Пресконференции

Мартин Димитров: Кандидатът на Синята коалиция в София е единствената алтернатива

28.08.2011

Пресконференция след заседание на Градския съвет на СДС - София

Борислав Бориславов, председател на СДС - София: Градският съвет на СДС - София с 49 гласа - за, 5 - против и 2 - въздържали се взе решение за общо явяване на СДС и ДСБ в София с кандидат за кмет Прошко Прошков и листа, в която ДСБ получава допълнително 4 и 15 място, извън местата, за които предварително бяха водени разговори. Искам да подчертая, че много ясно беше изразена волята за това, че десницата трябва да се яви обединена на тези избори и да има силно представяне на автентичния десен кандидат за кмет и представители на автентичните десни партии в столицата.

Мартин Димитров, председател на СДС: Съжалявам, че отне толкова време постигането на това съгласие, но вече сме готови да влезем в битка и се надявам да отидем на балотаж в София. Това е нашата цел и разбира се спечелване на изборите след това. София има нужда от промяна и от десен кмет. Убеден съм, че Прошко Прошков, заедно с Владимир Кисьов, Иван Нейков, Борислав Бориславов, заедно с хората от СДС, които имат изключителен опит ще има зад себе си екип, който може да управлява София по коренно различен начин. Убеден съм в добрите резултати, които ще постигнем, но съжалявам, че за пореден път преговорите с ДСБ протекоха толкова мъчително и се надявам, че това ще е поука и за тях.

Въпрос: Очаквате ли подобни мъчителни преговори и по отношение на кандидат президентската двойка? ДСБ показаха, че са ядосани, че сте подписали с ОДС?

Мартин Димитров, председател на СДС: Случва се това, което сме се разбра ли с ДСБ - широка дясна коалиция. Нашият кандидат за президент, за да увеличи своите шансове и да бъде категорична алтернатива трябва зад него да застанат всички десни партии. Защо ОДС да издигат техен кандидат за президент след като припознават нашата кандидатура и смятат, че тя е най-успешната, защо да не я подкрепят? Това е нещо нормално, даже бих казал задължително и ние ще отидем по нататък и ще потърсим подкрепата и на други дясноцентристки формации. Това е необходимо, за да може демократите в България да имат една кандидатура, за която да гласуват. Да няма разпиляване на вота, което винаги ни е вредяло и пречело и този път има шанс за голяма консолидация. Ние от 10 години не сме правили толкова голяма консолидация, каквато в момента има зад Румен Христов. Никой няма право да спъва този процес и да му пречи. Това е процесът за печелене на избори и за постигане на добри резултати. А колкото до цялата картина в страната - аз съм доволен, защото в повечето градове има широки десни коалиции с много сериозно представителство на СДС, което е начина за силно представяне и нова политическа картина на България след 23 октомври.

Въпрос: Първо, ОДС не издигат кандидат за президент, но имат кандидат за кмет на София. Как гледате на катдидатурата на Стефан Софиянски? Втори въпрос, разбра ли ли сте с ДСБ да търсите подкрепа от страна на РЗС, защото по-рано днес на пресконференция обявиха, че Мартин Заимов ще води тяхната листа за общински съветници и ще подкрепят Прошко Прошков за кмет на столицата?

Мартин Димитров, председател на СДС: Не отговарям за Мартин Заимов и никога не съм отговарял и никой от СДС не може да отговаря за неговите действия. Знаете, че той беше предложение на друга партия на миналите избори. Колкото до ОДС? Съвсем нормално е всеки да се опита да се докаже в политическия живот. По-разумният вариант е г-н Софиянски да подкрепи Прошко Прошков и нашата коалиция, която има огромни шансове да спечели изборите в София. Това е по-разумния вариант, но всеки има право на избор. Вижте в страната на много места с ДСБ се явяваме отделно, но се явяваме заедно на президентските избори и сме заедно в София. Отделните партии имат право на различни решения и това е съвсем нормално.

Въпрос: Възможно ли е да има договорка между РЗС и ДСБ за местния вот, която заобикаля СДС и ще се отразили това на внасянето а общата листа и кога ще стане това?

Мартин Димитров, председател на СДС: Решението за листа вече е окончателно, то е взето. Колегите Бориславов, Борис Марков, заедно с представителите на ДСБ веднага след тази пресконференция ще пристъпят към процеса на регистрация. Проблеми няма да има. Аз знам за много хора от ГЕРБ, които вложиха усилия, за да не се случи коалицията в София. Кандидатът на Синята коалиция в София е единствената алтернатива. Само ние можем да бием ГЕРБ в столицата. Затова и толкова усилия бяха вложени за разваляне на нашата коалиция, но тя се случи - силна е и спокойно може да спечели изборите.

 Снимка: в. "Труд"


Още по темата

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 27.03.2016

СДС предлага вътрешни избор...

Според Лукарски има време и средства за такива избори

thumb 21.02.2015

Божидар Лукарски: Стабилнос...

Това каза министърът на икономиката и лидер на СДС във връзка с оце...

thumb 19.01.2015

Румен Христов: Тютюнопроизв...

Това заяви на пресконференция в Русе председателят на парламентарна...

thumb 17.12.2014

Зам.министърът на икономика...

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров и началникът на ка...

thumb 15.12.2014

Румен Христов: Проектобюдже...

Това коментира в Русе на пресконференция, депутатът от Реформаторск...

thumb 17.11.2014

Румен Христов: Единството в...

Като десни хора, като демократи хора, ние имаме право на собствено ...

thumb 30.09.2014

Реформаторският блок има р...

До пролетта Бургас имаше два отбора в „А“ група, сигурен съм, че п...

thumb 17.09.2014

Румен Христов: Духът на дем...

Това заяви водачът на листата на РБ Румен Христов на пресконференци...

thumb 10.09.2014

Костадин Марков: За разлика...

Това заяви на пресконференция днес водачът на листата на Реформатор...