Позиция на председателя на СДС Емил Кабаиванов относно българските училища в Молдова

22.08.2012


primary_thumbСлед освобождаването на министъра без портфейл Божидар Димитров, за българите в чужбина пряко пое отговорността вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

На 19 август Нова телевизия излъчи репортаж от Молдова, от който стана ясно, че бесарабските българи ще понесат поредния удар – първо образователна реформа предвижда закриването на училища, в които децата учат майчиния си език – тоест българския, и второ заради бюджетни ограничения и нови критерии, българските училища остават без финансиране.

В Молдова има 34 средни училища с преподаване на български език и литература. Очаква се кметовете по райони вече да разпределят бюджетите на училищата и там, където парите не достигат, часове по български език няма да има.

Призовавам финансовия министър – със същия патос, с който раздели българските общини на отличници и двойкаджии и определи сам на кого ще дава пари и кого ще лишава от финансиране, да помисли и за тези молдовски общини, в които по подобни на неговите критерии, българите са лишени от права, без да могат да получат подкрепа от държавата, която е тяхна майка.

Призовавам правителството да оповести политиката си за българите в чужбина и да каже какви грижи полага за тях. Призовавам премиера да се срещне с молдовския си колега, за да обсъдят целенасочените действия срещу нашите сънародници там. Призовавам външния министър да отиде при бесарабските българи и на място да им разясни как държавата, която те считат за своя родина, се грижи за тях. Призовавам образователния министър да оповести къде в неговия закон за училищното образование фигурират програмите, учебниците и помагалата, от които се нуждаят българските деца зад граница и как неговото министерство брани историята и езика на техните предци от забвение.

Настоявам финансовият министър да намери пари за това децата на бесарабските българи да изучават майчиния си език, със скоростта, с която спира парите на българските общини, които не са му удобни и със щедростта, с която дарява изкопаните от бившия министър на българите в чужбина вампири.


Tags: Емил Кабаиванов, Позиции

Още по темата

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 29.03.2013

СДС е категорично против за...

СДС е категорично против закриването на белодробната болница в Плов...

thumb 22.03.2013

Позиция на СДС относно оста...

Ние, СДС, изразяваме своята категорична подкрепа за личността на пр...

thumb 21.03.2013

СДС изпрати жалба до ВАС въ...

Емил Кабаиванов бе категоричен, че отново се прави опит за подмяна ...

thumb 08.01.2013

СДС стартира кампания за на...

Съюзът на демократичните сили, ще бъде в следващия парламент, заяв...

thumb 13.11.2012

Емил Кабаиванов: С г-н Ахме...

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов, заяви твърдата си позиция, че поиск...

thumb 11.09.2012

Позиция на СДС относно пров...

За СДС провеждането на референдум за АЕЦ „Белене” противоречи на за...

thumb 19.07.2012

Позиция на СДС относно: Зве...

Съюзът на Демократичните Сили остро осъжда тази антихуманна проява...