз лично не мога да Ви кажа дали тези данни са истински, или не. Има компетентни органи, които ще разследват и ще кажат. Факт е, че излизат сега, когато ние, партиите, трябва да се борим да печелим избирателите с това, което можем да предложим, а не с подобен тип скандали.

- Според Вас трябва ли да се промени Законът за използването на СРС-тата, защото се оказва, че може би контролът на държавата по отношение на тях не е много голям?

- Контролът не само върху тях не е голям. Ние в СДС и в коалицията, с която се явяваме на тези избори, смятаме, че трябва да се върне държавността, трябва да се върне контролът. Не може в една държава, в която се дават 100 млн. за СРС-та, да се дава много по-малко за образование. Ние трябва да имаме образовано общество. Необразованото общество не може да даде никакъв принос за своята страна.

- Девизът на СДС на тази кампания е кратък и разбираем, „Ясно дясно”. Искам да Ви попитам какво Ви различава от другите десни формации?

- Този девиз допълва и един друг. „Когато времената са трудни, изборът е коалиция СДС”. Това, което ние имаме предвид, е, че СДС и партиите, които го съставляваха 1990 г., всъщност започнаха прехода. Тогава комунизмът си отиде. През 1997 г. отново партиите и хората в СДС дадохме тласък на държавата. Разбира се, че ние от СДС сме правили и грешки. Историята обаче дава да се разбере, че много от тези грешки са били персонални. И за да довърша девиза, през 2013 г. отново времената са трудни и изборът е ясен - СДС.

- Това означава ли, че СДС се връща към своите корени?

- Този модел на равнопоставеност на много партии в СДС от онези години всъщност доведе и демокрацията, доведе свободата. Да, ние се връщаме към този модел, разбира се, в новото време, но ние се връщаме към този модел на почтеност, на равноправие вътре в СДС. Аз искрено се радвам, че тези партии, с които в момента сме, те повярваха, че СДС е почтен и не иска да ги измами.

- Нека поговорим как протича самата кампания на терен. Когато отидете при избирателите, те какво Ви казват? Обикновено винаги имат някакви желания. Кои са най-тежките проблеми?

- Проблемът на хората е един-единствен в различните му нюанси. Това е, че те нямат достатъчно средства да издържат себе си, да издържат семействата си, нямат работа. Поради това, че очевидно при нас преходът не е завършил или не е подхванат както трябва, знаете колко много българи са в чужбина. Масово хората са безработни.

- Като партия, която иска доверието на хората, какво Вие им предлагате, за да подобрите живота на хората?

- Аз бих искал да бъда максимално откровен. Каквото и да кажа в момента, би звучало популистично, но аз съм сигурен, че в СДС този отбор, този екип, който в момента сме създали, той е изцяло от хора, които са добри в своята област. Ние не даваме една личност, около която да се въртят всички. Ние даваме отбор. Ние нямаме така наречените стари лица, защото тези така наречени „емблематични” фигури през последните 23 години работиха само и единствено за повишаване на собствения си жизнен стандарт, а не за жизнения стандарт на българите. Повишава се процентът на хората, които не намират смисъл да отидат да гласуват.

Видео:телевизия „Европа”


Tags: Константин Арабаджиев, 25МИР, София, Разград

Още по темата

thumb 26.05.2017

Антон Койчев: СДС гледа нап...

"Основната причина за това е, че не отправихме достатъчно ярки поли...

thumb 14.08.2014

ВРЕМЕ ЗА ОСТАВКИ, ВРЕМЕ ЗА ...

Статия на Марио Топчийски

thumb 24.06.2013

Константин Арабаджиев: СДС ...

Надявам се новият лидер на ДСБ да не продължава с внушенията на хор...

thumb 29.04.2013

Константин Арабаджиев: 23 г...

Интервю на Главния секретар на СДС и водач на листата за 25 МИР Соф...

thumb 27.04.2013

Компас показва пътя на Араб...

Сантиментална стойност за него има и значка от кампанията на СДС пр...

thumb 26.04.2013

Константин Арабаджиев, СДС:...

За акцентите в предизборната платформа на коалиция „Съюз на демокра...

thumb 26.04.2013

Любен Петров, СДС: Ще запаз...

Любен Петров ,кандидат за депутат от СДС в 23 МИР в София и в Перни...

thumb 27.10.2012

Константин Арабаджиев: Каба...

В интервю за К2 той заяви, че за него създаването на лобита или кр...

thumb 24.10.2012

Константин Арабаджиев: СДС ...

Фракцията „Единство“ по-скоро разединява, отколкото да обединява дя...

thumb 30.06.2012

Константин Арабаджиев: Дой...

Константин Арабаджиев главен секретар на СДС в интервю за в-к Стан...