Парламентарна дейност

Мартин Димитров: Ако позволим България да стане място за подобни експерименти цената може да се окаже твърде висока

18.01.2012

Insert thumbИзказване на съпредседателя на Синята коалиция и председател на икономическата комисия в НС по време на дебатите за налагането на мораториум върху проектите за проучване и добив на шистов газ в България.

Мартин  Димитров (СК): Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа! СДС и Синята коалиция никога не са били машина за гласуване, затова всеки един от нас ще гласува по съвест.

Аз ще подкрепя мораториума и забраната по следните причини: против съм в България да се правят експерименти на наша територия.

Беше получено официално писмо от Европейската комисия, за което никой не говори днес, а в това писмо се казва, че от тази технология има риск за подводните води, има риск и за водите на повърхността, има рискове от замърсяване. Това е казано по най‑директния начин.

Каквито и експертизи, който и да взима, откъдето и да взима, тези рискове са налице, само че кашата започна от това, че по една експериментална технология беше дадено разрешение на една компания, която и да е било тя, да прави проучвания в България без задължителен ОВОС. Оттук започна цялата каша.

Не стига, че технологията не е сигурна, ами се дава разрешение без оценка на въздействието върху околната среда и това постави в една изключително трудна ситуация, примерно, колегата Валентин Николов да ходи, да се обяснява какво правим оттук нататък, но правителството не трябваше да дава такова разрешение.

Оттук нататък: СДС беше против ГМО. Оттам започна тази битка. Тя беше спечелена докрай. На територията на България трябва да се случват само утвърдени технологии, за които знаем какви са рисковете.

Аз не мога да разбера какво е това трескаво бързане с тази технология.

В същото писмо на Европейската комисия ясно се казва, че търговското използване в Европа, в частност в България, на шистовия газ ще стане след години, тоест умната стратегическа позиция, за която никой не говори днес, е да изчакаме, да видим проблемите, да видим негативните ефекти. Какво е това трескаво бързане, не мога да разбера. Кой бърза така трескаво? Кого гоним?

Допуснем ли замърсяване, особено на водите, оттук нататък решаването на този проблем ще се превърне в бедствено положение.

Умната позиция на България, една малка страна с прекрасна природа – ние нямаме пустини, нямаме каменисти терени, няма места където безпроблемно да кажем, че можем да допуснем такъв риск, България няма такива територии, при това положение в момента е да се приеме мораториум, по-разумно е ние много внимателно трябва да проучим опита там, където се правят такива експерименти, защото ще дойде момента, когато тази технология ще стане безопасна или когато рисковете ще станат ясни. И тогава ние ще я приложим в България, защото добивът на шистов газ стратегически е нещо важно, но то трябва да става по безопасен начин. България трябва да добива безопасно шистов газ, защото диверсификацията на източниците също е нещо много важно.

България не може да бъде зависима от Русия. Аз знам, че много хора традиционно пазят тази зависимост. Това е традиционна позиция на левицата. Тази зависимост трябва да бъде намалявана и това наистина е въпрос на национална сигурност.

Надявам се тук да се обединим и Народното събрание да започне да работи за намаляване на тази зависимост. От който и да си зависим в такава степен, това е рисково и води до бедствия и кризи.

Но най-накрая искам да кажа следното нещо: ако позволим България да стане място за подобни експерименти цената може да се окаже твърде висока и никой разумен човек не би трябвало да е готов да я плати в момента.

Макар че, колеги, ставаше въпрос за извънредно заседание, което трудно организирахме, всички важни страни бяха поканени.

Но тук има следния проблем – няма същинско становище на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Министър Трайков като човек, който е запознат детайлно с проблема, не смее и не може да каже, че тази технология е безопасна. Той не може да го каже. Аз неколкократно го попитах, и други колеги го попитаха. Никой не може да гарантира тази технология на този етап.

Същото важи и за Министерството на околната среда и водите. Никой от тях не посмя да каже, че гарантира за тази технология. Знаете ли, в живота, ако никой сериозен фактор, който би трябвало да носи политическа отговорност, за това става въпрос, не смее да гарантира една технология и да поеме риска от нея, съветвам и Народното събрание да не го прави. Няма никаква логика ние да направим това.

Искам още веднъж да Ви обърна внимание на следния въпрос. Има страни, които могат да си позволяват подобни експерименти. Имат безлюдни територии, където могат да правят такива експерименти. България няма условията да прави подобни експерименти. Затова ние, уважаеми колеги, независимо от коя партия сте, като стратегия трябва да се договорим помежду си тук да има национален консенсус – че на наша територия нямаме условия нито да пробваме с генно модифицирани организми, нито има условия да пробваме нова технология за добив на шистов газ, за която твърде много изследвания казват, че рисковете не са ясни и представлява опасност за здравето на хората. Нямаме условия да направим това!

Какво трябва да правим оттук нататък? Трябва да изучим много внимателно опита на страните, които правят подобни проучвания. Трябва да видим рисковете за човешкото здраве и трябва да следим новите технологии, които неминуемо ще дойдат, които ще бъдат много по-безопасни за добив на шистов газ.

Но най-нечестното, колеги, днес е, че едни дават разрешенията, но ги няма в залата. Няма ги хората, които са дали разрешението на „Шеврон”.

Освен тази забрана, трябва да се разберем – има една много похвална инициатива на господин Добрев, заместник-министър на икономиката, за задължителен ОВОС на всички подобни проекти. Нека това да е последният път, когато една компания, независимо коя е тя, получава разрешение за експериментални едва ли не опити без ОВОС. Това нека да е последният такъв случай. Оттам стана цялата каша, оттам дойде цялото обществено напрежение и всички проблеми, които видяхме. Съвсем нормално е да има обществено напрежение, защото хората се чувстват като опитни мишки. Дава се право без никаква сигурност – никой не желае да сложи своя подпис под такава сигурност, на определени хора да правят опити с България и с българските граждани. Това не може да се случва!

Понеже слушах преждеговоривши, мога да Ви кажа нещо за СДС. Убеден съм, че колегите ще вземат правилното решение и че независимо от никого вземаме решения в интерес на България. Де да беше така с други парламентарни групи – де да вземаха и те винаги решения в интерес на България! Благодаря за Вашето внимание.

 


Tags: Шистов газ, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 19.10.2012

БСП и ГЕРБ разиграват цирк ...

Сините оповестиха пред журналисти в парламента, че разполагат с пис...

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 13.06.2012

Мартин Димитров: Законът за...

Синият депутат Михаил Михайлов също обясни, че законът не защитава ...

thumb 08.06.2012

Мартин Димитров: България н...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция и депутат от С...

thumb 07.06.2012

Парламентът отхвърли предло...

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, като вносител н...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 10.05.2012

Мартин Димитров: Без иконом...

Изказване на съпредседателя на Синята коалиция и лидер на СДС Март...