Има сценарий СДС да се обезглави

09.07.2012

 

primary thumb

Интервю с Борис Марков, временно изпълняващ длъжността председател на СДС  за  вестник Стандарт


Честни ли бяха изборите за нов лидер на СДС? Кой има най-големи шансове да седне в председателското кресло на "Раковски" 134? Възможно ли е възстановяване на коалицията с ДСБ и Иван Костов? И дали има шанс Мартин Димитров да остане начело на синята партия, въпреки че политически е подал оставка? С тези въпроси се обърнахме към временния лидер на СДС Борис Марков.

 

- Г-н Марков, защо в последните години СДС винаги се тресе от скандали преди и след избора на лидер?

- Планини от его е моят отговор за причината. Но мисля, че това е порок на всички партии в десницата. Просто СДС не прави изключение от тях.

- Защо Найден Зеленогорски и Мартин Димитров поставят динена кора пред новоизбрания лидер? Какво печелят от това, че спират регистрацията на временното ръководство на "Раковски" 134?

- Тук отговорът е съвсем ясен и причината е конкретна. Целта е, ако изборът на бъдещия председател на СДС се блокира в съда, Мартин Димитров да остане последният регистриран председател. А това може да се използва за рекет над организацията. Все пак всички знаят, че вписания в съдебната регистрация лидер на СДС ще трябва да заяви листите за изборите и така нататък. Целта на Мартин Димитров е той да бъде този човек. На него не му е за първи път да рекетира СДС, съвсем скоро той изпробва този си маниер на работа, като заяви "или ще сме в Синя коалиция, или си подавам оставката". Т.е. или ще стане на моето, или ще си имате проблеми. За щастие СДС не се поддаде на рекета. И сега той изпълнява втората част от заканата си. А именно - започна да създава обещаните проблеми. Рекетът, който осъществява сега, е подобен -"или ще изберете Шарков за лидер и ще пристанем на Костов, или аз ще пиша листите и ще ви изнудвам". Неговите тези поне са ясни за всички, какво иска и какво цели.

- Има ли някой, който стои зад Мартин Димитров и Найден Зеленогорски? Знаете за натякванията, че ДСБ и Иван Костов прозират във всички сини скандали.

- Не мисля, че ДСБ или някой друг ги вдъхновява в действията им. От страна на ДСБ получаваме достойно и политическо поведение. По-скоро групата на Димитров от малодушност иска шанса за втори път да се опита да представи СДС като стока на пазара и да се види кой ще иска да я купи. Съмнявам се, че ДСБ е потенциален купувач, първо, защото те си взеха съответните решения и вървят напред с политика. И второ, защото ръководството на ДСБ достатъчно дълго търпя безхарактерността на бившия ни лидер. Но времето ще покаже дали съм прав.

- Говорихте ли с Найден Зеленогорски за неговия адвокат, който е попречил на регистрацията на временния лидер и на главния секретар? Какво е неговото обяснение?

- Да, разбира се. Между нас няма неизяснени неща. Не за първи път една група в СДС се опитва да използва авторитета на Зеленогорски в своите игрички. Просто в този си опит, освен че го използват отново, са на път окончателно да разрушат авторитета на един успешен кмет. Но пак казвам, те не се интересуват от това, че Зеленогорски бе един от нас, те нямат скрупули да го използват за собствени цели, като го дискредитират политически.

- Как ще коментирате решението на Контролната комисия да разреши на тези, които 24 месеца не са плащали членски внос, да могат да гласуват? Това не е ли пак капан пред новото ръководство, тъй като противоречи на устава? Мартин Димитров ли ги подкокороса да направят това, тъй като това са хора, избрани от неговия мандат?

- Както ви казах, точно това е сценарият. Да се провали изборът на председател, за да остане Мартин Димитров де факто лидерът, който трябва да подпише листите и всички произтичащи от това последствия. Така той се опитва да изконсумира политически дивидент от уж моралния му акт на подадената оставка, но да си запази инструмента за рекет над СДС. Не много християнско поведение, но за съжаление истината е такава.

- В крайна сметка винаги идва моментът, в който трябва да се редят листите. И тогава всеки със зъби и нокти се бори да влезе там и да осигури места и за своите приближени.

- Да, за тази група хора е въпрос на оцеляване. На един от тях принадлежи прословутата реплика "ако не съм депутат, не знам какво ще работя". Просто да са депутати, в тяхната ценностна система е върхът на човешката еволюция. Всички избиратели или просто активно интересуващи се от политика хора много добре знаят, че такава група политици съществува и се интересуват само от това да са в парламента. Има ги във всички партии и това не е тайна за обществото. При нас, в СДС, просто те излязоха на показ, нищо друго не се е случило.

- Смятате ли, че уставът на СДС трябва да се промени - Александър Йорданов казва, че СДС не е дорасло да избира лидер с пряк избор. И това трябва да стане на конференция. Трябва ли да има промяна на устава в тази посока?

- Да, съгласен съм с тази теза. Това е тема за дълъг разговор, но като цяло СДС трябва да промени своя устав.

- Каква ще бъде вашата реакция, ако Ваньо Шарков спечели изборите?

- Каква да е? Аз ще работя за СДС, така че кой ще е лидерът, само ще определи в каква роля ще продължа да работя. Нито имам драма с това, нито имам каквито и да било притеснения.

- Има ли нарушения във вчерашния ден по секциите?

- Като на всички избори, и при нас има сигнали за нарушения. Има си комисия, която е компетентна да се произнесе, така че очакваме решенията в един по-късен етап. Те ще бъдат съобщени на медиите, защото смятам, че при този вътрешен вот трябва да има прозрачност, за да няма спекулации.

- Говори се, че вие стоите зад кандидатурата на Емил Кабаиванов, кмет на Карлово. Смятате ли обаче, че Иван Сотиров има капацитет за лидер на СДС?

- Стоя зад и във СДС. Всичко останало е въпрос на колектив и на работа. С всеки може да се работи, стига да е искрен седесар, а не с маска на лицето. Нямам притеснения за бъдещето на СДС.

- Ако Кабаиванов спечели, ще се надцаквате ли с опонентите си от софийската организация, които винаги са били контра на всеки и всичко?

- Подценявате софийската ни организация. С тях си говорим за политика, не за надцакване и други такива въпроси. Важното е Съюзът на демократичните сили да е едно цяло и да работи интензивно с всичките си организации. И това ще се случи, ще видите. Предстои ни интересна година до изборите.

Милена Минчева


Tags: Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...

thumb 04.12.2012

Борис Марков: Костов се вжи...

Ние демонстрираме, че СДС има силата да издигне доказан професионал...