Петър Славов: Проблемите в съдебната реформа рефлектират върху всички сфери

05.04.2012

Insert thumbПроблемите в съдебната реформа  и съдебната власт могат да се задълбочат и предстоящият избор на нов състав на ВСС като върховен кадрови орган на Съдебната система е изключително важно да бъде направен прозрачно и по ясни критерии, заяви Петър Славов  секретар по правните въпроси на СДС в интервю за радио К2.

 

 

Водещ: Добър ден отново. Представям ви следващия ни събеседник г-н Петър Славов, зам.-председател на СДС. Добре дошли.

Петър Славов, секретар по правни въпроси към СДС: Ако позволите едно уточнение, анонса ви не е съвсем точен не съм зам. - председател на СДС , а съм секретар по правните въпроси към СДС и съм председател на МСДС – София. Благодаря ви за доверието, което имате към мен.

Водещ: Пожелавам ви да станете зам. - председател след като сме ви обявили по този начин в ефира на К2. И така много събития тези дни, но да започнем с днешното – за първи път новия президент Росен Плевнелиев се обърна към депутатите и към българските граждани. Според Вас, с какво ще запомним, с какво ви впечатли това първо обръщение на президента? Обикновено се помнят първото, последното и някои много важни, които обявяват значими проблеми, приоритети и задачи.

Петър Славов, секретар по правни въпроси към СДС: На мен ми се струва, че президента Плевнелиев се опитва да остане верен на стила и е прагматик като адресира наболелите теми на ежедневието ни. Аз веднага влизам в ресора си правни въпроси и се концентрирам върху частта от словото му, която формира горе долу около 50% от предишното му изказване и която засяга съдебната реформа, съдебната власт и проблемите на правораздаването и правосъдието в България. И виждам в голяма степен точно назовани проблеми от него. Друг е въпросът, доколко законодателната власт и хората, в чиито ресор попада решаването на тези проблеми ще се вслушат в това нещо и ще предприемат точните действия. Но той много точно обръща внимание, че предстои избор на ВСС тази есен и е много важно как ще бъде избран този Висш съдебен съвет, какви хора ще влязат в него, защото те следващата година ще избират новия главен прокурор. Изобщо ВВС като върховния кадрови орган в съдебната сфера е една изключително важна институция и трябва да се подхожда сериозно към нея. Това, което ме притеснява към момента, че правосъдния министър само заяви добри намерения, включително съгласувани с неправителствени организации, за промени в Закона за съдебната власт във връзка с предстоящия избор на членове на ВСС да бъде направено прозрачно, по ясни критерии, по критерии професионализъм. Това са само намерения и без да бъде разписано в Закона и да бъде гласувано от Парламента очевидно може да си остане само в сферата на пожеланието. Да ви кажа честно най-много се опасявам от това ГЕРБ да не залитнат в посока силните на деня и да назначават близки до тях хора в този орган и да се опитват да подчиняват по този начин съдебната власт като може да прочетете в медиите, че има доста индикации за това през последните години. Това до нищо добро не е довело през последните години. И Вие си спомняте през последните 20 години всеки един такъв опит е водил до плачевен и контрапродуктивен резултат.

Вие понеже сте юрист сте доволен, защото обръщението на президента беше основно посветено на правораздавателната, правоохранителната и на съдебната система в България.

Петър Славов, секретар по правни въпроси към СДС: Аз се радвам, че тези проблеми са засегнати, защото проблемите в съдебната реформа пряко рефлектират в много други сфери като икономиката и държавното управление. Примерно, това има пряка връзка с приемането ни в Шенген. Декларираната позиция на Холандия, че се очаква нов положителен доклад, т.е. те искат да видят нов положителен доклад в тази сфера, за да дадат положително становище и да можем да бъдем приети в Шенген. Ще Ви дам един пример буквално от последните дни – СДС много остро реагира и разпространи декларация за избиране на член на Инспектората на ВСС, който бе направен на тъмно при едно удивително съглашателство, защото за този избор е необходимо 2/3 от гласовете в парламента. Беше избран с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС, което е много обезпокоително и ми напомня една тройна коалиция от близкото минало в един друг участник в нея – НДСВ. На всичкото отгоре човека, който беше избран, за него липсваше подробна кадрова справка, информация за професионалното му развитие и т.н. Друг е въпросът, че той стана печално известен през 2009г. с регистрацията на Синята коалиция и на новоизбраното ръководство на СДС, който отказ в последствие беше отменен от ВКС и беше посочено, че няма как да присъстват политически мотиви в съдебно решение и за мен това говори много за професионализма на съответния кандидат. Това са обезпокоителни сигнали и аз за това се радвам, че президента Плевнелиев адресира тази тема и това е в дневния ред на обществото от високата позиция, която заема.

Тъй като това обръщение е продиктувано от месеца на политическите консултации, които обяви президента Плевнелиев. Срещи с ръководствата на всички парламентарно представени партии, аз имах чувството, че ще се засегнат освен въпросите на съдебната система и въпроси, които в момента посочват ръководствата на всички парламентарно представени партии като се започне от опитите и проявите на полицейско насилие, мине се през финансовата система и финансовата стабилност на държавата и се стигне до най-наболелите в последните дни проблеми с българската енергетика, в това число АЕЦ Белене и шистовия газ. Защо не е намерило място в обръщението на президента не мога да си обясня, но по всички тези въпроси ставаше не само дума, но се водиха и много обстойни срещи по време на разговорите с ръководствата на партиите, защото те ги поставяха тези въпрос. Но ние с Вас ще се опитаме да дадем отговор или поне да чуем позицията на СДС по тези въпроси. България търси 2 милиарда лв. от международните пазари, така вчера беше озаглавена новината, че Министерски съвет упълномощава вицепремиера Симеон Дянков да предприеме необходимите действия за подготовка на емитирането на ДЦК деноминирани в евро, т.е. на международните капиталови пазари. Какво означава това, че Министерски съвет реши да емитира книжа в размер на 2 милиарда лв., какво следва от това г-н Славов? Разговарям с г-н Петър Славов, секретар по правните въпроси на СДС.

Петър Славов, секретар по правни въпроси към СДС: На първо място аз се отнасям положително към това решение от вчера, защото до голяма степен виждам вслушване в позицията, която СДС изразихме преди известно време и предупредихме, че да се изхарчи Сребърния фонд за плащанията по договор, които предстоят в началото на следващата година, та ако се изразходи целия Сребърен фонд, каквито заявки първоначално направиха управляващите може да влезем в много опасна спирала на ликвидна криза и на проблеми въобще от сценарий Гърция, не дай си Боже. Така че да се запази като буфер, каквото представлява Сребърния фонд, да се разчита на взаимно финансиране по международните финансови пазари, когато България има един добър кредитен рейтинг и стои стабилно в момента на тези пазари означава, че може да получи финансиране при добри условия и ниска лихва и е нещо разумно. Същевременно се запазва буфера, който представлява някаква гаранция и просто казано парите за черни дни не са похарчени, а са налични. Тъй като виждаме, че за съжаление кризата в България не си отива, независимо от обещанията за април, за Великден и така не стана за кой Великден и за кой април става дума. Добре е да бъдем предпазливи и сдържани и да имаме готовност за по-тежки дни. За съжаление икономическите показатели от началото на годината не са това, което е заложено в бюджета, не съответстват на големите очаквания или по-скоро на доста положителните очаквания, които миналата година заявяваха управляващите и те са длъжни да се съобразят с това нещо и е напълно възможно да се стигне до актуализация на бюджета.

Тези дни лидера на СДС Мартин Димитров изчисли, че 940 млн. не могат да бъдат събрани от предвидените да напълнят бюджета и с това обърна внимание,че вероятно ще се наложи актуализация на бюджета. Има ли развитие тази позиция на СДС и какво имате намерение да предложите на правителството или какво още по тази позиция г-н Славов?

Петър Славов, секретар по правни въпроси към СДС: Тази прогноза е направена във временните разчети в един определен момент, така че това, което трябва да направим е да продължим да следим междинните данни, да ги анализираме и да видим как се движат спрямо прогнозните данни. За момента виждаме изоставане в събираемостта на приходите, а същевременно виждаме доста заявки за допълнителни разходи. Но тук веднага изплува в съзнанието ми неприятния случай с бонусите, където беше установено какви невероятни пари бяха изхарчени миналата година и дано тази година не си правят подобни сметки да се случи нещо подобно. Надявам се, че позицията на премиера този път е ясно и добре разбрана и няма да има тълкувания кой какво бил разбрал, какво не били разбрали и вместо бонуси, видели си били раздали един вид допълнително стимулиране, а не били бонуси. Това в рамките на скоба, която отварям. Важно е държавната и приходната администрация да си вършат съвестно работата и да си вършат разчетите, които са заложени. Ако не го направят означава, че приходите ще бъдат по-малко и ще трябва да има актуализация на бюджета и най-вероятно бюджетния дефицит ще бъде по-висок от предварително заложения, което съответно ни вкарва в едни неприятни граници. Т.е. тези, които се приемат разумни и допустими по Маастрихските критерии.

След като подкрепихте правителството за закриване на АЕЦ Белене, подкрепихте го в нов раздел по главата шистов газ, все още ли твърдите, че сте в опозиция?

Петър Славов, секретар по правни въпроси към СДС: Аз тук ще си позволя малко да ви коригирам - по-скоро бих казал, че най-после кабинета подкрепи нас в над 20 – годишните ни усилия да не допуснем в може би най-сеизмичната зона в България да бъде строена атомна централа. Да не говорим при каква цена, при какви условия и при неяснота кой плаща сметката. Когато не е ясно кой плаща сметката, да не я плащат българските граждани, данъкоплатците. Радвам се, че най-после правителството узря най-после за тази позиция, която толкова дълго защитаваме и може би сме станали досадни в един момент на обществото. Мисля, че всички разбраха, че сме били прави и това е била разумната позиция. Радвам се, че този проект при тези неясни параметри, опасността цялата държавна икономика да бъде натоварена с едни непосилни плащания и нов огромен дълг, който да бъде по-голям от целия сегашен дълг, че това нещо беше спряно. Същевременно това нещо даде възможност правителството да насочи усилията си в останалите сфери на енергетиката, които са важни, за да се гарантира енергийната независимост на страната, за които говорим от доста време, но на практика не се случило кой знае какво. Виждате, че онзи ден и премиера даваше анонси от Грузия за евентуален внос на втечнен газ през Черно море и т.н. Т.е хубаво е да се правят такива анонси, но е хубаво и да се прави нещо реално. От три години и повече си говорим за връзките с другите страни,за да си   да не идва  газа оттръбата само от ”Газпром”,но доколкото знам до момента нещата са само на проект на хартия.

Как изглежда държава, в която 3’5 млрд лева годишен оборот на организираната престъпност или 5 процента от БВП на страната се върти от бандитите?

Петър Славов, секретар по правни въпроси към СДС: Ами някакси се разминават тези данни, които вчера бяха оповестени с постоянно добрите резултати, които обявява вътрешния министър. А тук даже една новина ще си позволя да споделя с Вас - днес през Парламента са минали промени в Закона за МВР. Не знам дали сте обърнали внимание, но много интересно, че с тези промени, ако ги разделим на две големи групи, едната представлява връщане на структурата на министерството от времето на тройната коалиция, т.е. както ги завари ГЕРБ и с идването си на власт направи една реформа, заявявайки, че тя ще бъде много продуктивна, а така нещата се връщат, което за мен е един вид признание, че реформата по начина, по който е правена, не дава очакваните резултати и дори е контрапродуктивна. Вторият аспект е по отношение на полицейското насилие. Въвеждат се институти, които да гарантират до голяма степен, че превишаване на права от полицейски служители в ситуации,в които не е обоснована употребата на сила, т.е. когато задържаното лице нито оказва  съпротива, нито е въоръжено, нито има някакви намерения да бяга или да прави подобно нещо и ти да пращаш примерно 30 човека маскирани или тежковъоръжени, както беше случая със семейство Начкови и други подобни случаи са силно неоправдани. Основателни са упреците на хората, които казват битовата престъпност ни смачква, казват не можем да сложим полицай във всяка къща, а да се пращат тежковъоръжени полицаи за щяло и за нещяло- очевидно не са организирани нещата по правилния начин и трябва да се намери възможност усилията на силовото ведомство да не са само по отношение на така наречената организирана  престъпност, но да защитят и обикновения човек. Аз като адвокат всеки ден се срещам с хората, които са оставени сами на себе си и дори като отидат в районното управление да подадат жалба за взломна кражба,ами така и така не можем да ги хванем тия,това пряко рефлектира върху доверието на обществото.

Накрая няма как да не Ви попитам,г-н Славов, докъде и как стигат разговорите за запазването на Синята коалиция между вас и ДСБ?

Петър Славов, секретар по правни въпроси към СДС: Знаете вероятно,че от наша страна и от страна на ДСБ е формирана работна група, която води преговори. От наша страна в нея участват Надежда Нейнски, Найден Зеленогорски и Любомир Ковачев – все известни имена, така че необходимото по отношение на преговорите е предприето. На 15 май ще има Национален съвет на СДС, на който ще се обсъжда коалиционната политика, но като цяло желанията и намеренията, които се заявяват от доста от нашите членове е за намиране на единен формат на нашата коалиция, в който да не са само СДС и ДСБ, а да се стъпи на основата на сегашната Синя коалиция, в която знаете участват и земеделците на Петя Ставрева и още две формации и да се търси дясно обединение на тази формула, като същевременно обединение с така наречените лица на прехода или стари муцуни да не се превят подобни експерименти и да не се допускат подобни грешки,които доказаха,че до нищо добро не водят.

И вие ако така остро поставяте въпроса за така наречените стари муцуни,какво правите с Иван Костов?

Петър Славов, секретар по правни въпроси към СДС: Образно се изразих стари муцуни...

Не знам доколко сте справедливи с това определение старите муцуни, защото старите политици носят пък своя опит.

Петър Славов, секретар по правни въпроси към СДС: Ами тук обикновено под стари муцуни медиите обикновено разглеждат хора,които отдавна са излезли от политиката, не са активни, не са в Народното събрание, нито имат реално функционираща политическа партия и от време на време се сещат, че някога са били в СДС и се опитват да капитализират това, така че това обикновено е проблема. А иначе това, което Вие загатвате по отношение на разговорите и персонално Иван Костов, да често за много от членовете на СДС това е личностен проблем и те разсъждават на тази плоскост и се надявам това да не се превърне в проблем на преговорите и да се намери разумната формула. Аз основно контактувам с младите хора в ДСБ и мога много добри неща да кажа за тях.

Аз Ви благодаря за Вашето участие и Вашия коментар,успешен ден!

Чуйте цялото интервю в прикачения аудио файл


Tags: Петър Славов, Съдебна реформа

Още по темата

thumb 03.05.2012

Петър Славов: Законът за ко...

Управляващите не желаят да чуят разумните предложения на СДС и Синя...

thumb 13.03.2012

Необжалваемите 50 лв. на КА...

Отмяната на текста от ЗдвП възстановява правата на гражданите, но и...