Кирчо Димитров: Предлагаме промени, които да намалят банковите такси

08.02.2012

Insert full sizeСливенският депутат Кирчо Димитров е сред вносителите на законодателни промени, чрез които, без директна намеса на държавата в политиката на банките, може да се постигне значително намаление на банковите такси, които гражданите плащат при превеждане на суми към държавния бюджет за различни услуги, такси и глоби, а впоследствие и при заплащането на основни консумативи като ток, вода, телефон и др.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за държавните такси, внесен от депутатите от СДС, предвижда държавните институции да бъдат изрично задължени да приемат плащания по касов път, както и с държавни таксови марки. Сините настояват също разплащания по банков път да бъдат допускани само в учреждения, където е осигурена възможност за издължаване чрез банкова карта през терминално устройство. Според тях това ще разбие монопола на банковите услуги в държавните институции и ще постави банките в реална конкуренция за клиенти чрез предлагане на по-изгодни такси.

За Агенция Сливен Кирчо Димитров коментира, че цените на преводите към държавните институции са силно завишени.

- Плащането на таксата за нови лични документи или глобата към КАТ, плащането на сметката за ток или телефон, плащане на наема на хазяйката или изпращането на пари на детето студент в София. Това са все ситуации, в които много от нас използват банков превод, за да извършат плащането. Но банковите сметки на тези, на които трябва да преведем средства, са в различни банки, а цените на преводите могат да бъдат твърде различни, тъй като всяка банка е свободна да определя собствени тарифи. Едва ли се замисляме достатъчно колко пари ни струва всеки един превод, но ако умножим сумите за цялата година, може и да помислим отново. Ако приемем, че ни се налага да превеждаме пари средно 5 пъти на месец, това прави 60 пъти на година – отбеляза Кирчо Димитров.

Той посочи и алтернативите:

- Една добра възможност за разплащане е внасянето на пари на каса по сметка на получателя. В този случай неудобството произтича от обстоятелството, че трябва да намерите клон на обслужващата получателя банка. Ако направите вноската от друга банка, може да ви излезе доста солено. Друга възможност за плащане на по-ниски такси е електронното банкиране. Цените на електронните преводи са с около 30-40% по-ниски от обикновените чрез хартиен носител. От друга страна обаче, за да ползвате услугата, почти сигурно ще трябва да направите допълнителни разходи като годишна такса за електронното банкиране или изваждане на електронен подпис.

Добрата практика в много европейски страни е да се плаща с банкова карта през терминално устройство. В момента например в Естония се обсъжда вариант всяка полицейска кола да има такова устройство. Ако се въведе възможност за плащане с терминални устройства, банковите такси ще намалеят значително, защото ще се засили конкуренцията между банките и съответно - изборът на потребителите. - обясни синият депутат.

Кирчо Димитров припомни и текст от Закона за държавните такси, според който държавните учреждения и съдилищата трябва да приемат заплащане на таксите "в брой" или с "държавна таксова марка".

- Практиката за поставяне на банков клон в сграда на държавно учреждение монополизира плащането на таксите в това учреждение. Резултатът от това е произволно завишаване на банковите такси, поради липса на конкурентна или алтернативна възможност за плащане. – изтъкна той.

В случая се нарушава и Законът за държавните такси, който в чл. 2 предвижда възможност за плащане на дължими на държавата такси само по два начина – на каса, без комисионна за получаване на сумите, и чрез държавни таксови марки - също без утежняваща плащането комисионна.

- Въпреки това, напук на закона, в държавните институции са се настанили обслужващи банки, които приемат плащания, но и събират много високи такси – смята депутатът. - В такива случаи е добре да знаем, че държавната администрация е длъжна да поддържа каси за гражданите и да приема заплащане с таксови марки, които могат да се закупят във всяка пощенска станция. В случай на отказ, трябва да се сигнализира в съответното за институцията ресорно министерство. – припомни Кирчо Димитров.

Агенция Сливен


Tags: Кирчо Димитров

Още по темата

thumb 10.05.2012

Кирчо Димитров: Синята коал...

Ценностите на Синята коалиция и на СДС са едни и същи – демократичн...

thumb 15.03.2012

Кирчо Димитров: Грешка е да...

Дянков трябваше да излезе на международните пазари и да вземе заем,...