Мартин Димитров : Проблемът, който се очертава с бюджет 2012 г., е, че кризата ще продължи - доходите ще падат и бедността ще се увеличи

16.11.2011

Insert thumb

Изказване на Мартин Димитров , председател на СДС и съпредседател на ПГ на Синята коалиция при обсъждането на Бюджет 2012 г

МАРТИН ДИМИТРОВ : Уважаема госпожо председател, уважаеми господин вицепремиер, господин министър, уважаеми дами и господа! Уважаеми господин Радев, вижте министъра на финансите от правителството на СДС десет години след падането от власт е тук на всеки бюджет. Къде е правителството на ГЕРБ, когато се приема техния бюджет?! (Реплика от народния представител Михаил Миков.) Тук са само двама министри.

Проблемът, който се очертава с Бюджет 2012, колеги, е, че не само, че кризата ще продължи, доходите ще падат и бедността ще се задълбочи. Аз слушах много изказвания тази сутрин, но не чух нито едно разумно, конкретно предложение. Точно това смятам да направя от името на Синята коалиция. Сега ще чуете много разумни, конкретни предложения, които могат да бъдат приети, защото има място и има нужда от разумни, конкретни предложения.

Първо, имам една много важна забележка към ГЕРБ. Представителите на правителството, които обикалят Европейския съюз и казват, че целият Европейски съюз трябва да се поучи от стабилността в България, е все едно един човек да получава 200 лв., да харчи 210 лв., тоест да е беден, но стабилен и да обяснява на целия Европейски съюз как е най-успешният пример. Това не е сериозно и не е адекватно, колеги! Да, стабилността е важна. Знаете, че ние винаги сме подкрепяли всяка една мярка на стабилност, даже фискалният борд беше наша идея, но най-важното в момента е имаме ли потенциал за растеж и какво може да бъде направено, за да расте българската икономика, да съхрани малкия и среден бизнес, да подобри бизнес средата. Има някои неща, които не струват много пари, но могат да бъдат направени. Едно от тези неща е нулева ставка за реинвестираната печалба. Малко от малко да има по-добра среда за инвеститорите. Това ще бъде силен положителен сигнал и може да бъде направено.

Друго такова предложение, пряко отнасящо се към малкия и среден бизнес, е намаляване на данъка върху едноличните търговци от 15 на 10% и премахване данъка върху дивидентите. Това са мерки, които струват по няколко десетки милиона и могат да бъдат приложени и въведени и са ясен и конкретен сигнал към тези хора, които са пред фалит и ако не им се помогне ще фалират.

Има два силни инструмента за раздвижване на българската икономика в момента. Единият инструмент са чужди инвестиции, но тези инвестиции вече ги няма и не се очертава да ги има, няма целенасочена политика на този кабинет за такива инвестиции. Една такава целенасочена политика би била решително поправяне на бизнес средата, решителни мерки за по-добра среда за бизнеса. Например електронните услуги да бъдат десет пъти по-евтини от другите услуги. Десет пъти по-евтини! И задължение на всяко министерство да въведе електронни услуги и ако не ги въведе – да бъде глобявано. Ето това трябва да бъде направено!

 Вторият силен инструмент за подобряване на бизнес средата и въобще за развитие на българската икономика са еврофондовете. Да, догодина сте предвидили голям прираст, но той изглежда нереален, защото Вие не направихте административната реформа. Няма ги хората, които да работят с тези европейски фондове. Няма ги необходимите хора!

И сега имаме конкретно предложение от Синята коалиция. Ако дадено министерство не изпълни плана, който се предлага с европейските фондове, да има персонална отговорност на министъра и на политическия кабинет. Персонална отговорност. Разпределяме тези еврофондове по министерства и казваме, че ако дадено министерство не направи необходимата среда да се усвояват тези пари, носи персонална политическа отговорност пред Народното събрание. Това трябва да бъде направено! Иначе има добри пожелания и няма да се получи нищо. Тези европейски фондове няма да бъдат усвоени и се получава следната изключително глупава ситуация, както е казал народът: „Вода гази, жаден стои!” Това е положението! Не може в тази тежка икономическа криза България да не усвоява европейските фондове. Това е на ръба на изключителната глупост. Тук трябва да бъдат взети категорични мерки, защото така не може да продължава по-нататък.

Друга мярка е регистрацията на фирма за един ден. България граничи с Гърция. Много инвеститори и хора от бизнес средите се чудят дали това, което се случи в Гърция няма да се случи и в България. Така че освен мерките за стабилност, трябва да бъдат направени като визитка на България някои мерки, за това, че тук средата, за да направиш фирма да направиш нещо е наистина добра.

Освен да направим така. Вие знаете, господин Дянков, във Вашите изследвания за един бизнес какво означава да можеш да направиш фирма за един ден – с минимални разходи, и като финанси, и като хора. Това ще бъде много силен сигнал за хората в България, че могат да продължат да работят и да се справят.

На следващо място. В никакъв случай не карайте всички фирми да свързват касовите си апарати с данъчните. Това е абсолютно глупаво за малкия бизнес. Поне тези, които не са регистрирани по ДДС, по никакъв начин не трябва да участват в това нещо.

Това са конкретни предложения, които ние даваме. Ако сега не се помогне на малкия и средния бизнес, догодина, господин Дянков, Вие ще дойдете много по-притеснен в тази зала, леко изпотен – бих казал дори. Защото ако малкият и среден бизнес сега бъде оставен да фалира, тези хора са пред фалит, вижте затворените магазини в цялата страна. Това е кокошката, която плаща данъците. На това се държи цялата българска икономика.

В момента какви механизми приемате Вие? Да, защита на бюджета. Вие пазите правителството. И правилно! Това е правилно, но кой пази малкия и среден бизнес? Кой се грижи за тях, кой предлага мерките за тях? Никой! Това е проблемът. Към тях няма целенасочена политика.

На следващо място. Енергийните проекти „Белене” и „Бургас-Александруполис”. Колеги, на мен ми писна от задкулисната политика, която започна от тройната коалиция. Те даже бяха по-искрени от Вас. Те казваха: „За нас това е големият шлем. Много е хубаво, ще реализираме тези проекти с Русия. Няма значение, че са ужасно скъпи, няма значение за корупцията, която има покрай тях. Те са си приоритет”. Те даже бяха по-искрени.

А Вие какво правите? Вие публично говорите срещу тези проекти и заедно с това ги реализирате. Това е много по-нечестно. Те поне са искрени. Те си казват: „Нищо, че има корупция – ще реализираме тези проекти!” Не е честно веднага след изборите да се появи стрес тест за „Белене” как всичко било наред и да се появи ОВОС за „Бургас-Александруполис” как от технологична гледна точка нещата вървели добре.

Това са два проекта, които ако бъдат спрени – особено „Белене”, особено „Белене”! – защото, господин Дянков, колко изхарчи Вашето правителство по проекта „Белене”? С тези пари можеше да повишите пенсиите! С парите, които Вашето правителство във Вашия мандат похарчи за „Белене” можеше да направи това повишение, точно това повишение на пенсиите, заради които Вие в момента искате увеличаване на пенсионната възраст. Парите ги имаше, просто бяха похарчени по проектите, които тройната коалиция започна. Това е истината и Вие продължавате техните практики.

Необходимо е да бъде направен и регистър на държавните имоти. В момента положението е „куче влачи – диря няма”. Стигна се до абсурдната ситуация никой да не знае в определени сфери кои са държавните имоти. Никой не знае какви са, никой не знае къде са, никой не знае кой ги управлява – има ли наемни договори, има ли и какви отношения? „Куче влачи – диря няма!” Това трябва стане изключителна задача на това правителство, защото част от тези имоти могат да бъдат продадени, но от друга част могат да бъдат събирани наеми. Целенасочено няма такъв регистър, за да няма контрол. Това е едно от нещата, които трябва да бъдат направени за цялостна по-добра среда.

Накрая искам да Ви кажа една мисъл на бивш израелски министър, която е особено подходяща за сегашната ситуация. Той казва така: „Историята показва, че хората и нациите започват да действат разумно, чак тогава, когато са изчерпвали всички други варианти”. Аз смятам, че ГЕРБ изчерпа всички други варианти, колеги! Време е да започнете да действате разумно. Иначе, както виждате, цената, която плаща българският народ и свободният човек в България, който се опитва да изгради нещо, е жестока. Благодаря Ви за вниманието.


Tags: Бюджет 2012, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 19.10.2012

БСП и ГЕРБ разиграват цирк ...

Сините оповестиха пред журналисти в парламента, че разполагат с пис...

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 13.06.2012

Мартин Димитров: Законът за...

Синият депутат Михаил Михайлов също обясни, че законът не защитава ...

thumb 08.06.2012

Мартин Димитров: България н...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция и депутат от С...

thumb 07.06.2012

Парламентът отхвърли предло...

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, като вносител н...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 10.05.2012

Мартин Димитров: Без иконом...

Изказване на съпредседателя на Синята коалиция и лидер на СДС Март...