Пресконференции

Не пипайте „Сребърния фонд”

28.02.2012

Insert full sizeПресконференция след редовно заседание на НИС на СДС

Финансовият министър Симеон Дянков е на път да изхарчи и последните сигурни пари в държавата с предложението Сребърният фонд да покрие дефицита от 3 млрд. лв. С тези действия правителството рискува убедително да докаже на банките и инвеститорите, че в България няма свободни пари.  Това ще влоши сериозно условията за вътрешно и външно финансиране, ще скочат лихвите, инвеститорите ще намалеят, ще се загуби и последната илюзия за икономически растеж. СДС вече изпрати писма до Българската народна банка и Комисията за финансов надзор, които да излязат с публични позиции по действията на правителството.

Необмисленото намерение на правителството ще посегне директно и на парите на българските пенсионери, защото Сребърният фонд е единственият резерв, който може да покрие изплащането на пенсиите при сериозен недостиг на средства в бюджета. По подобен начин правителството набързо прахоса резерва на здравната каса.   Този сценарии не бива да се подценява, защото управлението на ГЕРБ вече показа, че може да харчи с пълни шепи и превърна финансовата си политика във филмов сюжет. Не трябва да се забравя, че България граничи с изпадналата в много тежко положение Гърция, което прави района финансово нестабилен.

През последните седмици правителство харчи упорито и част от парите от фискалния резерв, които представляват задължителни фондове (Сребърен фонд и фонд „Козлодуй”), което противоречи на българското право. Тези средства не могат да се ползват дори временно.

Колкото повече се бави публичното разрешаване на този проблем – осигуряването на близо 3 млрд. лв. до началото на следващата година за покриване на плащанията по външния дълг и дефицита в бюджета, толкова повече се разклаща финансовата стабилност на държавата. Затова СДС настоява за следното:

1.ГЕРБ да не внася законопроекта, подготвен от министерството на финансите, който ще развърже ръцете на правителството да прахоса Сребърния фонд.

2.Изслушване на министър Симеон Дянков пред българския парламент, който да представи план за покриване на дефицита без да посяга на Сребърния фонд и фонда АЕЦ „Козлодуй”.

3.   Българската народна банка (БНБ) и Комисията за финансов надзор (КФН) да излязат с писмена позиция по идеите на правителството да похарчат Сребърния фонд.

4.   Сребърният фонд да започне да се управлява от БНБ след признанието от правителството за недостатъчна доходност.

5.   БНБ и КФН да бъдат поканени да участват в парламентарния дебат.

6.   Правителството спешно да внесе в парламента стратегия за управление на дълга през 2012 г., което отдавна трябваше да се случи.

 

Въпрос: Г-н Димитров, аз имам два въпроса. Вие казахте какво предлагате, ако вие трябваше да вземете тези решения, но какво би било вашето предложение? Как трябва да постъпи правителството и откъде да вземе тези пари?

Мартин Димитров, председател на СДС: Ако това и миналото правителство ни слушаше нямаше да са похарчили милиард и половина по проекта АЕЦ „Белене”, които сега щяха да са във фискалния резерв. Оттук нататък, ако не ни слушат пред два месеца ще плащат вноски по АЕЦ „Белене”, следващата е през месец май от 280 млн. евро. Как ще ги плати НЕК? Следващият въпрос – трябва да договорят, докато е възможно изгодно външно финансиране. И трето – трябва да се направи преглед на всички публични разходи и да бъдат спрени неефективните такива. Къде е реформата в МВР? Там има огромни неефективни разходи. Те продължават да дават 100 млн.лв. за подслушване на фона на цялата оскъдица и криза.

Въпрос: В днешната преса има информация, че скачат лихвите по кредитите, свързани ли са двете неща?

Мартин Димитров, председател на СДС: Затова с днешната позиция предупреждаваме и това беше коментирано от ръководството на СДС, че тази ликвидна криза неминуемо ще доведе до по-високи лихви, отлив на инвеститори и нисък растеж. Това е резултатът и на този фон те нямат план какво да правят. Ако посегнат на депозитите на гражданите, това вече ще бъде самоубийство, както за правителството, така и тежък удар върху българската държава. Дано това не се случи при никакви условия. Единият начин сме го виждали при управлението на Жан Виденов, другият начин е да се въведе такса върху депозитите, т.е. лихвата да започне да се облага. Това го има в някои страни, но това ще бъде огромна грешка, ако се предприеме такова действие.

Въпрос: На фона на всичко това как ще коментирате социологическите проучвания и резултатите на НЦИОМ?

Мартин Димитров, председател на СДС: Твърде рано е да се говори за социологически проучвания, а аз забелязвам, че много хора не смеят да се карат с ГЕРБ. Има огромен конформизъм и истинската картина е доста по-различна. Аз смятам, че до наближаването на изборите ще има големи промени, дори в обществените настроения. Знаете ли как разбирате как една партия е дясна и води дясна политика? По икономическия растеж и доходите, едно управление е дясно, когато след себе си носи растеж и повишаване на доходите. Вижте данните за 2011г. – България има растеж, колкото на закъсалата Унгария, която ще бъде спасявана от МВФ. 1.6 – България, 1.6 – Унгария. България има по-нисък растеж от Румъния, където хората са на улиците и има бунтове. България има пет пъти по-нисък растеж от Естония, която има седем и половина за 2011г. При това положение, ако обществото продължава да разбира ГЕРБ като партията, която ще го извади от кризата, това е най-голямата заблуда и измама, която може да съществува. Аз знам, че българския народ е казал – веднъж стомна за вода, втори път стомна за вода, парламентарните избори, които наближават ще бъдат трети път стомна за вода за ГЕРБ.

Въпрос: Водени ли са разговори за нов политически проект със СДС?

Мартин Димитров, председател на СДС: Нямало е такива разговори, но в последно време сме обект на изключително ухажване от всякакви възможни партии, което нас не ни задоволява, защото искаме да правим политика, имаме стабилна Синя коалиция в парламента и не водим други разговори. Това не ни вълнува в момента. Няма да влизаме в безпринципни коалиции.

Въпрос: Какви са настроенията по места?

Найден Зеленогорски, заместник-председател на СДС: Аз смятам ,че Синята коалиция е един успешен проект, който може да бъде развиван. Като лидер на СДС Плевен искам да изявя нашето мнение, а то е категорична подкрепа на Синята коалиция, смятаме че дори трябва да се помисли за нейното разширяване, защото Синята коалиция доказа, че е истинската автентичната дясна коалиция в България, която предлага десни мерки за развитието на държавата. За нас най-важното е икономическият растеж, но за съжаление до момента резултатите са неподходящи за една държава, която би искала да постигне бързо едно средно европейско ниво на развитие на икономика, доходи и т.н. Не ми импонира това, че нямаме микроикономическа стабилност, защото не смятам, че е нормално в една държава член на ЕС пенсионерите да живеят с по 2-3 евро на ден. Доходите са ни най-ниски в целия ЕС икономиката ни не се развива, т.е очевидно е, че се нуждаем от истински десни мерки и от истински алтернативи, а както не веднъж сме показвали СДС и Синята коалиция е единствената политическа сила, която е изваждала България от криза и смятам, че имаме потенциала пак да го направим.

 


Tags: Сребърен фонд, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 04.06.2012

Съпредседателят на Синята к...

Мерките за излизане от икономическата криза и възможните общи дейст...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...

thumb 15.05.2012

Националният съвет на СДС о...

Националният съвет на СДС реши да не участва в Синята коалиция с ДС...

thumb 10.05.2012 - Кюстендил

Лидерът на СДС призова Симе...

Председателят на СДС изрази надежда финансовия министър да е бил по...

thumb 10.05.2012

Мартин Димитров: Популизмът...

Това, което трябва да се направи оттук нататък е здрава коалиция м...

thumb 08.05.2012

Найден Зеленогорски: Стреми...

Проект за коалиционното споразумение в рамките на Синята коалиция с...

thumb 08.05.2012

България няма нужда от горс...

СДС ще гласува против поправките в Закона за горите, заяви на прес...

thumb 25.04.2012

ГЕРБ са на път да се откажа...

След системните предупреждения от страна на Синята коалиция, които ...