Пресконференции

Мартин Димитров: Рисковете пред българската икономика са много големи, заради големите енергийни проекти Бургас – Александропулис и АЕЦ „Белене”

15.11.2011

Insert full size

 Пресконференция след редовно заседание на НИС на СДС

Мартин Димитров, председател на СДС: Добър ден на всички. Както предвидихме преди изборите позицията на правителството относно основни енергийни проекти като Бургас – Александропулис и АЕЦ „Белене” ще бъде и вече е променена. Това са два въпроси, които ще бъдат решавани и са ключови за българското общество оттук нататък. Разбрахте, че има одобрен ОВОЗ на проекта Бургас – Александропулис и започва обществено обсъждане, за който премиера Борисов многократно каза, че е спрян, и той е рисков за българския туризъм. Проект, според който през България ще се пренася петрол и ако има евентуален разлив в Черно море, това означава много тежки щети за българския туризъм, от който страната ни печели стотици милиони левове. Евентуалните приходи от този проект са мизерни на фона на рисковете, които България поема. И въпреки че имаше обещания за неговото спиране, той се развива с бурни темпове през последните няколко дни. Нещо повече, дори сегашния президент, който стъпва в длъжност през 2012г., казва, че ако има положителен ОВОЗ и той ще подкрепи проекта. Заедно с това се това се направи и стрес – тест на АЕЦ „Белене”, който показа, че проекта е безопасен за българското общество и не следват преки рискове.

Нашата прогноза е следната – не случайно двата проекта се движат заедно и по двата ще има развитие. Смятаме, че в крайна сметка кабинета ще спре проекта Бургас – Александропулис, защото всичко друго би било немислимо. Рисковете пред българската икономика са много големи и само твърде безотговорен човек би постъпил по друг начин и ще бъде развит проекта АЕЦ „Белене”. Това очакваме да с случи през следващите дни и седмици и те ще са драматични за българската икономика.

Въпрос: Министър Дянков няколко пъти отрече дълга да бъде използван за проекта АЕЦ „Белене”, какво ви кара да продължавате да мислите, че именно оттам ще бъде осигурено финансирането на проекта?

Мартин Димитров, председател на СДС: Първо не смятам, че той е информиран изцяло за какво ще бъде използван този дълг и моето впечатление, че той в цялост не знае какво се случва с тези проекти. Не смятам, че и цялото правителството е информирано за бъдещето на АЕЦ „Белене” и Бургас – Александропулис. Не е случайно, че три пъти ОВОЗ-а на този проект се връща и се дава положителна оценка веднага след президентските и местните избори. Освен това, допускам, че АЕЦ „Белене” ще бъде строена с руски пари и заеми, които ще бъдат връщани от българските граждани. Опасявам се, че това ще бъде разбрано чак след като тока поскъпне два-три пъти и ще бъде осъзнато като проблем от българските граждани.

Въпрос: Защо сте против АЕЦ „Белене”?

Мартин Димитров, председател на СДС: Толкова пъти съм говорил по тази тема, че някак си мисля, че въпросът е излишен, но ще ви отговоря още веднъж. Първо проекта е изключително скъп – най-малко 10 милиарда евро. Второ в самите стратегии, които отчитат бъдещето потребление на ток няма необходимост от такава централа. Няма обоснована необходимост от АЕЦ „Белене”. Казано просто – правиш нещо, което ти трябва.

Как ще гласувате по бюджета и вашата погноза за следващата година, във връзка това че ще се изпадне в рецесия и ще бъде по-лоша от предходната?

Мартин Димитров:  Позицията и на СДС и на СК и по трите бюджета е отрицателна, ние ще гласуваме против. Искам да направя уточнението, че това не трябва да бъде разглеждано като персонална критика към министър Дянков. Очаква се рецесия  през 2012г. Или поне нисък растеж , но е изключително наивно и странно де се обикаля из европейските страни и да се казва че те трябва да последват българската стабилност. Да стабилни сме няма дефицит в бюджета, но сме бедни. Затова не върви бедният да обикаля из ЕС и да им казва последвайте нашия пример – това не е сериозно . Най-големият проблем на този бюджет и на сегашното правителство е в липсата на необходимите мерки и фактори за растеж на икономиката. Растежът може да дойде от две основни места- преки чужди инвестиции , които са минимални през следващата година, почти никакви  и това е така защото инвеститорите разглеждат България  като несигурно място. И на второ място това е ударно усвояване на Европейските фондове, което е предвидено но аз и нашите експерти имаме съмнения дали ще успеем да го реализираме. Имаме сериозни притеснения дали тази администрация без реформа има необходимия капацитет това да се случи. Няма план за излизане от бедността.

Има ли възможност за повече пари в този бюджет?

Мартин Димитров: Парите идват от работещата икономика и от малкия и среден бизнес , а той е пред фалит , вижте дори в центъра на София колко неработещи магазини има. Вместо да се помогне на тези хора сегашното правителство избра да не прави реформи и да има защитни механизми само за себе си . За да не бъдем популисти като тях ние им предложихме няколко неща , които не са скъпи и които могат да се случат и да бъдат силен сигнал към българския бизнес. Нулева ставка върху реинвестираната печалба. Намаляване на данъка върху едноличните търговци от 15 на 10 % , премахване на данъка върху дивидентите. Ние предлагаме един пакет от мерки и знаем че те ще бъдат въведени в крайна сметка, въпросът е кога ще стане . Това са прости и ефективни неща, които могат да помогнат.

 

 

 


Tags: Мартин Димитров, АЕЦ БЕЛЕНЕ, Бургас – Александропулис, Бюджет 2012

Още по темата

thumb 19.11.2012

СДС няма да съдейства за ор...

СДС няма да предлага членове за избирателните комисии и няма да съ...

thumb 16.10.2012

Бюджет 2013 е рисков и разо...

СДС е категорично за запазване на плоския данък, заяви председателя...

thumb 12.10.2012

СДС отказва да участва в к...

Писмо от ПП СДС до Президента на Република България Росен Плевнелиев

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...

thumb 09.10.2012

СДС призовава за бойкот на ...

СДС призовава всички българи да кажат НЕ на проекта „Белене”, като ...

thumb 11.09.2012

Позиция на СДС относно пров...

За СДС провеждането на референдум за АЕЦ „Белене” противоречи на за...

thumb 04.06.2012

Съпредседателят на Синята к...

Мерките за излизане от икономическата криза и възможните общи дейст...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...