Депутатът от СДС Кирчо Димитров участва в кръгла маса за дискриминационните практики при ВиК-услугите в град Сливен

25.06.2010

 

Народният представител от СДС Кирчо Димитров взе участие в кръгла маса за дискриминационните практики при ВиК-услугите в град Сливен.
Форумът е на тема „Методи за ефективно разрешаване на дискриминационните практики при предоставяне на услугата питейно-битово водоснабдяване в област Сливен".

Кръглата маса, е организирана от гражданско сдружение „Обществен барометър". Сред дискутираните теми бяха дискриминационното поведение на ВиК - Сливен спрямо част от потребителите на ВиК услуги, съдебни практики на сдружението, свързани с юридическото установяване на дискриминация срещу потребителите, както и бъдещите действия на сдружението за преустановяване на извършваната дискриминация.

Участие в кръглата маса взеха депутати, представители на политически сили, общински съветници, юристи, представители на НПО, граждани.

Дискриминация има, и то най-вече съотнесена към безплатното ползване на вода в квартал „Надежда", коментира за Агенция Сливен Кирчо Димитров:

- Оказа се, че в квартала потребителите на ВиК нямат монтирани водомери, т.е. не се отчита консумираната от тях вода. Нещо повече - оказа се, че в кв. „Надежда" има трийсетина къпални, което не е лошо. Лошото е, че те също не отчитат и съответно не плащат водата, която консумират. Аз мисля, че трябва с общи усилия да се потърси някакво решение за монтирането на измервателни уреди, които да отчитат потребената вода и съответно тя да се заплаща, за да не товари цената на другите, добросъвестните потребители. Както е добре известно, водата се заплаща по цена на монополиста, който е начислил тези реално извършени разходи и ги е пренесъл в цената, която плащат коректните платци. В това всъщност се изразява дискриминацията: едни потребители на ВиК услуги плащат, а други само ползват, без да плащат вода. Още веднъж искам да подчертая, че разходите за неплащането са пренесени в цената на добросъвестните платци. Затова е крайно време това да се промени. Доколкото знам, електропреносните дружества са намерили някакво решение по този въпрос, и сега голямата част от потребената енергия в квартал „Надежда" се плаща. Защо това да не се приложи и към ВиК услугите? Освен това, плащайки консумираната вода, хората от квартала ще могат да изискват по-добро качество и на другите ВиК услуги, всички знаем за проблемите с канализацията там например. При тази гъстота на населението и задръстената канализационна мрежа, никак не е трудно да пламне и някаква епидемия. Това е социалната страна на проблема. Плащайки вода, жителите на квартала ще могат да ползват по-пълноценно и останалите услуги на ВиК.

- Но точно тук се получава пробойната за рекет! Защото в квартала винаги се оправдават, че ако им се спре водата, може за възникне някаква епидемия.

- Не мисля, че самото население рекетира. Въпросът е принципен. Самото дружество "ВиК", като монополист в доставката на тази услуга, трябва да намери някакво решение. И то е ясно: да се монтират водомери, да се тръгне към назначаването на инкасатори и да се проявява по-голяма строгост към тези, които унищожават измервателните уреди. Може да се търси и някакъв друг вариант, евентуално да се плаща някакъв обем потребена вода от помощите, които тези хора, които са предимно социално слаби, получават. Наложително е да се види каква е практиката в другите държави, в другите региони и населени места на страната, по какъв начин става събирането там на дължимите суми за вода.

Но аз мисля, че трябва да има воля и от страна на ВиК дружествата, а в случая наблюдаваме една апатия от тяхна страна. Те не предприемат нищо, всичко е оставено на самотек. Не е ли странно, че тези къпални, за които споменах, освен, че не плащат изразходваната вода, прибират и пари от хората, които се къпят в тях? Така че крайно време е "ВиК" да намери начин да отчита тази вода и да акумулира някакви средства от квартал „Надежда". Това би трябвало да се отрази и на цената на добросъвестните потребители. Защото какво става при вас? Идват, засичат ви водомера, и ако не си платите водата, ви я спират. Дори и да сте социално слаб, намирате пари назаем и си плащате, за да можете да консумирате вода. А в квартал „Надежда" става друго: там не плащат, а имат вода. Излиза, че дискриминирани са коректните потребители.

Кирчо Димитров коментира и практиката на „ВиК - Сливен" да спира водоподаването на цели райони от вилната зона заради неплатена вода, без да се съобразява с това, че има много хора, които са редовни в плащанията си за услугата.

- Малко е странно, че в период на икономическа криза някой не желае да си прибере парите от потребителите и отказва да извършва услуга на коректни платци, а вместо това им спира водата. Това само ще ограничи приходите на „ВиК". Що се отнася до неузаконената мрежа, за това си има начини, но не може хората да се оставят без вода, щом желаят да си плащат. Абсурдно е изрядните платци да бъдат наказвани заради некоректните. Отделен е въпросът, че за неизрядните ползватели санкциите трябва да се прилагат с цялата тежест на закона. Крайно време е "ВиК - Сливен" да не проявява този инат и този монополизъм: аз ще ви спра водата, пък вие се оправяйте!... Мисля, че това не е редно.

Редно е коректните платци да получават вода!

 

 

 

 

 

 

 

 


Още по темата

thumb 15.11.2019

СДС не приема за справедли...

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой бълг...

thumb 16.07.2019

СДС: Надяваме се и призовав...

Против сме прокрадващите се в последно време идеи за увеличаване на...

thumb 12.07.2019

СДС: Сагата с постоянното о...

На призивите на някои политици – русофили, които иронично призовава...

thumb 21.02.2019

СДС: Познават ли Конституци...

Ресорният заместник-министър да понесе своята отговорност

thumb 14.02.2019

СДС: Избирателите не са ста...

Позиция за готвените промени в Изборния кодекс

thumb 21.11.2018

Честит Ден на християнското...

Ние вярваме в младите хора в България и се надяваме, че те ще осъзн...

thumb 10.11.2018

СДС: Тоягата винаги е за гр...

В обществото ни има остра липса на справедливост, търпението на гр...

30.10.2018

СДС: Кадровата немощ на каб...

Скандалът с документите за българско гражданство придоби международ...

thumb 27.10.2018

СДС: Тайните арести са груб...

Приемането на подобна мярка, касаеща дори непълнолетните лица, може...

thumb 24.10.2018

СДС:Прекалената централизац...

ГЕРБ и здравният министър са на път да допуснат поредната грешка и ...