Печатни издания

Борис Марков: Стабилността в държавата е по-важна от всичко

12.06.2012


thumbИнтервю на Борис Марков, временен председател на СДС за вестник Монитор

 

- Г-н Марков, при толкова публични изяви си  мисля, че вашата кампания да сте следващият председател на СДС : вече е започнала?

 

- Няма такова нещо. Аз  съм поел ангажимент да подготвя провеждането на вътрешните избори за нов  председател на СДС по един прозрачен и демократичен начин. И ще изпълня своя ангажимент. Ангажиментът   ми   да   бъда  председател на СДС приключва с датата на вътрешните избори. Следващият  лидер ще прецени сам какъв   ще   бъде   неговият екип.

 

-  Но все пак вашата позиция се оказа доста  мобилна - казвахте, че  не бихте приели да ви издигнат и за временен  председател. Затова се питаме дали и тази ви  категоричност няма да  претърпи промяна?

 

- По един или друг начин бях припознат като личността в СДС заедно с мои колеги, които лансирахме тази идея за самостоятелното развитие на СДС. И когато ми предложиха да оглавя СДС временно, то беше като част от това, че не бива да се крия от отговорност. Когато преди месец аз поисках от Националния съвет да приемат  тази теза, да я споделим,  те застанаха зад гърба ми.  Сега аз нямам морален отговор да се скрия. Не съм  човек, който бяга от отговорностите, но и не съм се готвил за тази позиция. И  това не е било планирано.  Държа това да се знае.

 

- Верен ли е коментарът, който напоследък  се шири, че Мартин Димитров ви е изненадал с оставката си?

 

- Истината е, че никой не беше искал от Мартин Димитров да подава оставка. Това беше едно лично негово решение и аз го уважавам и съм убеден, че никой не е поставял този въпрос предварително. Защото на Националния съвет в Пловдив ние повдигнахме дискусия по кой път ще се  развива СДС, а не да правим радикални промени, да бъдат искани оставки. Самият Мартин Димитров заяви публично няколко дни преди Националния съвет, че ще си подаде оставката, но изцяло непровокиран. И изпълни решението си.

 

- По-скоро Мартин Димитров игра ва банк и нямаше накъде да ходи и да не подаде оставка. Как приемат структурите на СДС това негово решение?

 

- Това е последно интервю, което давам в София. В колата е багажът ми. И аз започвам обиколка на всички областни и окръжни структури. За да мога очи в очи да видя какви са им притесненията, желанията, какво се случва, как ще бъде най-добре да организираме кампанията. За мен е изключително важно в този момент за СДС, когато се заражда една енергия в цялата страна, тя да бъде обхваната по най-добрия начин., така че СДС да прескочи тази ниска бариера от 4% на парламентарните избори. Затова аз няма да си говоря с хората от структурите чрез медиите или с официални писма. Аз съм достатъчно млад и енергичен, за да отида навсякъде, с всеки един да поговоря за конкретни идеи и проблеми. Аз ще бъда безпристрастен арбитър и организатор на избора на нов лидер. И няма да си позволя да накланям везните в една или друга посока. Няма да си позволя да занимавам структурите и с моята особа, отивам да ги чуя, а не да им кажа да си помислят върху определена теза.

 

-  Навярно знаете, че СДС е първата политическа сила в България, която направи вътрешни избори. Тези избори как ще бъдат проведени - всички ли ще могат да гласуват, или само пълноправните членове на СДС с платен членски внос ще могат да избират нов председател?

 

- Аз се гордея, че СДС е единствената партия, която избира лидера си пряко от всичките си членове. Това дава една много голяма легитимност и една много голяма енергия на лидера. При нас решенията се вземат колективно, лидерът е пръв сред равни. Системата е тествана два пъти. Гласуват всички членове на СДС. Ние правим минивариант на националните избори за парламент. Имаме си своя ЦИК, ОИК, бюлетини, избирателни списъци. Само членове на СДС имат право да гласуват. Нашата ЦИК е Националната комисия за вътрешни избори (НКВИ). Тя преглежда списъците, отчита членовете. Нашата цел и амбиция е тези хора, които се отдалечиха от СДС, или пък може би СДС се отдалечи от хората, но нашата цел е да си върнем хората с чиста енергия и желание за промяна. Това е най-важната политическа задача за мен.

 

- След като отваряме дума за тези, които се отдалечиха от СДС, сигурно знаете, че има организирано   движение от знакови фигури за възстановяване на СДС?

 

- Не можах да присъствам на първото им събиране, но се радвам. Такива срещи ще се проведат в различни градове на България, ще се радвам, ако мога чисто организационно да се откъсна за ден-два и да присъствам на повече такива срещи. Поради това казвам, че има една тиха енергия, която се заражда в цялата страна. Има много хора, които по някакъв начин изгубихме в годините, те сега искат да се върнат. Те сега искат да си възстановят членството. И ме питат как могат да възстановят членството си и да помогнат. И когато това се първите два въпроса, мисля, че това е истинската енергия, която да бъде привлечена. Тези хора искат да се завърнат в СДС, без да търсят лични облаги.

 

- Накъде отива СДС?

 

- Аз се въздържам да давам конкретни насоки и направление, за да не се възприеме като менторство. Ще ви отговоря по-общо и на 100% откровено. Ние имаме марката на политическата сила, която направи демократичните промени в България. СДС постави България на пътя на НАТО и на Европейския съюз. От нас се очаква най-лесната и най-отговорната задача и тя е да се държим откровено с избирателите. Ние трябва да сме ясни, категорични и откровени. И аз ще настоявам за това. И когато ние имаме своите ясни позиции, като не робуваме на конюнктурни ситуации.

 

- Казвате, че държите марката СДС. Но се чува, че Иван Костов ще използва марката Синя коалиция и с нея ще се яви на следващите парламентарни избори. И така ще се разсеят гласове?

 

- Докато не станат реалност, тези информации не искам да ги коментирам.

Колегите от ДСБ сами ще изберат как да продължат своето развитие и под каква форма да се явят на изборите. Ние не се разминахме с тях като ценности, а се разминахме като начин на функциониране. Ние избрахме два различни пътя за развитие. Надявам се в следващия парламент да бъдем представени и СДС, и ДСБ, ако успеят да влязат, и да продължим по-нов начин сътрудничеството.

 

- Какъв е вашият прочит на вътрешнополитическите   процеси   в момента?

 

-  България е в криза и това е факт, колкото и клиширано да звучи това. Ние

ще пазим интереса на гражданите, а не нашата партия. В момента стабилността на държавата е по-важна от всичко. Виждаме кризата как тресе цяла Европа и света. И за да не ставам банален, защото това се говори и се пише прекалено дълго време в чисто политически аспект, защото сме СДС и имаме самочувствието да сме рационални и честни в своите позиции, ако се предложи нещо добро, да го подкрепим. Ще подкрепяме управляващите за положителните решения. С двойно по-голяма категоричност трябва да се каже, че всеки опит за реабилитация на комунистически практики ще бъде изваден пред обществото. Неслучайно депутатите от СДС подкрепиха вземането на заем, за да се изплати падежът по външния дълг. Така управляващите ще почувстват, че в лицето на десните има рационален и честен опонент.

 

- Това е така в този момент. А можете ли да разчитате на депутатите и след избора на нов председател? В ПГ на Синята коалиция повечето депутати се приближиха до Костов?

 

- СДС е показал, че не робува на председателя, а на многото лидери, които има вътре в партията. СДС е изграден от хора с много свободен дух и различно мнение. Не мога да си помисля, че някой от тях ще саботира, ще тръгне да цепи парламентарната група. В това съм сигурен. Отстрани погледнато, тези бурни дискусии се възприемат като скандали от хората. Защото при партиите от лидерски тип решенията се вземат много по-бързо и еднолично. Докато при нас в СДС в тези спорове се ражда истината. И за мен това е правилният начин за правене на политика.

 

Визитка

Роден е през 1977 г. в Бургас

Икономист по образование

Членена СДС от 2001 г.

Шеф на предизборния щаб на СДС

Шеф на политическия кабинет на Мартин Димитров до влизането си в НИС

 

МАЙЯ ЛЮБОМИРСКА


Tags: Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...

thumb 04.12.2012

Борис Марков: Костов се вжи...

Ние демонстрираме, че СДС има силата да издигне доказан професионал...