Печатни издания

Имаме енергията да надскочим бариерата от 4%

06.06.2012

Insert thumbОттук нататък задачата на СДС е да съберем енергията и да я  насочим в правилната посока заяви Борис Марков в интервю за вестник  Телеграф

- Г-н Марков, как си обяснявате факта, че за временен лидер на СДС имаше само една кандидатура - вашата?

- Кандидатурите са силно ограничени от самия ни устав. Номинираните трябваше да бъдат измежду членовете на Националния изпълнителен съвет. От друга страна, за да има контрол в тази общност, която е Националният съвет на СДС, сме предвидили много високи бариери за избирането на каквато и да е било длъжност. Така се избягват конюнктурни гласувания, както и евентуално грешно решение, взето под въздействието на емоции. Поради тази причина от залата предложиха моята кандидатура и бях първият, за когото се гласуваше дали да поеме отговорността да оглави, макар и временно, СДС. Щастлив съм, че получих доверието на хората. Сега ангажиментът ми е да го оправдая и да изпълня отговорността, която ми е възложена.

- Защо променихте решението си да не оглавявате СДС?

- Когато казах, че няма да се кандидатирам за председател, исках по категоричен начин да заявя пред цялата партия, че нямам болни лидерски амбиции. Но когато стигнахме до момента за избор на временен лидер, хората по един или друг начин показаха, че съм възприет като тази личност, която е започнала цикъла на промяната в партията и извън нея - със симпатизантите. Нямам аргументи, с които да  отхвърля подобно доверие и да откажа да поема отговорността за този мандат. Този цикъл трябва да бъде завършен и след 40 дни партията да стартира по нормален начин своето възраждане. След като ми е предложено да поема тази отговорност, имам морален ангажимент към хората, припознали ме като човека, който ги е повел в дадена посока. Няма как да кажа: „Ами не, благодаря, но няма да поема тази допълнителна отговорност." Не съм такъв човек. Макар да имам ясното съзнание с какво се нагърбвам, няма да избягам.

- А ако ви номинират и за постоянен лидер?

- Не, не започвайте този разговор! Казвам ви категорично - напълно съм наясно с мандата, който ми е възложен. Нямам намерение да го престъпвам - нито пък правомощията, които имам. СДС ще има своя лидер, който ще вкара партията в парламента, и то не само като прескочим 4-процентовата бариера, а като подскочим много над нея.

- Колко над тези 4 процента мислите, че СДС има силите да достигне?

- В момента се забелязва една еуфория в цялата страна, и то при хора, които се бяха раздалечили от десницата, а сега се опитват, както и ние да избегнат тази дупка, която по един или друг начин се е отворила. Те се опитват да се завърнат и да помогнат на СДС. СДС също е готов да помогне на тях, така че десните избиратели да имат свое представителство, реално припознато в политиката. Тази енергия може да бъде събрана и насочена в правилната посока. Оттук нататък задачата на СДС е да съберем енергията и да я ползваме в добрия смисъл на думата, да я насочим в правилната посока. Никой отвън не може да ни е виновен, ако това не се случи, а потенциалът на тази енергия е много-много над 4-процентовата бариера.

- Но при всички положения, колкото и да получите, ако искате да влезете във властта, ще трябва да е в коалиционен кабинет.

- Аз съм убеден, че следващият кабинет ще бъде коалиционен. Имам такова усещане...

- Готови ли сте да се коалирате с ГЕРБ, които продължават да са на първо място в социологическите изследвания? Ако те, разбира се, покажат подобно намерение за коалиция. Все пак сте партии членки на ЕНП?

- При ясни условия и принципи - да. И ще бъде абсолютно непочтено и политическо клише отсега да се отговаря с някакви увъртания и фрази. Истината, която трябва да бъде ясна на хората, е, че всяка партия е създадена, за да управлява и да може да реализира своите идеи и ценности. Аз мисля, че СДС трябва и ще участва в следващото управление. И то не като притурка, не като патерица, а като субект, който може да влияе, да развива идеите си и да предложи промяната към още по-добро. Въпреки, че пиарите говорят, че в политиката не се говори с „не” бариерата, чертата, която по никакъв начин не трябва да бъде прекрачвана, е границата, която ни разделя от БСП. Смело мога да кажа още на този етап, че не можем да влезем в коалиционен кабинет с БСП и това няма да се случи. Но ако става въпрос за ГЕРБ - стига да има ценности, ясни принципи, всичко да бъде сложено на масата и да е подписано - да.

- Беше ли грешка съюзът с ДСБ?

- Не, не мога да го определя като грешка. Когато членовете и симпатизантите и на двете партии споделят много общи ценности и имат общи разбирания за най-важните неща в живота, бяхме длъжни да опитаме докъде ще стигне този съвместен живот. За мен голямата грешка беше не събирането с ДСБ, а отцепването на ДСБ. СДС не трябваше да се разпилява, но това са грешките от миналото. В бъдеще съм убеден, че и колегите от ДСБ също ще извървят своя път и също ще бъдат в следващия парламент. Оттук нататък, като извървим пътя си самостоятелно, може и да успеем да правим обща политика в следващия парламент.

- Какво е бъдещето на Мартин Димитров в СДС?

- Той е млад и енергичен човек и не е редно аз да му давам оценка. Но ще споделя лично мнение, защото съм бил част и от неговия екип - той положи много усилия, опита се да даде всичко най-добро от себе си и беше полезен на партията. Какво ще се случи с него оттук нататък е въпрос на негов избор. Той винаги ще има място в СДС. Мисля, че и в бъдеще ще бъде полезен на партията.

- Стои ли под въпрос съпредседателското му място в парламентарната група на Синята коалиция?

- Това е въпрос, който се решава от групата, но изобщо не е бил повдиган. Впрочем знаете, че не бе повдиган и въпросът за оставката на Мартин Димитров. Тя си беше негов морален избор. В СДС сме свикнали да уважаваме избора на всеки от нас. Най-силният ни коз обаче е, че въпреки различните мнения, които се чуват, вземаме де-

мократични, колективни решения. Сега за пореден път доказахме, че не сме лидерска партия. Малко са, да не кажа николко, другите формации, които се характеризират с такъв колективен начин на управление.

- Очаквате ли някакви вражески настроения спрямо вас заради решението за раздялата на СДС и ДСБ?

- Да. Ако трябва да съм откровен, спекулациите вече започнаха, но те ще си и останат в тази сфера. Вече се научих достатъчно добре да не приемам нещата лично. Не е важно какви клевети ще се излеят или какви номера ще бъдат измислени, защото не изключвам да има дори съдебни препятствия. Но когато много хора демократи са на едно мнение, когато има политически цели и ценности, тези препятствия се преодоляват и дори не смятам да губя време с тях.

- Атаките няма ли да подронят имиджа на партията?

- Отстрани изглеждат като атаки, но вътре се познаваме добре. СДС наистина е общност на хора със свободен дух. Когато интелигентни хора с публична позиция и съответната компетентност изразяват мнения, които на моменти са различни, става просто разгорещена дискусия. Това за нас в СДС е напълно разбираемо и не е проблем. Така се ражда истината и в това е нашата сила.

- А как ще отговорите на обвиненията на Мартин Димитров, че в партията има намеса отвън?

- Смятам да се въздържа от коментар. Ще има и емоционални изказвания, ще има и подмятания, няма да отговарям в обяснителен режим на един и друг. Няма да допусна да бъда подхлъзнат да вляза в такъв режим. Не е и редно да фокусирам цялото внимание върху себе си. Приоритет за мен е да направя нужното, за да започне стабилизирането на СДС. Ако има външна намеса, аз съм първият човек, който иска да я знае и съответно да бъдат взети мерки. Призовавам обаче хората, които мислят това, да излязат и да го кажат публично. Подмятания като усещания, не са продуктивни.

- Какво ще направите в следващите 40 дни до вътрешните избори?

- Очаква ме много работа, за да мога да гарантирам провеждането на изборите. Ще се погрижа да бъдат изчистени всички спекулации, които се чуват по адрес на СДС. Първо -да докажа, че няма външно влияние. Второ - да докажа, че могат да се организират честни избори. Трето - че има прозрачен избор. Четвърто - да докажа, че всички клевети, които се чуват не само по мой адрес, а и за други хора, за опити за дестабилизиране на СДС в един много важен момент, в който партията трябва да избере своя лидер.

- Какви според вас трябва да са качествата на новия лидер и вие имате ли фаворит?

- Сега ми е възложено да бъда честният арбитър и аз няма да се намеся в предизборната кампания. Работата ми е да гарантирам честността на изборите, а не да насочвам мнението в една или друга посока. Качествата на лидера не са се променили през годините. Те са ясни и всеки път избираме човек с морални ценности и достойнства. Но трябва и едно допълнително условие - трябва ни човек, способен да събере и да насочи правилно цялата тази енергия, която се акумулира по естествен път.

 

Това е той:

Завършил е икономист, специалност „Стопанско управление"

Специализирал „Управление и анализ на финансови потоци" и „Проджект мениджмънт" във Франция.

Член на СДС от 2001 г.

Председател на Националния щаб за избори на партията   

ТАНЯ СТЕФАНОВА 

вестник Телеграф


Tags: Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...

thumb 04.12.2012

Борис Марков: Костов се вжи...

Ние демонстрираме, че СДС има силата да издигне доказан професионал...