Борис Марков: Няма по-подходяща кандидатура от тази на Петър Стоянов

23.11.2012

Insert full size

Спрямо отношението към кандидатурата на Петър Стоянов, ще се види кои депутати са на СДС. Това заяви членът на НИС на СДС Борис Марков, в предаването на ТВ7 - "Добро утро, България".

Водещ: СДС се замеси в казуса „Марковска” участвайки в някаква очевидна договорка, публична дори, с ГЕРБ да издигне кандидат за член на Конституционния съд. Сините номинираха Петър Стоянов. Ситуацията обаче се превърна в истинска нелепица след като нито един от сините депутати в парламента не пожела да внесе кандидатурата на бившия президент, а той самият не я прие, а поиска три дена срок за размисъл, който изтича днес. На всичкото отгоре според публикация на вестник „Преса” Борис Марков все още е лидер на СДС. Така, че разговаряме с него и в това му качество. Добро утро.
Борис Марков: Добро утро.
Водещ: Вие сте регистриран като лидер на СДС все още, каква е тази драма? Драма ли е въобще с Емил Кабаиванов, че не е вписан в регистрите?
Борис Марков: Според нашия Устав не, категорично няма драма. СДС има своя лидер и той е д-р Емил Кабаиванов. Когато в СДС се проведат вътрешни избори. Знаете, че ние сме единствената партия, която пряко си избира лидерите на преки избори. Когато бившият лидер вече е сменен и има нов избран, в периода, в който тече регистрацията на новия лидер се избира временно представляващ председател, който има единствената функция да поддържа в някаква степен пред трети страни съответно животът на партията, докато бъде регистриран лидерът. Делото за регистрация на лидера на СДС д-р Емил Кабаиванов приключи. Мина последното заседание. Тъй като там предоставяме доста документация, съдът каза, че ще излезе с решение в законно установения срок, който тече в момента. Общо взето търсенето на някаква новина в една съдебна процедура, която е кристално ясна за всички партии. Лидерите се регистрират с дела. В този момент по-скоро е атака срещу лидера Емил Кабаиванов и срещу СДС и безспорно тя е свързана с кандидатурата на президента Петър Стоянов.
Водещ: Ето, затова разплитаме този юридически казус. Обаче вие сте в ситуацията да е номиниран Петър Стоянов от вас, пък да няма син депутат, който да желае да внесе неговата кандидатура?
Борис Марков: Знаете ли, моето виждане и тук ви го казвам като убеден седесар, е малко по-различно. Има депутати, има и една кандидатура на Петър Стоянов за конституционен съдия. По-скоро депутатите.
Водещ: Която е на СДС обаче?
Борис Марков: Да, категорично. Едва ли има публично съмнение, че кандидатурата на Петър Стоянов е на СДС.
Водещ: Така.
Борис Марков: Ако си говорим безкрайно откровено, това е най-известната, най-популярната и в Европа и в чужбина, и у нас личност на СДС, която е имала, изобщо Съюзът на демократичните сили. В този смисъл предлагайки тази личност за съдия в Конституционния съд по-скоро е обратното. Спрямо отношението към кандидатурата на Петър Стоянов ще се види кои депутати са на СДС.
Водещ: Те се разграничиха вече от него. Димо Гяуров, Йордан Бакалов, Мартин Димитров. Затова ви казах, няма син депутат в парламента, който да подкрепи Петър Стоянов.
Борис Марков: Аз затова ви отговорих в личен план.
Водещ: Конфузна ситуация?
Борис Марков: А, не. Не мисля, че е конфузна ситуацията. По-скоро ви казвам следното нещо. Това е един катализатор, един лакмус. Този кандидатура, на която ще се върна и по-късно, определя, с отношението към нея се определя кой е седесар, а не затова, че някой е просто в парламента.
Водещ: Кой е седесар и кой не. Ще бъде ли изключен от СДС депутат?
Борис Марков: О, не мога да се ангажирам с такова нещо.
Водещ: Ако изключите депутатите ще останете без парламентарна група. Ще имате представител в Конституционния съд, няма да имате представител в парламента?
Борис Марков: Аз не подкрепям вашата твърда убеденост, че група депутати като юмрук са се изправили срещу ръководството на СДС и кандидатурата на Петър Стоянов.
Водещ: Фактът, че дори един не се намери да внесе кандидатурата, поне един да беше се намерил.
Борис Марков: Нека да изчакаме и аз мисля, че...
Водещ: Т.е. вече сте убедили един?
Борис Марков: Не става въпрос за убеждаване, казах ви. Не мисля, че ще е един, но много твърдо се приемат думи от хора, чийто тези паднаха публично. Затова може би ще изпаднете в конфузна ситуация ако общественото мнение е такава, а всъщност истината се окаже друга.
Водещ: Това, в което ви обвиняват е, че сте станали патерица на ГЕРБ и СДС не е нищо повече от една патерица на ГЕРБ?
Борис Марков: Искате ли само с една дума да се върна на кандидатурата Петър Стоянов, защото това ще обясни доста неща. Кое няма Петър Стоянов, да бъде конституционен съдия?
Водещ: Юридически опит.
Борис Марков: Не, напротив има го. Може да го погледнете юридическият опит. Дори ще ви кажа следният аргумент.
Водещ: Като адвокат, бил е адвокат по бракоразводни дела.
Борис Марков: Вижте, Висшият съдебен съвет дори не е част.
Водещ: Ако има... квота...
Борис Марков: Нека и аз да кажа гледната точка. Ще ви дам само един аргумент. Дори и като президент неговата основна функция е била да съблюдава.
Водещ: Вече като президент той бил основен арбитър.
Борис Марков: Разбира се, дори само това е достатъчно.
Водещ: Може да броим тези пет години като юридически стаж.
Борис Марков: Следващото нещо, което искам да ви кажа. За избирането на дадена личност за конституционен съдия преди всичко е морална оценка. Там трябва да са най-чистите хора.
Водещ: Така и тук съм съгласен.
Борис Марков: Абсолютно.
Водещ: Петър Стоянов не е замесен в корупционни скандали.
Борис Марков: Категорично. Има ли по-популярна, по-добре приета личност в момента от всичките членове на Конституционния съд, на всичките конституционни съдии. Той като кандидат в Европа, в света. Някой, който би променил дори облика на тази институция. Аз ще ви кажа – няма. Има ли по-подходящ човек от президента Петър Стоянов, който в едно телевизионно студио да дойде при вас и да обясни даден конституционен казус защо, как е решен, че да го сведе до хората. С кандидатурата на Петър Стоянов се променя вида на институцията. Тя става по-близка до хората, а не една суха. Има едни хора някъде, които имат десетина дела в годината и взимат едни решения на тъмно.
Водещ: Вие знаете ли кой е сега председател на Конституционния съд?
Борис Марков: Знам на кой изтече мандата. Мисля, че му изтече мандатът на господин Танчев.
Водещ: Да.
Борис Марков: Ще бъда откровен, разбрах го по време на процедурата. Просто, няма толкова публични личности. Естествено, вече с бившия вече главен прокурор, който също е познат на обществото. Малко са хората, които могат да обяснят. Искам да ви кажа нещо друго. Кандидатурата на Петър Стоянов е интересна по един друг начин. Тя е една много силна разделителна линия, една морална оценка за хората от прехода. И затова е цялата тази атака срещу СДС и срещу него персонално тази кандидатура да не бъде допусната в парламента.
Водещ: Проблемът е, че депутатите на СДС не я допускат, разбирате ли, за това говорим с Вас?
Борис Марков: Източниците ви не са коректни.
Водещ: Как да не са ми коректни, ние ги записахме вчера с камерата в парламента. Трима от знаковите ви депутати са против тази кандидатура.
Борис Марков: Знаете ли, тогава ще ви кажа съвсем накратко няколко аргумента.
Водещ: След Вашата ода за Петър Стоянов и тяхното поведение, конфликтът вече вътре в СДС, цялата конфузна ситуация става абсолютно видима.
Борис Марков: Хайде аз сега да го кажа моето мнение. Недопускането, цялата тази атака за недопускане на кандидатурата на Петър Стоянов.
Водещ: От ваши хора, само да добавя.
Борис Марков: Не само от наши, изобщо от ляво и БСП и господин Костов, изобщо от ляво.
Водещ: И сините депутати?
Борис Марков: Те сини се определят, по отношението на кандидатурата дайте да видим, колко от тях са сини, колко са...
Водещ: Не са сини, вече са розови?
Борис Марков: Нека да видим, какво ще е финалното отношение, защото нали се сещате, че в момента кандидатурата Петър Стоянов още не е казал „да”. В момента, в който каже „да” ще се пристъпи към входиране. Нека тогава да коментираме. Но цялата атака е за недопускане на кандидатурата в парламента. Защото по една такава личност от прехода, толкова известна, толкова популярна и толкова позната на хората. Неоспоримо дясна, неоспорима на СДС, депутатите ще трябва да се позиционират и да застанат отляво.
Водещ: Те вече го направиха. СДС и сега казаха ние няма да подкрепим тази кандидатура?
Борис Марков: Това искам да се чуе, затова вече ви поздравявам.
Водещ: Изгонете ги от парламента, изгонете ги от СДС.
Борис Марков: Не може такива неща да се решават еднолично.
Водещ: Ако трябва да се избира между Петър Стоянов и останалите – вие избирате Петър Стоянов?
Борис Марков: Естествено.
Водещ: Изгонете ги от СДС тогава?
Борис Марков: За това има колективни органи, които ще решат. Нека да видим, защото аз мисля, че няма да се тези, които няма да подкрепят кандидатурата. Но те помагат на едни други хора да не им се наложи да се позиционират. Защото ще стане – ето, този са от дясно, ето, тези са от ляво. И може би падат маски. Може би ще се получат доста отговори за прехода.
Водещ: Тези депутати, които са против Петър Стоянов сега са всъщност едни костовисти в политически план?
Борис Марков: Аз мисля, че вече за някой от тях тези маски паднаха. Това, мисля, че е пределно ясно. Това нужни ли е да го коментираме.
Водещ: Последно, притеснява ли ви, че има вече такава явна договорка между СДС и ГЕРБ или това е обратно, една позитивна посока, позитивен сигнал към десните избиратели, че СДС може да се превърне от патерица в коалиционен партньор на ГЕРБ, защото пък сметките показват, че на ГЕРБ ще трябват партньори в следващия парламент, ако въобще иска да управлява още един мандат?
Борис Марков: Много категорично ви го казвам. Ако изборът след парламентарните избори е ляво с БСП, ДСБ и други субекти или дясно ГЕРБ, категорично ще бъде подкрепено дясното.
Водещ: Но го гарантирате Вие, но ако питаме сега компанията ви в парламента те ще отрекат, сигурно?
Борис Марков: Със сигурност. Аз говоря като член на ръководството и ние имаме колективни органи, които взимат решение. Но избор ново ляво управление или бъдещо дясно коалиционно с всичките му трудности трябва да бъде напаснато, за да бъде абсолютно почтено, за да няма патерици, категорично дясно. Категорично дясно.
Водещ: Благодаря. Борис Марков, който е юридическия председател на СДС, но иначе защитава и позицията на сегашния избран за лидер на СДС Емил Кабаиванов, че Петър Стоянов трябва да бъде подкрепен за конституционен съдия в българския парламент и, че това ще бъде лакмус и разделителна линия между десните в парламента. Нищо чудно да се стигне и до самоизключване на сините депутати, които ще изберат да речем.
Борис Марков: Лявата част.
Водещ: Някаква друга идея, а не синята идея. Която според Борис Марков пак се олицетворява като личност от Петър Стоянов. Успешен ден.

ВИДЕО ТВ7


Tags: Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...

thumb 04.12.2012

Борис Марков: Костов се вжи...

Ние демонстрираме, че СДС има силата да издигне доказан професионал...