Печатни издания

Борис Марков: Всеки кандидат ще представи различна визия за управлението на СДС - това е предимство

22.06.2012


primary thumb

 Интервю  на Борис Марков и.д. лидер на СДС за вестник Стандарт


- Г-н Марков, петима ще се борят за лидер на СДС. Защо не се обединихте около една кандидатура, а пилеете вота?
- Това не е проблем, а предимство. Всеки ще представи различна визия за управлението на СДС. За четирима от тях бих гласувал с удоволствие, за петия - не. Става дума за Ваньо Шарков. Както се казваше в една реклама - поради сто милиона причини. Всички те са морални и политически. Няма как да гласувам за човек, който допреди 2 седмици твърдеше, че цялата партия е била продадена, че голяма част от нея са корумпирани. А сега иска и да става лидер.
- Вярно ли е, че е имало искания Петър Паунов, кметът на Кюстендил, да бъде обединителната кандидатура за лидер?
- Аз лично много го уважавам. Той сам може да прецени с какво и доколко да помага на СДС. Той е безспорно силна личност и доказан демократ. Искаше ми се да бъде кандидат, но така е преценил.
- Ако спечели Шарков, който се смята за човека на Костов и е за коалиция с ДСБ, ще продължите ли да работите за СДС?
- Категорично да, защото не съм в СДС заради него или заради някой от депутатите. Тук съм заради моите разбирания. Първо нека да стане лидер - да направи крачката, да подскочи и да казва "хоп". Няма да участвам в разговори за бляновете за реализация на някои хора, било то лични или групови, корпоративни или не. Ако Шарков стане лидер, не знам докъде ще му стигне фантазията и в каква посока ще тръгне, а и честно казано, не знам дали и ще зависи от него или някой друг.
- Обикаляте доста из страната. Седесарите отчаяни ли са от сините скандали?
- Забелязват се две основни неща. Има тиха еуфория - дайте да направим нещо, защото заровете са хвърлени. Искат честно и почтено да извървим своя път към избирателите. Няма да скрия, че структурите са и безкрайно раздразнени от всякакъв вид изказвания, които уронват престижа на СДС. Не знам дали подхожда на бивш лидер да се държи като 16-годишно дете, на което са му взели играчката. Между другото, като обикалям страната, виждам, че хората се вълнуват от закона за горите. Ние от СДС първи алармирахме, че имаме своите забележки към закона.
- Никой не ви чу.
- Да. Мен обаче ме шокира и друго. Не споделям негативното отношение към журналистката Диана Найденова. Не искам да я защитавам, говоря изцяло на принципна основа. Казвам го, защото тя е същият този журналист, който изправя на нокти много политици с начина, по който прави своите интервюта. И е получавала овации, когато успее да провокира даден политик. И така ги държи във форма. Тя просто защити един колега, който е бил бит. Може да е изпуснала емоциите си, но върху нея се изля помия, която не заслужава.
- Да се върнем към политиката. От лагера на Мартин Димитров очакват да има апели за тяхното изключване...
- Тук има две несъстоятелни тези. Кой е лагерът на Димитров? Много хора си делят една землянка, в която си показват очите, максимум ушите навън. И виждат едни опасности от всички страни. Това не е сериозна политика. Не е игра на криеница. Накрая ще дойде горският и ще ги изгони всички. Нека поведението им да бъде малко по-мъжко. Ами те от 6 месеца виждат само страхове и все се пазят от нещо. Това не е сериозно. Аз не съм чул нотка на страх нито от Румен Христов, нито от Лъчезар Тошев или Иван Сотиров, нито от Емил Кабаиванов. Шарков също е с вдигната глава. Но някакви хора край него непрекъснато виждат опасности, за да могат да спечелят измислени битки. За да имат една фалшива слава. Като дойдат на НИС с овесени носове и подсмърчат. Мълчат, а когато са пред медиите, започват разкази за едни опасности, едни врагове, един армагедон. А те в костюми на супергерой спасяват СДС, после България, после света. Има много фантазия в това, което говорят.
- Може ли човек като кмета на Карлово да е лидер на една партия?
- Ами той и Петър Стоянов е от Пловдив. На Кабаиванов силата му е, че е кмет, че познава хората, че е спечелил вече няколко мажоритарни избора. Следващият лидер не трябва да е авторитарен, който да си определя собствен курс и да се движи от розовата мотивация в главата си. Голямата задача е да формира екип, който да овладее енергията. СДС не е лидерска партия и беше силна, когато имаше много лидери. Следващият лидер трябва да организира отбор от лидери. Това е бъдещето на СДС.


Милена Минчева


Tags: Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...

thumb 04.12.2012

Борис Марков: Костов се вжи...

Ние демонстрираме, че СДС има силата да издигне доказан професионал...