Емил Кабаиванов: Трябва да приключат договорките и задкулисието в българската политика

11.12.2012

Insert thumb

Пресконференция след редовно заседание на НИС на СДС

 

Емил Кабаиванов, председател на СДС: Добър ден на всички. През последните две седмици бяхме свидетели на това как бяха направени опити кандидатурата, която издигнахме за член на Конституционния съд, на един достоен професионалист да бъде оклеветена по всякакъв начин. И от хора, които са правили това досега и ако им позволим ще го правят и през следващите години. Явно да предложиш безспорен професионалист за член на Конституционния съд, което е висок и отговорен пост не е изгодно за тези среди, които между впрочем никога не са преставали с компромати и задкулисно и тайничко да си вършат тази работа – да омаскаряват хората. Искам да благодаря чрез вас на г-жа Гугушева, която имаше смелостта и куража да се съгласи да бъде издигната и да участва в тази процедура. Искам да благодаря на министър-председателя, който даде подкрепа на нашето предложение да издигнем кандидатура изобщо. Позицията на Националния изпълнителен съвет на СДС и на колегите, независими народни представители, е, че оттук нататък преди изобщо да се представи която и да е кандидатура, защото очевидно, че трябва да се избере член на Конституционния съд, трябва да се промени механизма за издигане и подбора.

Съюзът на демократичните сили още преди няколко месеца заяви, че трябва да приключи задкулисието в българската политика, договорките тип кръгла маса и да поведем борба за честност и откритост сред българската политическа класа. Днес ние продължаваме нашата борба, разчитаме на гражданите, на неправителствени организации и на всички политици, независимо на какво ниво правят политика, които искат в България политиката да се прави честно и открито. Следващите седмици и месеци ще научите за нашите стъпки в тази посока, но ние сме поели нашия път. Поели сме нашата борба, която съвсем не е лека, защото, ако ние бяхме партия, за която се опитват да казват, че загива и си отива, нямаше да има тази компроматна война срещу нас и срещу нашия кандидат. Тази борба трябва да бъде доведена до успешен край. Според нас една от големите причини за пороците на 23 – годишния преход, пороци и тежести, които търпим всички ние по различен начин, е това, че досега не е сложен край на задкулисието и договорките в политиката. Затова и ние взехме решение на 15 май да излезем от Синята коалиция, защото правителството на ОДС, което беше избрано с такава голяма обществена подкрепа, и тук е личната вина на тогавашния министър - председател, не направи няколко важни стъпки, които българските граждани очакваха. Това е справедливост за виновниците за кризата, отварянето на досиетата и разбиването на остатъците на Държавна сигурност, защото те продължават да действат. Тези дни кампанията срещу нашия кандидат го доказа.

В заключение искам да отбележа, че ние продължаваме борбата и се надяваме, че следващите дни и месеци ние ще имаме повече приятели и съмишленици в тази битка, защото това не е битка само за СДС или за дясното или против омаскаряването на почтени хора в българското общество. Това е битка за бъдещето на България. Как ще се развиваме – като нормална държава, в която всеки знае кой кое и политика се прави на чисто или да продължава това, което върви 23 години и на което бяхме свидетели през последните две седмици.

Валентин Николов, независим депутат: Добър ден и от мен. Искам да изразя съжаление, защото още, когато представях кандидатурата на г-жа Гугушева аз заявих, че очаквам в най-скоро време тя да бъде окепазена. За съжаление се оказах прав. Явно наистина парламента трябва да помисли за нов механизъм на подбор на кандидатурите, защото лично аз се опасявам, че оттук нататък някой от тази гилдия ще има куража да даде съгласие да бъде издигнат за конституционен съдия. Искам да повторя, че аз имам самочувствието, че ние постъпихме национално отговорно, за да спрем тази криза в Конституционния съд, независимо от клеветите, които се изсипаха върху нас. Ние решихме да постъпим национално отговорно и да помогнем на СДС, защото оттук нататък не знам кой ще се съгласи да бъде издигнат за такава важна институция в България. Благодаря ви.


Tags: Емил Кабаиванов, НИС

Още по темата

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 04.12.2013

Бюджет 2014: Крачка към нов...

Съюзът на демократичните сили смята, че този бюджет е поредният при...

thumb 30.11.2013

Божидар Лукарски: Управлява...

Пресконференция на ръководството на СДС в Стара Загора

thumb 04.11.2013

СДС настоява за регистър на...

Председателят на СДС представи становището на партията относно пред...

thumb 29.10.2013

Недостигът в бюджета на НЗО...

Това заяви на пресконференция председателят на СДС Божидар Лукарски...

thumb 23.10.2013

СДС категорично се противоп...

Позиция на СДС относно опитите за монопол на търговията с тютюневи ...

thumb 08.10.2013

Божидар Лукарски: Наблюдава...

Пресконференция на ръководството на Съюза на демократичните сили

thumb 03.09.2013

Декларация на НИС на Съюза ...

100 дни управление на безпринципния кабинет „Орешарски” показа, че ...

thumb 24.07.2013

СДС настоява за незабавна о...

Припомнихме си историята, когато отново БСП управляваше, а МВР бе н...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...