Печатни издания

Борис Марков: Ще тласнем Борисов вляво, това ще е следващият голям грях спрямо десния избирател

10.02.2012

Insert full sizeИнтервю на Борис Марков, член на Националния изпълнителен съвет на СДС за вестник "168 часа"/10-16.02.2012 г./, с. 8

-  Г-н Марков, на семинара се оказа, че основен опонент ви е ГЕРБ, при положение че ваши хора участват в управлението?

- Няма как да си Опонент, а да имаш представители на всяко ед­но ниво в управлението на държа­вата. СДС няма такива представи­тели, но за ДСБ не може да се каже същото. Визирам зам.-ми­нистри, посланици, държавната администрация. И имената, които можем да споменем не са едно и две. И за да не си помислите, че се крия зад общи приказки, ще спомена няколко: Евдокия Мане­ва, Константин Димитров, Марин Райков, Стефан Тафров... все име­на от средите на ДСБ на високи държавнически позиции. Дори се­гашният министър на здравеопаз­ването е от основателите на ДСБ. Е, как тогава Синята коалиция е опонент на ГЕРБ, а едната партия ДСБ е с отлично представител­ство в управлението. Ние защо участваме в политическия живот? Заради назначения или заради принципи? Казвам това, защото преди да се определи бъдещето на Синята коалиция, трябва да се отговори на много въпроси. А бъ­дещето й няма да бъде определе­но на семинар за регионалното развитие, а от съответните компе­тентни органи на двете партии. Всъщност очаквам това да е само . първият от серия семинари, които скритичко; ако могат да закопчаят съюза Синя коалиция во веки ве­ков. В което, повярвайте ми, не надделява зрял анализ и полити­ка, а лични амбиции и его.

- Тоест СДС сте целите в бя­ло, а ДСБ са лошите?

-  Напротив. Просто дадох при­мер с двойните стандарти в поли­тиката. Ние трябва да се държим честно и почтено с избирателите, за да върнем десницата там, къ­дето й е мястото, в управлението на държавата. Не приемам и двойните стандарти в отношение­то ни към миналото. Не може всички позитиви от управлението на СДС да се приписват на лич­ности, а негативите на СДС като цяло. Не може да казваме Костов извади държавата от кризата, На­дежда Михайлова махна визите, а СДС направи порочна приватиза­ция. Просто не е честно. Всичко това има и обратния прочит на­пример, СДС извади държавата от кризата, СДС махна визите, а определени личности направиха порочната приватизация, нали? И ако се замислим кое е по-корект­ният прочит на историята, мисля, че за втория пример имаме далеч повече основания. Дори в послед­ните дни Петър Стоянов даде при­мер за коректност, без да се самоизтъква като герой. Когато Пър­ванов заяви какъв герой е той, че е върнал мандата преди 15 години от грижа за България, вместо да се самогероизира Петър Стоянов отвърна, че героите са хората, които поискаха промяната. Давам съвсем точен и коректен пример, който илюстрира логиката ми.

- Как се отнасяте към послание­то на Надежда Нейнски за завръ­щане към "първата любов" СДС?

- Сравнението, или по-скоро определянето на СДС като "пър­вата любов" на демократичните хора в България, е красиво и ро­мантично. Далеч не искам да го оспорвам, но в стила на цитата бих казал: Най-много боли когато ти изневери "първата любов" и най-трудно се забравя. Докато СДС като цяло, считам, че не из­невери на хората. Не мога да ка­жа същото за всички лидери от онова време. Просто такава е народопсихологията и си мисля, че това отговаря в най-голяма степен с нагласите в обществото. Да, СДС извади държавата от криза­та, но има неща, които няма да бъдат забравени лесно от хората. Това между впрочем е и целта на двойния прочит на историята определени личности да се свърз­ват само с позитиви, да се кичат с медали за слава като активни борци, а СДС като цяло да понесе негативите. Всичко това само и само, за да се осигури политиче­ско бъдеще на стари лидери. А истината е съвсем друга, истин­ските герои са хората, които по­желаха промяната и я постигнаха.

- Какво е бъдещето на десни­цата според вас?

-  Честна и принципна политика. Само когато сме честни и в про­чита на миналото, и в действията в настоящето, и в намеренията в бъдеще, можем да искаме дове­рието на хората отново. Искаме ли само бъдещето, няма да се по­лучи. Няма как да ти се довери някой да градите бъдеще заедно, когато за миналото не можем да отговорим честно.Що се отнася за бъдещето на десницата като сериозна полити­ческа сила с влияние, ще кажа, че десницата поне в лицето на СДС е силно подценена. Дори бих казал, че от поведението на дес­ницата зависи бъдещето на ГЕРБ и управлението на държавата. Може и да звучи претенциозно към този момент, но нека поглед­нем близкото минало. Когато НДСВ спечели изборите през 2001 г., те се появиха с образа на спасители, за какъвто образ пре­тендира днес и ГЕРБ. Когато НДСВ формира своя кабинет през 2001-ва, СДС отказа да участва. Само след един мандат, когато отслабна силата на НДСВ и при отказа на СДС да участва, те на­правиха коалиция с БСП и ДПС за втория си мандат. Т.е. с отно­шението на СДС към НДСВ, ние ги тласнахме вляво. Сега имам усещането за дежавю. След края на настоящия мандат ГЕРБ ще са загубили голяма част от подкрепата си и ако няма силна и принципна десница, следващия мандат ще тласнем ГЕРБ вляво. Това ще е тежък грях към десни­те избиратели. Защото ролята на десницата е да управлява, а не да прави всичко възможно да тласка управлението вляво и да връща БСП на власт. Аз все още не намирам отговор за себе си защо СДС не формира като коа­лиция втори десен кабинет, а по­могнахме на БСП да се върне във властта. Ако отговорът е его-то на лидерите по онова време, не го приемам. Аз вярвам в логи­ката, че по поведението на СДС ще се реши въпросът с бъдещо­то управление на България, как­то се случи и в близкото минало.

-Излиза, че не се доверявате на преценката за миналото ни­то на Нейнски, нито на Костов?

-Ако трябва да избирам измежду старите лидери, доверявам се на преценката на Петър Стоянов. А за бъдещето се доверявам на СДС.


Tags: НИС, Борис Марков

Още по темата

thumb 12.07.2013

Нова десница, но без стари ...

Правителството категорично трябва да подаде оставка. В момента на у...

thumb 28.04.2013

Борис Марков: Във всички ли...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС за"Дарик" радио, "Се...

thumb 26.04.2013

Борис Марков: В изборите см...

Председателят на изборния щаб на СДС Борис Марков се оказа луд фен ...

thumb 24.04.2013 - Петрич

С водосвет стартира кампани...

Когато страната е в криза, СДС е формацията, която предлага решение...

thumb 15.04.2013

Борис Марков: СДС предлага ...

СДС влезе в предизборната кампания на чисто и с високо самочувствие...

thumb 27.03.2013

Борис Марков: СДС оповести ...

СДС изнесе данни, но тогава нито БСП, нито РЗС се обадиха по темата...

thumb 23.02.2013

Борис Марков: Хората на ули...

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков коментира общ...

thumb 04.02.2013

Борис Марков: Ролята на СДС...

Интервю на Борис Марков за Българско национално радио, програма "Хо...

thumb 13.12.2012

Борис Марков: СДС се опитва...

Интервю на председателя на Изборния щаб на СДС Борис Марков за в-к ...

thumb 04.12.2012

Борис Марков: Костов се вжи...

Ние демонстрираме, че СДС има силата да издигне доказан професионал...