Пресконференции

Мартин Димитров: Правителството няма план и действа хотично

22.05.2011
Водещ: Добър ден на лидера на СДС Мартин Димитров.

Мартин Димитров: Здравейте.

Водещ: Да изброявам ли всичко - съпредседател на Синята коалиция и председател на икономическата комисия.

Мартин Димитров: Весели празници на вас и на вашите слушатели.

Водещ: За промените, които станах в правителството, СДС как гледа на тях? Те не изчерпват само Ивайло Московски, новия министър на транспорт, имаше и други промени, знаете.

Мартин Димитров: Това, което нас от СДС и от Синята коалиция най-много ни притеснява, е, че това правителство наистина няма план - няма план кога да се подобри усвояването на европейските фондове, няма план, кога да се направят спешните реформи в администрацията, те даже се отказаха от тези реформи. Тоест, се действа хаотично. Това е най-големият проблем на сегашното правителство. Има някакви промени персонални. Примерно, познавам го този човек Делян Добрев, който стана зам.-икономически министър, мога да кажа само хубави неща за него, защото го познавам този човек, работихме заедно.

Водещ: За „Белене" ли ще бъде или срещу?

Мартин Димитров: Аз смятам, че той е разумен човек, но не той ще вземе тези решения. Решенията ще ги вземе Борисов или евентуално Цветан Цветанов.

Водещ: А Дянков, не ли?

Мартин Димитров: Аз не смятам, че Дянков ще бъде от тези, които ще взимат решенията.

Водещ: Не ви ли се струва, че ролята на вицепремиера Дянков се е увеличила напоследък?

Мартин Димитров: Увеличила се е, защото те видяха, че нямат друг човек, като него, който да може да прави сметки и да овладява определени рискове. Но аз искам да се върна на основната теза, с която започнах. Това правителство действа хаотично и наистина няма план, разбирате ли. Когато едно правителство знае кога прави, примерно, до септември се повишава усвояемостта на европейските фондове по определен начин, до октомври започва или завършва реформата в администрацията и т.н. Така хората, макар че да живеят трудно, ще знаят, че според този план в даден момент ще живеем по-добре. А фактът, че всичко става хаотично, едни смени се въртят там, един подал, оставка, друг назначен и няма ясен нито антикризисен план, нито план за реформи, нито план за привличане на повече инвестиции, нито план за нови работни места. Липсата на това...

Водещ: Добре де, имаше антикризисни мерки, например стратегия и концепция и т.н.

Мартин Димитров: Вижте, има много неща и се писаха и не се изпълниха. Моето най-силно усещане за това правителство е за липса на подреденост, за липса на яснота кое след кое следва и какво правят. И понеже обикалям постоянно страната искам да ви дам първо един пример от София, който е много важен и ще ви дам пример и от страната.

Водещ: Добре.

Мартин Димитров: Вчера се разхождах с моето семейство в един софийски МОЛ. Там имаше затворени магазини. Това, да ви кажа честно, за първи път го виждам от много години насам. Подобно е положението и в цялата страна. Много магазини...

Водещ: Аз мисля, че имаше един МОЛ във Варна, който фалира. Не можеше да функционира по тази причина, същата.

Мартин Димитров: В цялата страна положението е подобно. Ако в цялата страна, в много кратки срокове не се измисли план за подкрепа на малкия и среден бизнес, на активните хора, на тези хора, които са гръбнака на българската икономика... Вместо това те се доят, стрижат и притискат в ъгъла. И ви давам примери. Те, вашите слушатели не знаят какво ги чака, но като разберат...

Водещ: И по-добре.

Мартин Димитров: ... аз очаквам септември стачки като разберат.

Водещ: Още септември?

Мартин Димитров: Като разберат, че септември месец трябва всеки търговец по ДДС да си купи специален касов апарат, да даде 500 лева, представяте ли си в тази криза, да даде 500 лева, да си купи специален касов апарат, който да е свързан с Националната агенция по приходите. Това го разбирам за големите магазини, разбирам го за бензиностанциите, разбирам го за тези, които търгуват с петролни продукти. Там трябва да има стриктен контрол. Обаче за едно малко магазинче, за една малка обущарница това е абсурдно. Това е абсурдно за едно малко магазинче за хранителни стоки. Нали го разбирате колко е абсурдно това нещо?

Водещ: Да, да.

Мартин Димитров: Тоест, вместо да се подкрепят активните хора, които са журналисти, които са учители, които са лекари, които са малък и среден бизнес, какво става? Те усещат само натиск, поради което отговорът, който ми дават е, че е въпрос на време да напуснат България. Това много хора ми го казват и като го чуя, да ви кажа честно, за мен това е изключително обезпокоително.

Водещ: И за мен.

Мартин Димитров: Ако скоро това не го променим нещата отиват на зле.

Водещ: Нещата отиват и към вот на недоверие. Сигурно нямате още решение, но кажете, така лично, как ще реагирате? Наближил е поредният вот на недоверие.

Мартин Димитров: Питате ме лично и ще ви кажа. Ще ви го кажа по възможно най-личния начин, г-н Конакчиев. За нас „Белене" е същото като знаеш, че Васил Левски ще бъде предаден, дали е бил поп Кръстьо или е бил някой друг това е отделен въпрос, преди това да те питат по тази тема какво мислиш и да можеш да кажеш истината. Именно предателството на Васил Левски е равносилно на строежа на проекта „Белене". Така че, ако тези хора вземат да стоят „Белене" ние ще им искаме вот на недоверие. Синята коалиция ще започне да събира подписи за вот на недоверие. Питате ме лично и ви казвам по възможно най-личния начин как изглеждат нещата.

Водещ: Ще видим, все още няма подписи, не е решено, въпреки че имам чувството, че „Белене" ще се строи и че премиерът го е казал няколко пъти. Ще видим. Добре. Махаме вота на недоверие, въпреки че чука на вратата. Какво става, има ли разбирателство между СДС и ДСБ, първичните избори, кандидатурите?

Мартин Димитров: Разбирателството е налице, но има едно приятелско състезание. Между приятели е хубаво понякога да има и състезание. Тъй като, когато има няколко силни кандидатури, единственият начин между тях да бъде избрана най-подходящата е да се питат хората. Именно това правим. Владо Кисьов, знаете, колко сериозна фигура, с колко опит и колко големи възможности е. Знаете, че той до скоро го каниха да бъде български посланик в Германия и кой не би приел една такава покана. Всеки би приел или много хора биха приели. Той каза не, аз имам ангажимент към гражданите на София и ще остана тук.

Водещ: Аз не го чувам по медиите Владо Кисьов.

Мартин Димитров: Което е показателно за моралните качества на този човек. Между него и Прошко Прошков ще бъде избран кандидатът за кмет на София на „Синята коалиция", както казах и двете фигури са сериозни. За президент положението е идентично. Има две силни кандидатури. Ние сме предложили Румен Христов, колегите от ДСБ Светослав Малинов. Румен Христов е човек с много сериозен опит. Връщал е земята на хората, това се помни от част от българските граждани.

Водещ: Помним, да.

Мартин Димитров: Но забелязвате ли, понеже най-големите проблеми на България в момента са икономически и ще бъдат икономически в следващите...

Водещ: Колкото и да ги избутват и затъмняват разни други хепънинги и други неща.

Мартин Димитров: ... скандали и други неща. И двете кандидатури на СДС са с много силен икономически профил. Румен Христов е доктор по икономика, човек, с който аз работя пряко по икономическите въпроси. Владо Кисьов беше в икономическото министерство, беше главен преговарящ с ценен опит в тази област. На нас ни трябват икономисти. В момента ни трябват икономисти, за да има нови работни места...

Водещ: Добре, а датата, на която вече да са свършили първичните избори, уточнихте ли? Имам чувството, че не сте.

Мартин Димитров: Скоро ще бъде уточнена. Мисля, че в началото на другата седмица мисля, че вече ще имаме окончателна дата.

Водещ: Дата, график и всичко останало. Добре. Кратко за скандалите през седмицата, включително тук и джамията в София?

Мартин Димитров: Аз се радвам, че все пак гражданското общество се разграничи и каза това, което мисли за Волен Сидеров и неговите изцепления. Това е демокрацията извън морала, защото той смята, че с подобно поведение ще събере гласоподаватели, което, честно казано, мен лично, ме ужасява като концепция, но явно това е, това е идеята. Въпросът е, подобно поведение не може да бъде толерирано. Тук е най-големият тест за ГЕРБ и персонално за Цветан Цветанов. Той сега трябва да разследва своя коалиционен партньор и неговото поведение и аз с нетърпение чакам да видя резултатите.

Водещ: В Народното събрание къде ги чакате резултатите от вицепремиера Цветан Цветанов ги чакате?

Мартин Димитров: Той, както дойде да прочете специални разузнавателни средства за лекарите в Горна Оряховица, без да е извършено престъпление от тяхна страна или поне до момента така изглеждат нещата по категоричен начин. Чакаме да дойде в парламента да каже...

Водещ:Вече от прокуратурата имаше новини.

Мартин Димитров: Да дойде в парламента да каже за поведението на Волен Сидеров и неговата партия, защото не трябва етническия мир да бъде застрашаван по никакъв начин. Това ако продължава така можем да си създадем проблеми там, където няма проблеми и не е имало проблеми много дълги години. Заради един човек или една партия, която си вярва, че по този начин, чрез хулигански скандали, така директно да ви го кажа, може да мобилизира електорат, което е нелепо и несериозно.

Водещ: Добре, благодаря ви. Мартин Димитров, лидер на СДС.


Още по темата

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 27.03.2016

СДС предлага вътрешни избор...

Според Лукарски има време и средства за такива избори

thumb 21.02.2015

Божидар Лукарски: Стабилнос...

Това каза министърът на икономиката и лидер на СДС във връзка с оце...

thumb 19.01.2015

Румен Христов: Тютюнопроизв...

Това заяви на пресконференция в Русе председателят на парламентарна...

thumb 17.12.2014

Зам.министърът на икономика...

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров и началникът на ка...

thumb 15.12.2014

Румен Христов: Проектобюдже...

Това коментира в Русе на пресконференция, депутатът от Реформаторск...

thumb 17.11.2014

Румен Христов: Единството в...

Като десни хора, като демократи хора, ние имаме право на собствено ...

thumb 30.09.2014

Реформаторският блок има р...

До пролетта Бургас имаше два отбора в „А“ група, сигурен съм, че п...

thumb 17.09.2014

Румен Христов: Духът на дем...

Това заяви водачът на листата на РБ Румен Христов на пресконференци...

thumb 10.09.2014

Костадин Марков: За разлика...

Това заяви на пресконференция днес водачът на листата на Реформатор...