Национална политика

Съюзът на демократичните сили е гарант за провеждането на прозрачни и демократични избори

04.04.2013


Синият съюз подписа договор с Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес


Insert thumbДнес лидерите на партиите от Съюза на демократичните сили подписаха обществен договор за провеждането на свободни, честни и демократични избори в България, предложен от Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес. Председателят на синята партия Емил Кабаиванов представи пред участниците в срещата позицията си за несправедливото решение на Централната избирателна комисия да лиши четири парламентарно представени партии от членове на РИК и СИК.

Insert thumb„Съюзът на демократичните сили е млада партия с 24-годишна история и винаги през тези години ние сме били гарант за провеждането на честни и прозрачни избори. И при този вот няма да направим изключение.  Заявявам, че ние ще изпълним поетите ангажименти към  българските граждани, които трябва да направят своя  информиран избор и да гласуват за този, за когото са убедени, че ще защитава техните интереси и ще допринесе за промяната на България, за да я видим такава, каквото искаме да бъде. Но не мога да спестя в този момент една несправедливост на институцията, която е в основата на разбирането ни за честния и прозрачен демократичен избор, която лиши четири парламентарно представени партии от представителство в районите и секционните избирателни комисии. Важно е този факт да получи публичност и днес на тази маса, когато подписваме обществен договор за честни избори, и да отбележим, че ние от Съюза на демократичните сили сме загрижени за честността на предстоящото гласуване за парламент”, коментира при подписването д-р Емил Кабаиванов, председател на Съюза на демократичните сили.

Insert thumb„Подписването на този обществен договор е предпоставка за необходимата промяната в диалога между гражданските организации, партиите и институциите. Промяната, за която ни напомниха и хилядите протестиращи български граждани”, заяви от своя страна председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева след подписването на документа.

Подмяната на политическото представителство хвърля сериозна сянка върху възможността за реализирането на демократични и честни избори, подчерта тя.

„Ние сме тук като парламентарно представени политически партии и подписваме обществен договор, с който се ангажираме нашите представители в избирателни комисии да спазват определен ангажимент. В същото време обаче заради едно несправедливо решение на ЦИК сме лишени от правото на представителство в комисиите”, каза Ставрева в подкрепа на думите на д-р Емил Кабаиванов.

Според нея подобни парадокси опорочават идеята за честни и прозрачни избори. По думите й протестиращите са поискали от всички политици почтено отношение и реално свършена работа, а не само предизборни обещания.

 

 


Tags: Емил Кабаиванов, СДС

Още по темата

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 10.07.2018

Румен Христов: Партията тря...

Поставил съм си за основна задача да консолидирам Съюза на демократ...

thumb 07.07.2018

Новият председател на СДС е...

Румен Христов бе избран за председател на Съюза на демократичните с...

thumb 22.03.2018

СДС организира традиционнот...

На 24 март / събота / 2018г. Съюзът на демократичните сили – Ловеч ...

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 31.03.2017

Божидар Лукарски: Трябва да...

Подалият оставка лидер на СДС Божидар Лукарски определи като пораже...

thumb 25.03.2017

Божидар Лукарски: На 26 мар...

Най-добрият сценарий е дясно-центристко правителство. Само такова у...

thumb 22.03.2017

Филип Кирев: Длъжници сме н...

Развитието на спорта, особено масовия и аматьорския, е важна част о...