Европейски парламент

Н. Нейнски призова международната общност да продължи да подкрепя Косово, но настоя правителството на младата държава да извърши необходимите реформи по пътя си към Европа

15.12.2011

Insert thumbЕвродепутатът Надежда Нейнски призова за ускоряване на борбата с корупцията в Косово като посочи важността на наличието на осъдителни присъди за хора от високите етажи на властта. Тя посочи, че младата държава е постигнала напредък в изпълнението на реформите, особено след създаването на Комитет по европейската интеграция в сътрудничество в тясно сътрудничество с Министерството на евроинтеграцията.

 Надежда Нейнски заяви позицията си по време на обсъждане на проекторезолюция за прогреса на Косово в процеса на европейска интеграция в Комисията за външни работи в Европейския парламент.

 Резолюцията е в отговор на редовния доклад за напредъка на Косово, който се публикува всяка есен от Европейската комисия. Акценти в доклада са: необходимостта от продължаващи усилия в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и от създаването на специален диалог относно утвърждаването на върховенството на закона.

 По отношение на размириците в Северно Косово евродепутатът призова правителството на Косово да създаде специална стратегия за интеграцията на региона. Според Нейнски, помощта на международната общност в изпълнението на тази стратегия и разрешаването на конфликта е от изключителна важност. Също така тя настоя основните донори да подпомогнат рехабилитацията и създаването на транспортната инфраструктура на младата държава. Не на последно място, в качеството си на президент на Съюза на малките и средни предприятия към ЕНП, Надежда Нейнски похвали косовското правителство за приемането на Стратегия за развитието на малките и средни предприятия в страната за периода 2012-2016 и призова Агенцията за подпомагане на МСП да въведе Стратегията и да оказва необходимата подкрепа на този вид бизнес чрез предоставяне на достъп до финансиране, намаляване на административната тежест и окуражаване на сътрудничеството на МСП от Косово, региона и ЕС.

Надежда Нейнски


Tags: ЕНП, Надежда Нейнски

Още по темата

thumb 11.07.2012

Позиция на Надежда Нейнски ...

Информация за дейността на евродепутатът г-жа Надежда Нейнски в Ком...

thumb 05.07.2012

Европейският парламент изпъ...

Европейският парламент днес отхвърли спорното търговско споразумени...

thumb 29.06.2012

Надежда Нейнски: Малкият би...

Надежда Нейнски откри в четвъртък форума "Микробизнесът: твоят люби...

thumb 22.06.2012

Надежда Нейнски: Икономичес...

Финансирането на политиката на сближаване трябва да се запази на се...

thumb 15.06.2012

Надежда Нейнски: Прeдприсъе...

Предприсъединителният процес и европейската перспектива за страните...

thumb 04.06.2012

Съпредседателят на Синята к...

Мерките за излизане от икономическата криза и възможните общи дейст...

thumb 01.06.2012

ЕК оприличава прогнозите за...

Позиция на евродепутатите на Синята коалиция Надежда Нейнски и Свет...

thumb 24.05.2012

Надежда Нейнски призова евр...

По време на обсъждането на предложението за регламент за макрофинан...

thumb 14.05.2012

Н. Нейнски: Към по-концентр...

Доклада на Надежда Нейнски "Разширяване на ЕС: политики, критерии ...

thumb 09.05.2012

Надежда Нейнски: Държавите-...

Tрябва да се обърнем към държавите-членки да не правят компромиси п...