Мартин Димитров: За цялото общество е ясно, че управлението на тройната коалиция наистина не беше прозрачно и наистина голяма част от фискалния резерв, която можеше да бъде спестена, беше похарчена.

02.03.2012

Insert thumb

Изказване на председателя на СДС по време на разискванията по питането на народните представители Пламен Орешарски и Димчо Михалевски към заместник министър-председателя и министър на финансите Симеон Дянков относно политиката на правителството и Министерството на финансите за допълнително изземване на резерви от държавните предприятия.

МАРТИН ДИМИТРОВ (СК): Уважаеми господин председател, господин вицепремиер, уважаеми дами и господа! За цялото общество е ясно, че управлението на тройната коалиция наистина не беше прозрачно и наистина голяма част от фискалния резерв, която можеше да бъде спестена, беше похарчена.

От тази трибуна в миналия мандат съм вземал многократно думата и съм отправял съвети основно към БСП, които бяха двигателят на това харчене, да се ограничат подобри разходи. Такава тема, господин вицепремиер, Вие забравихте, че е „Белене”.

Друг е въпросът, говорейки за разумно харчене, че колкото е изхарчила по „Белене” тройната коалиция, толкова вече са похарчили и ГЕРБ, което Ви поставя на едно и също ниво на неразумност. Защо сте се докарали сами дотам аз не мога да кажа, но говорейки за финансова стабилност ще кажа, че в момента има един ключов въпрос. Ключовият въпрос е, че се очертават 3 млрд. лв., които трябва да бъдат платени: 2 млрд. лв. финансиране на външния дълг плюс 1 млрд. лв. дефицит.

Знаете, господин Дянков, че ние от Синята коалиция сме подкрепяли всяка една теза за финансова стабилност и сме били зад нея. Сега обаче, когато има идеи през Сребърния фонд да се извършат плащанията по външния дълг, ние сме категорично против и не можем да го подкрепим.

Буквално преди няколко минути получих по имейл писмо от Българската народна банка. Бях поискал от тях становище относно законопроекта, който го има на страницата на Министерството на финансите за друг вид управление на така наречения Сребърен фонд.

В писмото си БНБ казват, че ще имат окончателно и пълно становище чак в момента, в който има законопроект, приет от Министерския съвет, но на този етап, забележете, се казва следното нещо, че има сериозни рискове, ако подобна идея се реализира. Това е самата истина.

Има сериозни рискове, ако през Сребърния фонд тръгнат да се правят плащанията по външния дълг, иначе, господин Дянков, Вие за едно нещо сте категорично прав – има място за по-добро управление на този фонд оттук нататък и това може да бъде теза и тема, по която парламентът и правителството да постигнат по-голямо съгласие. Но в какво е съществото на проблема?

Съществото на проблема е откъде ще се вземат тези 3 млрд. лв., за да се гарантира финансовата стабилност. Това е ключовият въпрос. В парламента няма внесена стратегия за 2012 г. за управление на външния дълг, тоест ние не знаем тези 3 млрд. лв., които се явяват като недостиг, как ще ги финансираме.

По-важен въпрос в момента пред българския парламент, пред финансовия министър няма! Трябва да сме наясно как ги вземаме тези 3 млрд. лв. Ще вземате ли външен дълг? Кога? При какви условия?

Знаехте, че наскоро Литва (или Латвия), успя при доста добри условия да договори финансиране, но трябва в днешния дебат да има нещо полезно. Знам, че много лесно е да бъде обвинявана тройната коалиция. Те са виновни за много неща. Те си знаят. Те си знаят, че тяхното управление допусна страшно много грешки, и корупция, ако искате, кажете – и лошо управление. Всички тези обвинения са важни, но извън това са и верни!

Извън това за мен, за да е полезен днешният дебат, за да добавим стойност, е важно и Вие да ни кажете, господин заместник министър-председател, как ще бъдат финансирани тези 3 млрд. лв., тъй като, ако се забавим, ако се получат сигнали за проблеми с ликвидността, кредитният рейтинг може да пострада. И това го казвам с цялата добронамереност и безпокойство. Може да бъде както е бил увеличен в предишни случаи, сега да бъде намален. И ако това на нормалния българин не му звучи съвсем ясно какво означава намаляване на кредитния рейтинг, това означава повишаване на лихвените проценти, което е страшно лошо в ситуация на продължаваща криза.

На този въпрос ми се ще днес да бъде отговорено по следния начин: доколко ще се разчита на вътрешно финансиране – ценни книжа, които ще бъдат купувани от български институции, от български граждани, доколко ще се разчита на външно финансиране, доколко ще се разчита на някакви други възможни инструменти? Не можем да нямаме план по този въпрос.

Ако нямаме план по този въпрос, вижте какво стана, колеги, в Унгария. Едно правителство, което беше посрещнато с голяма подкрепа и голяма сила в началото, дясно правителство, правителство на Европейската народна партия, спечелило изборите с много по-висок процент от ГЕРБ – в Унгария десницата има много по-висок процент от Вас, колеги, затъна и стигна до споразумение с Международния валутен фонд.

Тоест ако ние скоро нямаме план за стабилност, а няма на практика правителството, това е истината по този въпрос конкретно, ясен план за стабилност, рискуваме накрая да се стигне отново до разговори с Международния валутен фонд, което ще бъде много лоша атестация. Аз се надявам, че няма да се стигне до такъв вариант, но той в момента не може просто да бъде изключван.

Вярвам, че и Вие, господин Дянков, ще кажете, и ще бъдете прав, че сделката, която направи Милен Велчев с външния дълг, и тези задължения – еврооблигации, които трябва да бъдат платени началото на следващата година, беше голяма грешка. Това беше голяма грешка на правителството на НДСВ и ДПС, и след това и на тройната коалиция дотолкова, доколкото трябваше по-категорично да признаят своята огромна грешка и тежест, която прехвърли на сегашното управление. Това е точно така!

Аз си спомням едно боязливо изказване на Пламен Орешарски от тази трибуна, когато като финансов министър призна, че към минал момент, преди няколко години, България беше загубила над 1 млрд. лв. от тези сделки. Това също е вярно, също трябва да бъде признато.

Активното управление на външния дълг беше голяма грешка на Милен Велчев, но не може по същия начин сега да има подобно активно управление на Сребърния фонд, за да не се повторят същите грешки, допуснати от НДСВ, от ДПС, а после и от тройната коалиция.

Господин Дянков, в много кратки срокове, ако за днес няма готовност, Вие трябва да представите ясен план за ликвидност и за стабилност. Благодаря за Вашето внимание.


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 19.10.2012

БСП и ГЕРБ разиграват цирк ...

Сините оповестиха пред журналисти в парламента, че разполагат с пис...

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 13.06.2012

Мартин Димитров: Законът за...

Синият депутат Михаил Михайлов също обясни, че законът не защитава ...

thumb 08.06.2012

Мартин Димитров: България н...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция и депутат от С...

thumb 07.06.2012

Парламентът отхвърли предло...

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, като вносител н...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 10.05.2012

Мартин Димитров: Без иконом...

Изказване на съпредседателя на Синята коалиция и лидер на СДС Март...