Национална политика

Незабавно спиране на „Белене”

13.03.2012

Insert thumbЗа пореден път правителството на ГЕРБ показва, че не се различава от това на тройната коалиция, когато става въпрос за защита на българския национален интерес. В края на март изтича удължения срок, в който трябва да се вземе решение дали ще бъде реализиран проекта „Белене”. Преговорите с руската страна обаче продължават да се водят на тъмно. Банката HSBC - консултант по проекта, която изготвя финансово икономически анализ, вече е предоставила данни на правителството на Бойко Борисов. Управляващите обаче се крият от българския парламент.

 

Ето защо премиерът Борисов трябва публично да оповести съдържанието на доклада, както и какви ще са бъдещите действия на кабинета по този важен проект.

 

Ако управляващите продължават да крият информация от българските граждани, са на път да повторят неизгодните за България договори за доставка на природен газ, които сключиха министрите на БСП с Русия. Затова от СДС смятаме, че сега е моментът да се направи пълен одит на проекта „Белене”.

 

От СДС ще повторим и позицията си, че проектът „Белене” трябва да бъде незабавно спрян, а милиардите, които държавата ще даде за изграждането на централата да бъдат инвестирани в повишаване на енергийната ефективност на икономиката и домовете на българските граждани и българската икономика.

 

Припомняме и мнението на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов, според когото реакторът за „Белене”, изплатен около 60% от България, може да бъде инсталиран като 7-ми блок на Козлодуй. Ако това не се случи реакторът може и да бъде продаден.

 

СДС настоява за:

 

1.      Незабавно изслушване на Борисов пред българския парламент.

2.      Предоставяне на всички данни и анализи от HSBC на Народното събрание и обществото.

3.      Реакторът, който България е изплатила на около 60% може да бъде инсталиран като 7-ми блок на Козлодуй или да бъде продаден.


Мартин Димитров: председател на СДС: Искам да ви уведомя, че в четвъртък ще има извънредно заседание на Икономическата комисия към парламента, на което ще обсъдим доклада на Комисията за защита на конкуренцията темата горива. Имам потвърждение за това заседание и се надявам КЗК да не се отметнат в последния момент и това да се случи. Ще настоявам за две неща – първо, заседанието да е открито, за да има дебат и да бъдат поставени всички въпрос. А най-важният въпрос е следния – как така цените на всички бензиностанции са почти еднакви? Как това се случва? На този въпрос КЗК трябва да отговори, трябва да се покаже, че има държава и не може да се продължава по този начин. При тези цени на горивата не се учудвайте от цените на стоките, на транспорта, на отоплението и т.н.

Сега е момента ГЕРБ да покажат, че са малко по-различни от Тройната коалиция, които водиха тези преговори и вземаха тайни решения. ГЕРБ прави същото, ще вземе поредното тайно решение без обществен дебат за АЕЦ „Белене”. Това е последната седмица, през която реално може да се случи нещо.

 Въпрос: Какъв е мотива да няма достъп до доклада на HSBC?

Мартин Димитров: председател на СДС: Това не е окончателния доклад. Това са предварителни данни. Има грешно разбиране относно АЕЦ „Белене”и то е, че Борисов и Цветанов смятат, че двамата трябва да вземат това решение. Истината е, че това решение трябва да вземе българския парламент и българското общество.

Въпрос: Вие имате ли информация какво съдържа доклада, защото фирмата нае и български експерти?

Мартин Димитров: председател на СДС: Имам своята информация по темата, но засега няма да я споделям. Това ще стане на дебата в парламента и се надявам ГЕРБ да не избяга от него за пореден път.

За мен окончателния доклад трябваше вече да е готов, защото той ни е необходим сега при взимането на това решение.

Въпрос: Какво ще се случи, ако това ваше искане бъде отхвърлено? 

Мартин Димитров: председател на СДС: Възможно е това да се случи, но тогава цялото обещание на ГЕРБ за открито управление за пореден път отива на вятъра. По-важният въпрос, обаче е  - какво ще стане на 31 март? Тогава могат да се случат три неща – окончателно подписване на Белене, отказ от проекта, което ние препоръчваме и третия вариант е поредното удължаване на срока. Всяко едно е теези три решения трябва да бъде добре обосновано. Аз лично смятам, че вие сте прави и българския премиер няма да иска да отговаря на тези въпроси сега, но това ще бъде голяма политическа грешка.

Въпрос: Според Вас, кой е най-възможния вариант?

Мартин Димитров: председател на СДС: Предвид състава на взимащите решения не мога да ви кажа. Той е тристанка: Бойко Борисов – Цветан Цветанов и г-жа Фидосова. Тя е много важен инструмент за взимането на всичките тези решения.

Въпрос: В случай, че се подпише документа и се пристъпи към строежа на АЕЦ „Белене” какво ще последва от ваша страна?

Мартин Димитров: председател на СДС: Ако ГЕРБ подпише за АЕЦ „Белене” ние ще ги обвиним в национално предателство. Те ще постъпят също като хората, които са предали Васил Левски. Предателство и разходи, които ще плащат нашите деца и внуци, които още не са се родили.

Въпрос: Какво е отношението Ви към проекта „Набуко”?

Мартин Димитров: председател на СДС: „Набуко” е важен приоритет за България, защото ще доставя алтернативен газ до нашата страна. Друг е въпроса, че в момента Турция изгражда алтернативен проект, така ще ако България би осъществила връзка с Турция би могла да внася по няколко канала. Връзката с Турция се оказва изключителен приоритет. Аз знам, че Турция разиграва българското икономическо министерство, което на мен ми изглежда добронамерно в опита си да изгради връзката си с Турция, но тази връзка е изключителен приоритет за нас.

Другият наш изключителен приоритет, който е по-сложен за обяснение, е да може по действащите руски тръби да купуваме газ от други доставчици. Полша го направи и това е революция. Това трябва да бъде направено през промяна на договора с Русия. Ние настояваме това да влезе като изискване от българска страна.

Въпрос: Г-н Димитров, само преди седмица и половина Иван Костов каза, че всъщност шефа на КЗК трябва да си тръгне с цялото ръководство, защото имал академична функция. Сега вие ще се срещате с тях за бензиностанциите. Продължавате ли да твърдите от Синята коалиция или само Иван Костов, че те трябва да бъдат сменени, защото не си вършат работата?

Мартин Димитров: председател на СДС: От повече от две години искаме оставката на цялата комисия, но това не е повод да не им задаваме въпроси и те да не действат. Да, аз смятам, че те не се справят и те трябва да имат съвсем различна роля и функции. Те трябва да бъдат много по-агресивни, много по-адекватни. Трябва да изискват информация, да правят проверки, да работят съвместно с полицията по много въпроси. Да, КЗК се държи академично, като философски институт към БАН, а не като контролираща комисия. Това е проблема.


Tags: Мартин Димитров, Ваньо Шарков, АЕЦ БЕЛЕНЕ, СДС

Още по темата

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 28.02.2017

Божидар Лукарски: Благодаре...

„За мен е огромна чест и отговорност да бъда водач на листата на К...

thumb 28.02.2017

Отборът на отличниците: „Ре...

Бургазлии могат да избират от доказани имена във всички области. Во...

thumb 27.02.2017

Реформаторският блок - Глас...

За силна държава, гарантираща сигурност, добро образование и качест...

thumb 29.01.2017

Румен Христов: СДС зове за ...

Никой не е изключвал ДСБ от Реформаторския блок. Радан Кънев и друг...

thumb 24.06.2016

СДС: Отстояваме позицията с...

Позиция на Съюза на демократичните сили относно Брекзит

thumb 27.03.2016

СДС предлага вътрешни избор...

Според Лукарски има време и средства за такива избори

thumb 10.04.2014

Божидар Лукарски: Реформато...

Единствено политиката на Реформаторския блок е свързана с европейск...

thumb 24.03.2014

Основни противници на Рефор...

Пресконференция на лидерите на Реформаторския блок

thumb 26.02.2014

Любен Петров: България и вс...

Това заяви на пресконференция в Плевен зам.-председателят на СДС и ...