Печатни издания

Борис Марков: Без силна десница ни чака ляво популистко управление

28.02.2012

 

Insert full sizeБорис Марков ,член на НИС на СДС и председател на националния изборен щаб в интервю за в-к "24 часа"

- Г-н Марков, лидерът на СДС Мартин Димитров обяви пред “24 часа”, че Синята коалиция остава заедно. А вие след изборите почти я закрихте. Кое е вярното?

- Синята коалиция е съюз, който може да бъде продължен и в следващ парламент. Както и има възможност да бъде оставен в историята само на сегашния. Аз твърдя, че той със сигурност не е единствената възможност за развитието на СДС и ДСБ.

- Но позицията ви се бие с тази на председателя.

- Имам достатъчно чести и открити разговори с председателя, за да не си говорим през медиите. Казвам моето мнение, споделяно от много членове и симпатизанти на СДС. Всъщност това ни е богатството – при нас има различни позиции и свобода те да бъдат изразявани.

- Неотдавна на организирана от евродепутатите Надежда Нейнски (СДС) и Светослав Малинов (ДСБ) дискусия доминираше оценката, че Синята коалиция е успешен проект и трябва да бъде запазена.

- Семинарът трябваше да е посветен на регионалната политика. А се оказа като среща за вричане във вярност към тези, които искат на всяка цена да запазят Синята коалиция. Само че според мен СДС не е зестра за осигуряване на политически поминък за хора, които се страхуват да не изпаднат персонално както от националния, така и от Европейския парламент.

- Кого визирате?

- Депутати като Димо Гяуров, Михаил Михайлов и прочее, които не виждат личното си политическо бъдеще извън Синята коалиция. И те далеч не са единствените.

- Защо според вас разделението е по-доброто?

- През последните 3 г. се оказа, че СДС е единствената партия, която е в състояние да влияе върху решенията на ГЕРБ в ръководенето на държавата. Примерите са много. Спомнете си, че ние поставихме въпроса за пороците във фонд “Земеделие” преди повече от година. Пак ние бяхме в основата на махането на шефа на пътната агенция заради несправянето там. Заради нас бе отстранен здравен министър. Ние сме в основата и на днешния морален казус с бонусите на държавните служители, заради които вече има 2 оставки. Очевидно е, че само СДС успява да влияе върху управленските решения. Не може да се каже същото за останалите партии,в това число и ДСБ. От друга страна, общите ни инициативи бяха не толкова убедителни и това води до дисбаланс в коалицията.

- Те също не си мълчат. И вие сте заедно в коалиция.

- Помогнете ми с тема, повдигната от друга политическа сила и довела до промяна в курса на управление. СДС няма свои представители във властта, държи се принципно и с основание посочва грешките. Колегите от ДСБ с техния безспорно добър експертен потенциал имат свои представители във властта и може би това ги ограничава да водят докрай такива битки. Няма как да третираме еднакво опозиционното поведение на двете партии.

- Това, че се уволняват разни висши чиновници, води ли до промяна в политиката на ГЕРБ?

- СДС ще продължи да коригира курса на управляващите. Защото наистина има министерства с безобразно управление. Например управлението на земеделския министър Мирослав Найденов вече прилича на виц.

Не разбра каква е дипломата на Калина Илиева. Не забеляза, че е бременна. Изгуби няколко язовира. Не знаел за миналото на ексшефа на “Напоителни системи” Георги Харизанов. Опита се да превърне пенсионерите в агенти под прикритие, които да му докладват цените по пазарите. Самите цени пък смяташе да регулира “централно”. Вече фейлетон можем да напишем за него и доброто му обоняние. Ходи по разни места и надушва мириса на топъл хляб от доброто старо време. И на други хранителни продукти, които са задължително по “стандарт” и го връщат в детските спомени. Но за жалост всичко е една огромна пиар акция без никакъв положителен ефект върху живота на хората.

- Има упреци, че и бързичкото уволняване на висши чиновници, с което се гордеете, е пак кризисен пиар.

- Ние посочваме пороците в управлението. И това очевидно се чува от ГЕРБ.

- Отново СДС се разделя на принципа “за” и “против” Костов. Да очакваме ли разцепление и изборни войни в синята партия?

- Бъдещето на СДС и десницата няма да се реши на семинари за регионално развитие. Има ръководни органи, които ще го определят. Същото важи за ДСБ. Никой няма право предварително да увековечава разни формати.

- Според социолозите Синята коалиция е на кантар за влизане в парламента. Готови ли сте да поемете последствията от заглавията “Десните пак се разцепиха”?

- Първо, скептичен съм към проучвания извън изборна ситуация. А всъщност този “кантар” може би е именно заради дисбаланса вътре в коалицията. Аз мисля, че избирателите са на СДС и на ДСБ. И не успяхме да създадем избиратели на Синята коалиция. Не излъчваме еднакво силни послания и се задълбочава тенденцията да претендираме за едно цяло, но всъщност да не сме.

Затова не виждам как ще вдъхнем доверие, ако се явим пак заедно. По-честно е всяка формация да попита поотделно какво да е бъдещето й.

- Ще бламирате ли лидера Мартин Димитров, ако вашето мнение се окаже доминиращо в СДС?

- Лидерът на СДС по никакъв начин не може да бъде свързван с грешките на миналото. Това е изключително важно от морална гледна точка. Той е и един от най-активните критици на управлението. Такъв въпрос към момента не стои. Нито от мен, нито от него зависи накъде ще тръгне партията, тя има Национален съвет, където решенията севземат демократично. И вземат ли се, всички ще ги спазваме.

- Ще влезете ли самостоятелно в следващия парламент?

- Категорично да. Дори ще получим по-висок резултат, отколкото ако сме в Синята коалиция.

- Ако сега вечно има напрежение между вас, няма ли конфликтите още повече да се задълбочат поотделно в една кампания?

- Напротив. Може би точно затова сме винаги в конфликт. Защото сме заедно, ама не съвсем.

- Разделението на Синята коалиция няма ли да налее вода в мелницата на Меглена Кунева?

- По-скоро желанието твърде рано да се определи начинът, по който ще се явят СДС и ДСБ, устройва г-жа Кунева. С този ясен отговор тя ще се опита да заеме позиция вдясно – на което не съм сигурен, че принадлежи. Мисля, че тя ще формира партия, но умишлено ще го протака във времето, защото с нея до голяма степен ще изгуби претенцията за граждански представител.

- Има ли желание да се пришиете към ГЕРБ, след като се отървете от ДСБ? Чу се за такъв сценарий още в началото на мандата.

- Това е от серията мантри, които ще чуем в следващите месеци. Тя цели закопчаването ни с ДСБ вовеки. Несериозно е да се твърди, че разделянето на партиите води автоматично до участието на едната в следващото управление.

- Естествен стремеж на всяка партия е да участва във властта.

- Да, но за целта трябва да имаш доверието на хората. СДС няма да бъде патерица или кръпка на безпринципно бъдещо управление.

- Как тази позиция кореспондира с друга ваша – че с опозиционното си поведение СДС тласка ГЕРБ към левицата?

- Не с опозиционното поведение. Казах, че при слаба десница ГЕРБ ще отиде вляво, накъдето са се запътили. Политиката не търпи вакуум. ГЕРБ ще загуби голяма част от подкрепата си, БСП ще си вземе своето. Тогава, ако няма силна десница, възможностите са две – ГЕРБ+БСП или ГЕРБ+Кунева. Със скритата подкрепа на трета партия. И двата варианта далеч няма да са десни.

Затова големият грях на десницата ще бъде тя да е слаба и да не остави вариант за управление освен популистко лява коалиция. Никой няма да ни чака още 4 г. да се укрепваме. Трябва да сме силни и принципни, за да бъдем в управлението и да не допускаме повече БСП на власт.

- Значи все пак правите заявка за управление с ГЕРБ?

- Цел на всяка партия е участие в управлението. Наш основен противник е БСП, а не ГЕРБ. Но, както казах, кръпка на лошо управление няма да сме.

- За целта ви трябва висок резултат, а такъв не се очертава.

- Има време до изборите. Дотогава СДС трябва да покаже, че може да се отърси от грешките и има моралните ценности да поиска наново доверие. Ако сме докрай честни с хората, те ще ни го дадат.

- А ако не влезете в парламента?

- Не мисля, че има такъв вариант.

С Борис Марков, председател на изборния щаб в СДС, разговаря КАЛИНА ВЛАЙКОВА


Tags: Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...

thumb 04.12.2012

Борис Марков: Костов се вжи...

Ние демонстрираме, че СДС има силата да издигне доказан професионал...