Цветан Костов:Бюджет 2012 прави Държавното обществено осигуряване все по-зависимо от държавния Бюджет и се очертава като пореден провал

16.11.2011

 Изказване на народния представител от СДС Цветан Костов

Insert thumb

ЦВЕТАН КОСТОВ (СК): Уважаема госпожо председател, уважаеми господин министър, колеги! Когато преди 1 година обсъждахме бюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 г., от Синята коалиция предупредихме, че увеличението на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” с 1,8-процентни пункта и на минималните осигурителни прагове по основни икономически дейности, групи и професии, както и праговете за самоосигуряващите се лица и земеделски производители, ще доведе до отказ от участие в системата и нарастване на сивия сектор.

Излязохме прави. Вместо пречупване на тенденцията за растящ дефицит, очакваната сума за осигурителни вноски за 2011 г. е с 250 млн. лв. по-малко от предвидената, а дефицитът – със 180 млн. лв. по-голям от този за 2010 г. Не бих се изненадал, ако в края на годината очакваният дефицит бъде надвишен.

Какво предлага Бюджет 2012? Приходи от осигурителни вноски с близо 200 милиона по-малко от приетите със закона за 2011 г. Допълнителните субсидии за покриване на недостига от централния бюджет са с над 500 млн. лв. повече от тези за 2011 г. Общия размер на трансфери от държавния бюджет възлиза на 54,2% от приходите на консолидирания бюджет на Данък обществено осигуряване. В разходната част за пенсии са предвидени 7,3 милиарда. лв. или със 170 милиона повече от тези за тази година.

Мисля, че тези числа убедително показват незавидното финансово състояние на държавното обществено осигуряване, а също така и сериозен риск за неизпълнение на предлагания бюджет.

 Не очаквам компенсаторни ефекти в достатъчен размер от началното увеличение на осигурителния стаж, новото повишаване на минималните осигурителни прагове средно с 5,9%, увеличеният срок, на чиято база се изчисляват краткосрочните обезщетения. Особено неприемливо е с оглед на неблагоприятните демографски тенденции това за бременност и раждане, както и задържане размера на парично обезщетение за отглеждане на деца между 1 и 2 години на 240 лева.

Не вярвам в мотивиращия ефект от увеличената с 1% тежест на всяка отработена година при отложено пенсиониране за изчисляване на пенсиите.

 

В интерес на истината трябва да се отбележи, че пенсионната реформа бе рестартирана. За съжаление, единичен пример в политиката на управляващата партия. Положителни резултати от нея обаче не може да се очакват поради плахите и не съвсем адекватни стъпки, с които се провежда, а и поради прекалената й разтегленост във времето. Наближава 31 декември 2014 г., а не се вижда и как ще се решат проблемите с ранното пенсиониране на така наречените категорийни работници. А какво да кажем за лицата по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване, които ползват привилегията за ранно пенсиониране само срещу 3% вноска, която техният осигурител – държавата, прави във Фонд „Пенсии”? Това несъответствие оказва сериозен натиск върху осигурителната система. Увеличаването на осигурителният им стаж от 25 на 27 години може да се окаже мярка с обратен знак, ако няколко хиляди служители решат и се пенсионират по сегашната разпоредба на Кодекса.

В заключение, Парламентарната група на Синята коалиция няма да подкрепи Бюджет 2012. Бюджет, който прави Държавното обществено осигуряване все по-зависимо от държавния и се очертава като пореден провал. И още нещо – немаловажно, песимизира прогнозата за следващите години. Благодаря Ви.


Tags: Бюджет 2012, Цветан Костов

Още по темата

thumb 18.03.2012

ГЕРБ преписа законопроект н...

В началото на февруари тази година народните представители от СДС в...

thumb 22.02.2012

Депутатите от СДС внесоха п...

Основната идея е да отпадне сегашното изискване месечният доход на ...

thumb 09.12.2011

Мартин Димитров: Времето за...

Изказване на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров по в...

thumb 09.12.2011

Д-р Ваньо Шарков прекъсна г...

Синята коалиция изрази среднощно недоволство срещу случващото се в ...

thumb 16.11.2011

Кирчо Димитров: Макрорамкат...

Изказване на депутата от СДС Кирчо Димитров относно Бюджет 2012 в Н...

thumb 16.11.2011

Мартин Димитров : Проблемът...

Изказване на Мартин Димитров , председател на СДС и съпредседател н...

thumb 16.11.2011

Д-р Ваньо Шарков : Бюджетът...

С бюджет 2012 г. ГЕРБ излезе от реформаторските идеи и демонстрира ...

thumb 09.11.2011

С този бюджет правителствот...

Три пъти „не” – за държавния бюджет за 2012 г., бюджета на НОИ и бю...