Емил Кабаиванов: Започнахме да прецизираме нашите приоритети, така че ние сме в добра форма

13.09.2012

 

primary thumbБългарско национално радио, Програма "Хоризонт", "12 плюс 3", 13 септември 2012 година, 13.10 часа

 

Водеща: Какво се случва със Съюза на демократичните сили, какви са приоритетите на синята партия през новия политически сезон? По темата ще говорим с лидера на партията Емил Кабаиванов. Добър ден, д-р Кабаиванов.

 

Емил Кабаиванов: Здравейте. Добър ден и на слушателите на радио "Хоризонт" . . .

 

Водеща: Обявих ви като лидер на СДС. Де факто сте такъв, но де юре не. Оказа се, че все още нямате съдебна регистрация и легитимният лидер на Съюза на демократичните сили е Борис Марков. Защо два месеца след избора ви все още нямате съдебна регистрация? Какъв е проблемът, отказана ли ви е, или?

 

Е. Кабаиванов: Не, не, не Въпросът за регистрацията е юридически. На 11-и имахме Национален съвет и аз като председател съвсем легитимно си водих и си вземахме решения, така че това не е проблем де факто, а де юре. След като през последните години имахме няколко проблема с регистрацията на СДС, документите са ни готови и всеки момент, може би с утрешна дата аз ще ги внеса в съда. Огледали сме ги много внимателно, тъй като се събира голям набор от документи, за да няма проблем с регистрацията и аз не очаквам такъв.

 

Водеща: Извън съдебната регистрация какво се случва в Съюза на демократичните сили? Защо напоследък партията изчезна от националната политика? Някак си не се чува гласът ви по важни за обществото теми.

 

Е. Кабаиванов: Ами, това може би е мнението на тези, които загубиха вътрешните избори при нас, но ние започнахме активно новия политически сезон. Имахме национален съвет. Започнахме дебат върху нашите действия до нова година и до парламентарните избори, започнахме да прецизираме нашите приоритети, така че ние сме в добра форма. Имаше единомислие, нямаше никакви разногласия и мисля, че така ще вървим напред, защото от изборите, от срещите с много членове и симпатизанти на СДС, голямата част от тях, ама много голямата, желаят СДС да има отново лице, да се изправи мъжки и да се явим на следващите избори не като ракетоносител на други по-малки партии, а като Съюз на демократичните сили. . .

 

Водеща: Самостоятелно, така ли?

 

Е. Кабаиванов: Ние сме най-старата демократична партия в България от началото на прехода. За конкретната форма на явяване националният съвет ще вземе решение в началото на следващата година, но за това се готвим.

 

Водеща: Вие казвате, че има единомислие в партията, но не ви ли притеснява това, че хвърчат оставки? Няколко човека в СДС се отказаха от ключови постове в партията. Мотивите са им несъгласие с водената от вас политика.

 

Е. Кабаиванов: Вижте, това са няколкото човека, които бяха тясно обкръжение на досегашния председател, и е съвсем нормално, когато се сменя председателят, и кръгът хора около него, които са го съветвали и са били част от тезите и политиката, която е водил председателят, да слязат от тези ключове постове. Така се прави в целия свят и затова нямаше никаква драма на националния съвет. На следващия през началото на октомври ние ще изберем на тяхно място достойни политици, които да определят и да работят по секторните политики на Съюза на демократичните сили.

 

Водеща: Но това са емблематични лица в СДС, които от дълго време са в партията.

 

Е. Кабаиванов: Емблематични? Избройте ми ги, как емблематични, аз това определение. . . но. . .

 

Водеща: Ами, Ваньо Шарков например.

 

Е. Кабаиванов: Ваньо Шарков какво? Ваньо Шарков ще си работи като депутат и ако има желание да допринесе за развитието на СДС... Аз съм конструктивен човек, ние разговаряхме, така че няма, драма няма в СДС, накратко ще го кажа, и не я търсете.

 

Водеща: Как работите с парламентарната група на СДС?

 

Е. Кабаиванов: С парламентарната група имахме няколко срещи. Ще работим така, както повелява нашият устав и правилата на партията. Решенията се взимат от Националния изпълнителен съвет и от Националния съвет, парламентарната група ги изпълнява и използва парламентарната трибуна, за да развие и лансира тезите, по които СДС работи.

 

Водеща: Страхувате ли се, че партията може да се разцепи?

 

Е. Кабаиванов: Не, няма никакви индикации за това.

 

Водеща: Няма индикации за това?

 

Е. Кабаиванов: Не, няма индикации. Повярвайте ми, че няма, аз познавам СДС много добре.

 

Водеща: Говори се, че хора в СДС, които гравитират около Мартин Димитров, е много вероятно да направят нова партия, която да се коалира с ДСБ и всъщност да се появи нова синя коалиция?

 

Е. Кабаиванов: СДС е партия на свободни хора. Ако на някой каузата на СДС му е отмиляла, ще го кажа по-простичко така, и търси изява, може да я намери и на друга политическа територия, но без да пречи и да вреди на СДС. В СДС сме събрани съмишленици, идейни съмишленици, хора идеалисти, защото Съюзът на демократичните сили е вече три мандата в опозиция и тези, които бяха при нас заради някакви лични облаги, отдавна ги няма.

 

Водеща: Да чуем конкретно какви ще бъдат приоритетите ви през новия сезон.

 

Е. Кабаиванов: Приоритетите ни няма да бъдат по-различни от въпросите, които измъчват българските граждани всеки ден, а именно защо обедняваме. Защо...

 

Водеща: А защо обедняваме, вие имате ли отговор на този въпрос?

 

Е. Кабаиванов: Защо икономическата обстановка в България се влошава? Искам да ви кажа няколко данни, които и вие ги знаете сигурно, и слушателите, но нека да ги кажем пак. Колко малки фирми са фалирали от началото на годината - над 26 хиляди. С колко са се увеличили лошите кредити на бизнеса и на гражданите - над 100 милиарда лева е вече междуфирмената задлъжнялост. Накратко - малкият и среден бизнес е поставен в ъгъла от много лицензионни, разрешителни режими. Всички тези неща трябва да бъдат отстранени, защото по време на криза. . . да не забравим да кажем и институциите, които ежедневно следят и примерно глобяват, санкционират бизнеса. . . в такава среда как се работи, и при световна криза. Икономическата среда е много неблагоприятна за бизнеса в момента в България, затова и нещата не вървят, затова когато ние поставим въпроса сега с проекта за новия бюджет, за доходите на българските граждани, на българските пенсионери, министърът на финансите ще каже - ами, няма пари или няма достатъчно. Ами няма да има, след като икономиката не работи, как да има? Каква среда създаде той за три години на българската икономика да работи?

 

Водеща: Какво предлага Съюзът на демократичните сили?

 

Е. Кабаиванов: Съюзът на демократичните сили в момента работи по тези проблеми и ще излезе с конкретни тези, включително и как да помогнем на българските общини, които в момента са в изключително тежко състояние. Задълженията им са над 200 милиона и без нови приходоизточници, те дори изпитват затруднение да съфинансират европейските проекти, които са спечелили.

 

Водеща: Ще имате ли смелост да критикувате управляващите? Питам ви, защото вие сте кмет и сте зависим от това какви средства управляващите ще отпуснат на вашата община, на Карлово, а знаем, че тя е с доста задължения?

 

Е. Кабаиванов: Да, наистина, за съжаление, заварих я със задължения, но по никакъв начин нямам зависимост от управлението. Тоест, кандидатстваме си по проекти, когато те са добре направени, ги печелим. В момента работим по 25 проекта за обща стойност над 70 милиона лева, и това са проекти от оперативните програми на Европейския съюз. Не само... за да говорим за смелост и СДС, ами припомнете си 90-е години коя беше партията, която първа формулира приоритетите за развитие на България през следващите 20 години - Съюзът на демократични сили. Сега и макар да сме по-малко като хора, и социологическата агенция да ни дават по-ниска популярност, смелостта е основна черта, към нея ще добавим честност и. . .

 

Водеща: Но тя не е изразена, гласът ви не се чува. Вие не присъствате.

 

Е. Кабаиванов: Къде не присъстваме? Ами, ако сте. . .

 

Водеща: Ами, през изминалите седмици и месеци гласът на СДС не се чуваше, поне на ръководството и вашият глас.

 

Е. Кабаиванов: Да припомня само, че ние сме ръководство и аз съм председател, встъпил в длъжност, реално в началото на август. И какво се чуваше през месец август, това е характерно отпускарски сезон, през него обаче ние работихме, не почивахме, за да можем да подготвим нашите тези. . .

 

Водеща: Кога планирате срещи с лидерите на останалите десни партии?

 

Е. Кабаиванов: Изпратили сме покани първо до партиите, членове на "Синята коалиция", и до партиите, членове на Европейската народна партия. Очакваме потвърждение на дати и часове и в следващия месец ще направим такъв кръг от срещи.

 

Водеща: Благодаря ви. Чухте лидера на СДС Емил Кабаиванов.


Tags: Емил Кабаиванов, СДС

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...

thumb 10.07.2018

Румен Христов: Партията тря...

Поставил съм си за основна задача да консолидирам Съюза на демократ...

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 23.04.2018

Антон Койчев: СДС трябва да...

Председателят на СДС-София д-р Антон Койчев обяви в студиото на Bul...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 23.02.2018

Румен Христов: Очевидна е н...

На фона на актуалните политически играчи, произвеждащи напрежение п...

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...