Сините не бързат за кметския маратон за София

28.06.2010

За разлика от бързите реакции на червените, които вече настъпиха с кандидатурата на Георги Кадиев, в синия лагер не пришпорват темата за кметските избори в София. В СДС все още не обсъждат имена, а освежават структурите си с нови ръководства. Сините умуват и в каква формула ще действат на поредното изборно предизвикателство - сами или заедно с Костов.

За имена още не мислим. Сега вървят отчетно-изборни събрания - обновяват се ръководствата на областни и общински организации, предстои и структуриране на Националния съвет. По Устав, който вече е регистриран, чак след приключване на отчетно-изборната кампания ще се мисли за тези процедури, обясни пред "Всеки ден" главният секретар на СДС Димитър Иванов.

Той уточни, че след избори, новите общински и областни организации ще проведат разговори по издигане на кандидати. Принципно явяването на местни избори е в приоритета на местните организации, Националното ръководство само може да дава препоръки, припомни демократичния принцип на сините главният секретар на партията.

Формулата "Синя коалиция" все още не е потвърдена официално за местните избори, но и СДС, и ДСБ си дават сметка, че почти сигурно ще издигнат общ кандидат за кмет. Това предположи и синият главен секретар, който е на мнение, че тази формула е показала, че е успешна.

Колкото по-лесен избор вдясно, толкова по-добре, заяви Димитър Иванов пред "Всеки ден". Той е убеден, че вотът вдясно не бива да се разпръсква между 6-7 кандидатури. Естествено, ако вадим фигура в София, тя ще бъде силна фигура. Няма да се повтарят стари грешки, когато са се предлагали слаби кандидати, убеден е главният секретар, който взе предвид и коза на червените - Георги Кадиев.

С отчетно-изборната кампания в сините редици мотивира липсата на кандидатура за кмет на столицата и шефът на Софийската организация Борислав Бориславов. Именно Столичната синя организация е тази, която трябва да излезе с името на новия кандидат.

Когато се конституира и новият градски съвет, тогава ще обсъждаме въпроса за местните избори, кандидатури и т.н., обясни Бориславов пред "Всеки ден". Той заяви, че все още е рано да се мисли за име. Кадиев също заяви, че рано го издигат, каза Бориславов.

Още е рано, остава още повече от година, не съм чул да се говори да никакви имена, даде мнението си пред "Всеки ден" и кметът на Плевен Найден Зеленогорски. Но ако нещо решим, с радост ще го споделя, добави той. И заяви, че сините ще излъчат силна фигура при всички случаи, още повече, че срещу тях стои конкурент от мащаба на Георги Кадиев.

При нас е още рано да се готвим за местните избори. Съгласно нашия устав начина за явяване определят местните организации, коментира и бившият вече общински председател на СДС-Бургас Вълчо Чолаков. Той защити позицията, че печелившият формат е "Синя коалиция плюс", а не отделна фигура за СДС. Синята коалиция ще бъде като минимум, а желанието ни е Синята коалиция да расте с други приятели, симпатизанти и партии, сподели той.

Не сме говорили, нито обсъждали някой да издига отделни хора. Това ми звучи нереалистично и нежелателно - двете партии да издигат отделни хора. Целта на Синята коалиция беше именно в името на общи цели и политики да се обединят усилия. А издигането на отделни кандидатури, означава разединяване на усилията, мотивира се адвокатът.

По принцип за всяка една изборна длъжност трябва да една много силна кандидатура, независимо от коя политическа партия. Естествено, че ние трябва да издигнем силна кандидатура, никой не коментира друга, убеден е Чолаков.

 


Още по темата

thumb 15.11.2019

СДС не приема за справедли...

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой бълг...

thumb 16.07.2019

СДС: Надяваме се и призовав...

Против сме прокрадващите се в последно време идеи за увеличаване на...

thumb 12.07.2019

СДС: Сагата с постоянното о...

На призивите на някои политици – русофили, които иронично призовава...

thumb 21.02.2019

СДС: Познават ли Конституци...

Ресорният заместник-министър да понесе своята отговорност

thumb 14.02.2019

СДС: Избирателите не са ста...

Позиция за готвените промени в Изборния кодекс

thumb 21.11.2018

Честит Ден на християнското...

Ние вярваме в младите хора в България и се надяваме, че те ще осъзн...

thumb 10.11.2018

СДС: Тоягата винаги е за гр...

В обществото ни има остра липса на справедливост, търпението на гр...

30.10.2018

СДС: Кадровата немощ на каб...

Скандалът с документите за българско гражданство придоби международ...

thumb 27.10.2018

СДС: Тайните арести са груб...

Приемането на подобна мярка, касаеща дори непълнолетните лица, може...

thumb 24.10.2018

СДС:Прекалената централизац...

ГЕРБ и здравният министър са на път да допуснат поредната грешка и ...