Парламентарна дейност

Мартин Димитров: Целта е отслабване на дебата в „тристранката”

19.01.2012

Insert thumbИзказване на председателя на СДС по време на дебатите относно ветото на президента Георги Първанов по текстове от Кодекса на труда

МАРТИН ДИМИТРОВ (СК): Уважаеми господин председател, господин министър, уважаеми дами и господа! Преди немного време в тази зала имаше реч на новия президент господин Плевнелиев. Когато той говореше за диалог, за консенсус, за отваряне на институциите, за диалог с неправителствените организации, всички Вие ръкопляскахте бурно и убедено. С един час по-късно искате да извадите Българската търговско-промишлена палата от тристранния диалог. По-голяма демагогия и лицемерие от това няма! Не може да сте за диалог, за отваряне на институциите, за изслушване на повече хора, за отваряне към гражданското общество и да искаш една бизнес организация със 100-годишна история да я махнеш от диалога.

В момента имам към Вас един основен въпрос. Каква е целта да отпадне Българската търговско-промишлена палата от тристранния диалог? Има само една възможна цел – дебатът да стане по-тесен, да има по-малко хора, които да участват в този дебат и по-лесно правителството да налага своите тези, тоест дебатът да стане по-слаб – отслабване на дебата от тристранката. Това е целта, която ГЕРБ си поставя. Няма друга възможна цел – очевидно това е целта!

Очертава се следната тенденция: всяка организация, която не слуша управляващата партия, ресорния министър, правителството, групата на ГЕРБ, ще следва тази съдба. Това е посланието, което днес отправяте към бизнес организациите и синдикатите: а някой посмее да направи някоя стачка или нещо друго – да недоволства, или пък, не дай си Боже, да не хареса някое предложение на правителството – ще ги изключим. Защото действате, както е казал Сталин: „Там, където има човек – има проблем, няма човек – няма проблем!” Има БТПП – има проблем, няма БТПП – няма вече проблем! Основен Сталинистки принцип.

Само че се питам: къде в морала и принципите на Европейската народна партия, към която Вие, уважаеми колеги, от ГЕРБ принадлежите, намерихте съгласие и основа за това, което правите в момента? Аз виждам, че повечето от Вас леко смутено гледат надолу за втори път, когато се обсъжда подобен закон. Убеден съм, че не можете да гледате хората в очите. Убеден съм, че в момента изпълнявате – и Вие не знаете чия воля изпълнявате! На някой нещо му е щукнало в България да се ограничи демокрацията, защото какво е това демокрацията, ако не представителност? Колкото по-малко организации са представителни и имат форуми, на които да изкажат своята воля, толкова по-малко демокрация има в България. И ако, не дай си Боже, целта на ГЕРБ за острелването – днес на Българската търговско-промишлена палата, утре вероятно на Стопанската камара или на някой друг, който не е слушал по всички въпроси, поставени от ГЕРБ – това означава намаляване на демокрацията, пряко намаляване на демокрацията от Ваша страна.

В същия закон са предвидени критерии за увеличаване числеността на бизнес организациите и на синдикатите. Тоест в условия на криза, когато има по-висока безработица, Вие налагате по-високи критерии, за да може да бъде една такава организация представителна – и за бизнес организациите, и за синдикатите, което е отново пак в същата посока. По-малко организации да бъдат представителни и на по-малко хора да им се чува думата. Целта е на по-малко хора да им се чува думата, да не могат дори да кажат какво искат, да може по-лесно да се постига съгласие и по-лесно ГЕРБ да налага своята воля над другите – за това става въпрос.

Чудя се по такава тема как не се намери един човек в ГЕРБ – един човек – да стане и да каже: „Не го правете това, хора! Недейте така!” Никое правителство не си е позволявало да прави такива неща. Няма ли един човек от Вас, който да каже на това правителство: „Не постъпвайте по този начин?!” Няма ли един човек, за който демокрацията е нещо, което не може да бъде потъпквано по този начин?

Партия ГЕРБ беше създадена 2005 или 2006 година, колеги. Много неща са се случили преди това и много неща ще се случат и след това. Но самото усещане, което виждам в много от Вас, че светът започва с Вашата партия, искам да Ви уверя днес за пореден път – не е така! Ако имате тази заблуда, повярвайте ми, не е така! Колкото по-бързо ми повярвате, специално за това, ще бъде добре и за Вас, и за България.

За да бъде отхвърлено това вето, аз много съжалявам и ми е много неприятно, искам да Ви призная, че ми е страшно неприятно Първанов да бъде защитник на демокрацията – едни президент, който е агент на Държавна сигурност, и Румен Петков да бъде тук другият защитник на демокрацията. Но когато се правят големи глупости, те носят след себе си ей такива неща, ей такива странни и нелогични неща се случват след това. Първанов да се опитва да спре това, което Вие сте направили?! Един човек, който е наследник, и неговата партия е наследник на БКП и на комунистическата диктатура. Абсурдно е да допускате такова нещо! За да бъде отхвърлено това вето, трябват 121 гласа.

Затова призовавам специално независимите народни представители (част от Вас бяха написали и предложение да отпадне този текст), ако смятате, че не можете да излезете тук, от тази трибуна, с категорична позиция срещу тази промяна, поне не влизайте в залата! Призовавам персонално всеки един от независимите народни представители: ако няма волята и смелостта да отхвърли този законопроект, поне да не влиза в залата!

Призовавам за първи пъти и всички депутати от ГЕРБ: ако смятате, че нямате възможността и вътрешните правила в ГЕРБ не позволяват различно мнение (аз не съм чул от Вашата партия, колеги, никога различно мнение), поне не участвайте в това гласуване, поне да не се съберат 121 гласа! Защото, ако това решение мине първото послание, което ще дойде от българския парламент в началото на Новата година, ще бъде, че демокрацията е станала по-малко. Демокрацията е станала по-малко! Много ще съжалявам, ако не съм могъл да спра случването на тази беля. Много ще съжалявам, ако това се случи – ще бъде много неприятно и за имиджа на парламента, и за облика на българския парламент.

Ако се приемат подобни текстове – и към Вас госпожо Цачева, не се чудете защо имиджът на парламента е нисък в момента. Как няма да е нисък? Една организация със 100-годишна традиция, която е участвала, и мнението й се е чувало при всякакви правителства – аз Ви казвам чистосърдечно, често се е случвало те да бъдат на различно мнение от мен, но не е ли именно това демокрацията? Не е ли целта на демокрацията да изслушаш този, който е на различно мнение от теб? Не е ли това идеята на демокрацията? Каква Ви е ползата в тристранката – да оставите хора, които ще мислят като Вас? То тогава няма смисъл от тристранка. Тогава да имаме само премиер Бойко Борисов, който да идва тук и да ни чертае пътя. Няма смисъл от правителство, няма смисъл от парламент, и от тристранка няма смисъл! Не това е идеята на демокрацията, уважаеми колеги!

Ще ми се много и се надявам, и Ви го пожелавам и на Вас, каквито и порядки да е имало в това Четиридесет и първо Народно събрание, поне някои от Вас да намерят сили да не стане и това голямо излагане пред целия Европейски съюз.

Искам да Ви напомня какво стана с Унгария. Унгария предприе серия от подобни стъпки – за ограничаване на медиите, за ограничаване на синдикати и работодатели. Ами Вие какво правите? Правите същото! Дълго време Европейският съюз се правеше, че не вижда това, което става в Унгария, както в момента се прави, че не вижда това, което става в България.

Европейският съюз в момента се прави, че не вижда как минаха последните избори. Но, ако прекалите, а Вие започвате да прекалявате, защото тези неща започват да отиват към диктатура. Едно от нещата в диктатурата е: вземаш думата на този, който не е съгласен, въобще не му даваш възможност да приказва. Това е характерно за диктатурата – всички, които не ги харесваме, им вземате думата, за да не могат да се обадят, а изслушаме само тези, дето ние ги харесваме и ги посочваме. Това е диктатурата.

Имайте предвид, че ако продължите по този път, както Европейският парламент и Европейската комисия специално се занимава с Унгария, утре специално ще се занимава с България. И тогава лекото притеснение, което виждам във Вас в момента, ще прерасне в паника и в ужас как да се справите с тази ситуация.

Има неща, които никой политик не трябва да си позволява да прави, и това е да посяга на демокрацията. Никой няма право да постъпва по този начин, независимо дали е получил 50%, или 80% на изборите, независимо дали социолозите му казват, че е най-великото явление в новата българска политика! Никой няма право да прави това!

Този път накрая ще призова всеки един от Вас: намерете в себе си достойнство и доблест, да не се срамуваме от българския парламент! Благодаря за вниманието.


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 19.10.2012

БСП и ГЕРБ разиграват цирк ...

Сините оповестиха пред журналисти в парламента, че разполагат с пис...

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 13.06.2012

Мартин Димитров: Законът за...

Синият депутат Михаил Михайлов също обясни, че законът не защитава ...

thumb 08.06.2012

Мартин Димитров: България н...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция и депутат от С...

thumb 07.06.2012

Парламентът отхвърли предло...

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, като вносител н...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 10.05.2012

Мартин Димитров: Без иконом...

Изказване на съпредседателя на Синята коалиция и лидер на СДС Март...