Пресконференции

Емил Кабаиванов: Няма отлив на членове от СДС в Благоевград

19.12.2012

Insert thumbПресконференция след изнесено заседание на НИС на СДС в град Благоевград

 

Д-р Георги Георгиев, временно изпълняващ длъжността общински председател на СДС - Благоевград: Добър ден на всички. Днешната пресконференция е по повод провелото се днес изнесено заседание на Националния изпълнителен съвет на СДС в град Благоевград, съвместно с областния съвет на партията в града. Аз като човек, който от скоро съм натоварен със задачата да организирам работата в организацията в СДС – Благоевград и съм с мисията да подготвя предстоящото общо събрание на градската организация, мога да заявя смело, че от много години се радваме на такова внимание от страна на националното ръководство на партията. Надявам се, че това няма да е за последен път и ще стане практика, за да може да поставяме въпросите, които трябва да решаваме, да има откритост, дебат и да вървим напред, така че да може посланията, които излизат от СДС да са разбираеми и да стигат до колкото се може повече хора.

Емил Кабиаванов, председател на СДС: Добър ден и от мен. Днес проведохме работно заседание на НИС на СДС заедно с областната организация на партията в града. На него откровено като приятели и съмишленици обсъдихме политиката на Съюза на демократичните сили, какви законопроекти предстои да внесем следващите месеци в Народното събрание, каква ще бъде нашата кампания по отношение на референдума за АЕЦ „Белене”, който ще се проведе на 27 януари 2013г., в какво състояние е областната организация, кога ще бъдат проведени отчетно – изборните събрания. Чухме мненията на повечето от представителите на общинските организации и това са структури, на които ние много разчитаме не само за следващите парламентарни избори, но и за разширяване на влиянието на СДС. Линията, която поехме за възстановяване на образа на Съюза на демократичните сили като автентична дясноцентристка партия, възникнала преди 23 години с идеала за свобода, демокрация и достоен живот на българските граждани, за тази наша кауза ние ще продължим да се борим, ще бъдем още по-активни и както си обещахме през последните месеци - ще правим политика открито и честно пред всички български граждани. Нашите позиции ще бъдат такива – без договорки, без политическо лицемерие или фалш.

Първо, искам да кажа няколко думи за референдума за АЕЦ „Белене”. Ние бяхме първите, които обявихме преди повече от два месеца категоричната си позиция, че Съюза на демократичните сили призовава за неучастие в референдума. Причините са няколко: това е референдум, който има за цел да активира политическите ядра на БСП и ГЕРБ. Той ще струва скъпо на българските граждани и на трето място няма да реши въпроса дали ще се строи или не АЕЦ „Белене”. Казвам това, защото знаете, че за да има задължителен характер решението от провеждането на референдума, активността трябва да е по-голяма от тази на последните избори. Тогава тя беше 54%, сега всички анализатори сочат, че активността на референдума няма да бъде по-голяма от 30-35%. Тогава защо го правим, за какво харчим тези средства, които са от нашите данъци? Единствено, за да активизираме ядрата на лявото и на управляващите, защото ние казахме на управляващата партия преди два месеца нашата позиция чрез медиите и според нас те също трябваше да призоват за неучастие в референдума, макар че те избраха друга позиция. Това е техния избор, нашият е ясен. По този въпрос различия с колегите нямаме. Преди две седмици чух подобна позиция и от г-жа Меглена Кунева и нейната формация, което е най-малкото некоректно, но това ще го оставя на тяхната съвест. На същата позиция като тази на СДС са и Обединените земеделци с председател г-жа Петя Ставрева, ние проведохме среща с тях и имаме договореност за общи действия с тях по отношение на референдума. Ние ще призовем българските граждани на 27 януари 2013г. да отделят времето си за своите семейства, близки, за полезни неща и да не участват в политическия театър или цирк, независимо как ще го наречем, инспириран от БСП.

По отношение на законопроектите, които предстои да внесем - готови сме с промените в Наказателния кодекс, които гарантират по-големи права на българските граждани да защитават своите имоти, здравето и живата си, както собствения, така и на техните семейства. Тук не изхождаме от случая Опиц, а от стотици други случаи, в които тези крадци се оказва, че имат повече права отколкото добросъвестните български граждани.

Работим и върху законопроект, който ще направи българските граждани по-равноправни пред българската банкова система – Закона за фалита на физическите лица. Оказва се, че само в България и Румъния няма такъв закон, но доколкото съм запознат румънците вече работят по този въпрос.

Ще предложим законодателни промени и за намаляване на регулаторните разрешителни режими, които тормозят българския бизнес и без това притиснат от кризата. Ще предложим и промени и в нормативната база по отношение на застраховането – например, гражданската застраховка да не е на база автомобил, а на водач, т.е. водачите, които имат много актове и правят повече нарушения да плащат значително по-голяма застраховка „Гражданска отговорност”, отколкото добросъвестните граждани, а не тя да се определя според кубатурата и вида на моторното превозно средство. Подобна е и практиката в повечето развити държави.

По отношение на вътрешноорганизационните решения, които днес взехме – определихме датата за провеждане на градската отчетно-изборна конференция на СДС в Благоевград – 3 февруари и очакваме следващата седмица да одобрим датите за отчетно-изборни събрания в цялата Благоевградска област. Това, което колегите споделиха е, че като цяло няма отлив на членове на Съюза на демократичните сили от Благоевградско. Те обаче споделиха, че са огорчени като давам пример със Сандански от отношението на управляващата партия ГЕРБ към членове на СДС. Нещо, което е в разрез с нормалната политическа практика, партии, които са членове на ЕНП, ако не да си взаимодействат, поне да няма действия срещу членове на другата партия.

Вече водим разговори с политически формации в дясно и център, с които след решение на Националния съвет на СДС ще се явим на следващите парламентарни избори. Решението ще бъде взето в края на януари или началото на месец февруари, след като приключим с всички разговори, но от сега мога да ви кажа, че в нови коалиции СДС няма да влиза и ще се яви на изборите като Съюз на демократичните сили с нашите партньори от тези дясноцентристки формации, с които подпишем споразумение. Експлоатирането на Синята коалиция от ДСБ и по специално от Иван Костов има единствено за цел да покаже, че около него може да бъде извършено обединението в дясно, което е абсолютна илюзия и на него самия му е ясно, че това не може да стане. Но не е коректно вече Костов да използва името Синя коалиция, защото тя де факто не съществува след нашето решение от 15 май тази година. Това, че все още има парламентарна група на Синята коалиция е последна страница от нейното съществуване. Синя коалиция без СДС няма. Има и голяма вероятност партиите, които досега членуваха в Синята коалиция да подпишат споразумение с нас и да се явят заедно с нас на изборите, но като Съюз на демократичните сили.  


Tags: Емил Кабаиванов, НИС

Още по темата

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 04.12.2013

Бюджет 2014: Крачка към нов...

Съюзът на демократичните сили смята, че този бюджет е поредният при...

thumb 30.11.2013

Божидар Лукарски: Управлява...

Пресконференция на ръководството на СДС в Стара Загора

thumb 04.11.2013

СДС настоява за регистър на...

Председателят на СДС представи становището на партията относно пред...

thumb 29.10.2013

Недостигът в бюджета на НЗО...

Това заяви на пресконференция председателят на СДС Божидар Лукарски...

thumb 23.10.2013

СДС категорично се противоп...

Позиция на СДС относно опитите за монопол на търговията с тютюневи ...

thumb 08.10.2013

Божидар Лукарски: Наблюдава...

Пресконференция на ръководството на Съюза на демократичните сили

thumb 03.09.2013

Декларация на НИС на Съюза ...

100 дни управление на безпринципния кабинет „Орешарски” показа, че ...

thumb 24.07.2013

СДС настоява за незабавна о...

Припомнихме си историята, когато отново БСП управляваше, а МВР бе н...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...