Борис Марков: Ангажиментът ми към СДС е да организирам избора за председател на партията

07.06.2012

Insert thumbБорис Марков бе избран за временен лидер на СДС на заседанието на Националния изпълнителен съвет, което се проведе тази сутрин. Това се наложи, след като лидерът на СДС Мартин Димитров подаде оставка, несъгласен с партийните решения от май за край на споразумението с ДСБ за препотвърждаването на "Синята коалиция" за парламентарните избори през 2013 г.

Преките избори за постоянен нов председател на партията бяха насрочени за 8 юли, а балотаж - за 15 юли.

Първи коментари на Марков за възложените му отговорности в следващите 40 дни - в интервю за Дневник


Господин Марков, накъде трябва да поеме СДС оттук нататък?

- Днес ми беше гласувано доверие да организирам избора на председател, което е по-скоро административно, а не и политически да задавам посока. Кандидатите ще развият своята стратегия за управление и когато имаме избран, тази стратегия за поведението на СДС ще влезе за одобрение в националния съвет на партията.

Звучи доста сухо, но това, което искам да кажа е, че няма да си позволя да се поставя в центъра на събитията и да давам рецепти накъде да върви СДС. Поел съм ангажимент към партията с много ясен мандат и правомощия – да организирам избора на бъдещия председател. Никой не би успял да ме провокира да поведа партията в една или друга посока, просто защото това не е моята роля и не е мое право.

Значи ли това, че няма да се кандидатирате за председател на партията?

- Няма да се кандидатирам. Този отговор се съдържа и в предните ми думи, но пак ще го кажа – напълно съм наясно с мандата, който ми е даден и отговорностите, които са ми възложени. Те ще се изчерпят в деня, в който ще се проведе изборът за нов председател. Всичките ми действия и поведението ми ще се простират в рамките на този мандат от 40 дни.

Решенията ще бъдат взети колективно, след дискусия и ще бъдат обявени публично. Ще се постарая да оправдая доверието и да организирам едни безпристрастни и честни избори – това е нещото, за което съм избран.

Предстоят около две седмици за номинации за нов председател на партията. Вие ще предложите ли кандидат и имате ли някого, на когото бихте заложили?

- Като част от ангажимента, който имам пред националния съвет, да организирам този избор, аз няма да си позволя да давам изявления, които биха могли да облагодетелстват някой от кандидатите. Ще се държа абсолютно безпристрастно като съдия и ще се фокусирам върху технологичното провеждане на изборите.

И нека кандидатите за председател бъдат тези, които ходят по медиите и развиват своите концепции за управление на СДС. Същото се отнася и за един мой близък приятел и съратник, който бе избран за главен секретар – и двамата сме водени от разбирането, че ние трябва просто да организираме процеса. Така че, нито той, нито аз ще тръгнем да правим изявления, които биха повлияли на избора.

Днес казахте, че СДС ще бъде в следващото управление на страната. Но как си го представяте? Какъв е пътят - самостоятелност или пък в коалиция с автентичните десни лица, които днес казахте, че се връщат в партията? Или пък с друга партия?

-Позволих си да изразя тази оценка, защото в дискусията, пък и в настроенията в партията, това може да бъде обобщено така – през годините дали СДС се дистанцира от десния избирател, дали десният избирател се дистанцира от СДС не е ясно, но се оформи разстояние между тях, което е неприемливо.

В момента СДС върви по пътя към връщането на десния избирател, да върне доверието му, така че на следващите парламентарни избори десните хора да имат своето достойно представителство в българския политически живот.

Що се отнася до посоката на СДС и до политическите задачи, единственото, което бих си позволил да кажа е, че ние имаме марката, ние имаме принципите и ценностите на СДС – партията, която направи промените в България възможни. От друга страна имаме и достатъчно време. Единственото, което остава, е най-лесната политическа задача – да се държим честно с десните избиратели и да скъсим тази дистанция.

И все пак какво е отношението към ГЕРБ?

- Казах, че ще се въздържам от изразяване на лични мнения, но тук ще си позволя да кажа нещо. В СДС, всички хора, които са в националния съвет, тези хора, които са двигатели на партията, имат достатъчно самочувствие да се позиционират по един открит начин.

Всяка грешка, всяко нещо, което считаме за недопустимо в действията на управляващите, ние ще го показваме на обществото с ясна позиция, за да не остава тайна. Няма да мълчим по конюнктурни съображения.

Но и обратното – ние имаме самочувствието, когато има нещо положително, да го подкрепим. Категоричната ни позиция на всички в СДС е, че няма да се влияем от конюнктурни решения. Единственото, от което ще бъдем водени е, дали решението е добро или не за България. Нищо няма да остане премълчано, но и всяко добро ще бъде подкрепено.

Виждате ли Меглена Кунева в бъдещи отношения със СДС?


- Имам своето мнение по въпроса, но не е моментът за коментар сега.

Как оценявате оставката на Мартин Димитров и отсъствието му днес на заседанието?


-В Националния съвет на  СДС има членове по право. Това са личности като президенти, председатели на Народното събрание, премиери – това е тяхното заслужено място. Но също така има и хора, които са ангажирани с различни дейности в различни точки на света. Днес Мартин Димитров и Надежда Нейнски са в Брюксел, Филип Димитров е в Грузия – тези хора не могат да избягат от своите обществени отговорности.

Със същото уважение трябва да се отнесем и към кметовете на СДС, които имат общини, за които трябва да се грижат. Затова не би трябвало да се търси подтекст в отсъствието на дадена личност на заседанието. Виждате, че днес се събраха почти 70 души, което е една много висока бройка за структурата на Националния съвет.

Възможно ли е възстановяване на Синята коалиция?

- Не е коректно да коментирам какво ще бъде бъдещето на ДСБ. Ще си позволя само да кажа, че аз вярвам, че и СДС и ДСБ ще бъдат в следващия парламент и ще могат да си партнират по почтен и коректен начин. С ДСБ се разминахме като начин на функциониране на двете организации, но не и като ценности. На колегите от ДСБ пожелавам най-искрено успех, защото ще продължим да работим и да си сътрудничим.


Tags: Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...

thumb 04.12.2012

Борис Марков: Костов се вжи...

Ние демонстрираме, че СДС има силата да издигне доказан професионал...