Позиция на СДС, относно кражбата на българска история от страна на бивша Югославска Република Македония

11.09.2012

Insert thumbЗа пореден път българското общество е взривено от много сериозна политическа провокация от страна на управляващите в Република Македония. Този път причината е организирането на изложба „Македонското ръкописно богатство през вековете”, която Македония ще представи от 9 до 21 октомври в Кралския музей „Маримон” в Белгия.

Въпреки че организаторите в Брюксел промениха името на скандалната изложба, опитваща се да представи средновековни ръкописи за македонски, медиите в Скопие подеха поредната агресивна акция срещу България на фона на „Историята” на Паисий. Вероятно, това е опит да се отклони вниманието на македонските граждани от далеч по-сериозните проблеми, които съществуват в държавата им, но България повече не трябва да мълчи.

Няма как и не трябва българското правителство да остави без реакция твърденията, че „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски и средновековните ръкописи, показани в изложбата са „македонски”, тъй като това означава отричане на голяма част от българската история и култура, на българската духовност и национална идентичност.

През цялото си 68-годишно съществуване държавата Македония посяга на българската история. Практиката да се фалшифицират исторически паметници и факти, доказващи българския произход на населението, населяващо Вардарска Македония датира от 1944 г. – годината, в която изкуствено се създава нова държава, с нов език, на която и трябва и съвсем нова история. Този път, обаче наглостта на македонските управляващи е огромна, тъй като е демонстрирана в сърцето на Европейския съюз, с цел легитимация на кражбата и лъжата за древността на Македонската държава. Друг е въпросът, че шизофренната държавна политика на Македония така е объркала съзнанието на македонските граждани, че те не знаят дали са потомци на Филип и Александър Македонски, или на цар Самуил и Св. св. Кирил и Методий...

Крайно време е българските институции да реагират срещу наглото поведение на македонската власт и македонските историци! Крайно време е да престанем с криворазбраното покровителствено отношение към нашите „братя”, които не ни чувстват такива!

СДС настоява:

1. Да се замразят преговорите с Бивша югославска република Македония за присъединяване към ЕС, докато не се прекрати кражбата на българска история и култура и не бъдат изцяло гарантирани правата на всички македонски граждани, които се чувстват българи!

2. Министерството на външните работи да излезе с официална позиция по въпроса с присвояването на българска история от страна на македонската държава и в частност с опита за представяне на български средновековни ръкописи като македонски!

3. Народното Събрание да изрази ясна и категорична позиция по въпроса за съществуването на „македонско малцинство” в България!

Не трябва да позволяваме подобни провокативни акции да останат без последствия, тъй като по този начин се посяга не само върху българската историческа памет, но и върху националния суверенитет на България! Ако не реагираме сега – утре ще бъде късно!


Още по темата

thumb 15.11.2019

СДС не приема за справедли...

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой бълг...

thumb 07.10.2019

Участие на Илия Лазаров в р...

7 октомври, 19.40 часа

thumb 06.10.2019

Румен Христов: Софиянци ням...

Видео с участието в "Опорни хора"

thumb 05.10.2019

СДС: Мая Манолова е кандида...

Защо БСП се крие на повечето места в България зад независими, подкр...

thumb 19.09.2019

СДС издигна Елеонора Николо...

В Две могили синята партия издига Драгомир Драганов

thumb 11.09.2019

Емил Кабаиванов: Времето на...

За да бъде една успешна коалиция, тя трябва да бъде от политически ...

thumb 11.09.2019

Калин Костов: Държавата да ...

Свищов заслужава прозрачно компетентно управление, с мисъл и отгово...

thumb 05.09.2019

Илия Лазаров: Докато аз съм...

Интервю за радио "Фокус"

thumb 05.09.2019

7 въпроса от националното р...

Как ще управлявате София без свои съветници и как ще принудите избр...

thumb 31.08.2019

Теодор Петков: Това, което ...

Готови сме да подкрепим Фандъкова, ако тя е кандидатът на ГЕРБ за к...