Пресконференции

Мартин Димитров: Пловдив ще има нов десен кмет

03.12.2010

 Мартин Димитров, председател на СДС: Убеден съм, че десницата в Пловдив ще представи много сериозен кандидат за кмет. Надявам се в името на доброто на този прекрасен син град нашия кандидат да успее. Подобна ще бъде ситуацията и в областта. Днес ще се срещнем със стотици хора, ще обсъдим политическата ситуация в страната. Това, което се забелязва през последните дни е сериозно обществено недоволство, тъй като ГЕРБ бяха избрани със сериозни очаквания и те не се случиха. Най-важната задача, която имаме да решаваме и СДС и ДСБ и Синята коалиция е консолидация на дясното пространство. Ние не се заблуждаваме на последните избори много десни хора гласуваха за ГЕРБ, но вече става ясно от последните събития, че ГЕРБ определено не е дясна партия и няма десни възгледи. При това положение за всички демократично мислещи хора избор и алтернатива става отново Синята коалиция. Това е нашата цел и ние сме на път да я постигнем и да консолидираме десния вот на следващите местни и президентски избори.

Извън това не мога да не спомена в актуалната политическа ситуация нашето възмущение, че лекари от Горна Оряховица, които са изпълнявали своите професионални задължения, и които сме на ясно, че не са много добре платени, бяха буквално малтретирани по много груб начин от полицията и след това освободени. Беше направен арест, който напомня за сериите за Рамбо и след това се оказа, че няма сериозни обвинения срещу тях. Това е основна характеристика на една полицейска държава - да се действа без проверка на фактите, да се действа показно и срещу хора, които нямат никаква вина и не са извършили никакви престъпления. Вие не знаете, но ние проверихме, заради тяхното задържане се е наложило други хора да изпълняват техните задължения през това време. Това повече не може да се повтаря, дойде време за край на тези показни полицейски акции. България не може да бъде полицейска държава. Трябва да има акции срещу хора, които са извършили престъпления, когато се посяга на гражданското общество, на лекарите, утре ще се посегне на учителите и медиите. Надявам се случката от вчера и днес да бъде за поука на цялото общество. Призовавам министър Цветанов това никога да не се повтаря и той лично да се извини на пострадалите лекари.

Говорейки за демократични принципи, ние сме изключително възмутени, че няма да има преки избори за районни кметове в Пловдив и в страната. Това отнема от демокрацията в България и ще се противопоставим с всички средства на тези идеи, които идват от ГЕРБ и АТАКА и смятаме, че ги е страх в центровете на големите градове в страната, че ще загубят от Синята коалиция. Призоваваме ги да се откажат от тази загуба на демокрация, която те предлагат и да излезнат в една честна битка, независимо, че ще я загубят.

Въпрос: Готвите ли се за предстоящитподкрептие е местни и президентски избори? Ще имате ли собствени кандидати или ще подкрепите тези на ГЕРБ?

Иван Костов, председател на ДСБ: Ние се готвим за това навсякъде да издигнем свои кандидати. Ние няма да подкрепяме никъде кандидати, още повече на партии, с които сме конкуренти, каквато е ГЕРБ. Тук, г-н Бакалов, казва, че няма да подкрепяме кандидати на Тодор Живков.

Въпрос: Кога ще бъдат ясни вашите кандидати за кметове, както и за президент и вицепрезидент? Вие г-н Костов ще бъдете ли кандидат за президент на Синята коалиция?

Иван Костов, председател на ДСБ: Много е рано за тези въпроси. Не искам да бягам от отговора,но нещата врят и кипят и наистина е рано. Имаме идея да издигнем своите кандидати през пролетта и смятаме, че тогава политическата ситуация ще бъде в наша полза. Тогава по съвършено друг начин ще възприемате това, което предлагаме като кандидати за изборни длъжности.

Въпрос: Г-н Костов, как ще коментирате компроматите, разпространени от Яне Янев, за кмета на район Източен?

Иван Костов, председател на ДСБ: Това не се нуждае от коментар, а от разследване от прокуратурата, за да се види дали има нарушение на закона и извършено престъпление. Ние това очакваме да се случи и сме на позицията, че в предлагания Избирателен кодекс няма гаранции, че това няма да се повтори и затова сме критични към този законопроект.

Мартин Димитров, председател на СДС: Знаете ли, когато ГЕРБ се почувстват слаби, а това е въпрос на време да се случи, се опасяваме да не се превърне в повод за силови действия на следващите местни и президентски избори, затова предупреждаваме, че няма да допуснем таква действия и ще се противопоставим с всички средства. Още повече тези полицейски акции в последно време показват несигурност в управляващите за промяна със сила на мнението на гражданското общество. Всеки, който е правил такива неща в България е загубил.


Иван Костов, председател на ДСБ: Досега, това което съм наблюдавал през последните двайсет години е, че всеки, който се е опитал така да прави закона за изборите, че да спечели от самия него, винаги законът се е обръщал срещу него. Спомнете си последните избори, когато бяха предложени мажоритарни избори от БСП и ДПС.

Въпрос: Ще бъдете ли опозиция на ГЕРБ или ще подкрепяте тяхните парламентарни решения?

Иван Костов, председател на ДСБ: Вижте, без да го схващате като някакво оплакване, трябва да знаете, че ГЕРБ и АТАКА са реални коалиционни партньори. Това личи например от факта, че бяха приети всички предложения на АТАКА за бюджета на страната и съответно бяха отхвърлени нашите предложения. В този смисъл, нашето отношение зависи от това дали ГЕРБ е в състояние да извърши каквато и да е реформаторска политика. Моето убеждение е, че ГЕРБ отидоха крайно в ляво в своята популистка политика. Толкова в ляво, че освободиха политическия център, че в него влезе президента Първанов, за мое голяма изненада с една платформа, която той взе от Икономическия и социалния съвет и я представи за свои възгледи. Това е платформа, написана от предприемачите, от работодателите. Т.е.ГЕРБ отиде толкова в ляво, че даже на въпроса - какво ще им отговорите? Моят отговор е, че не може да се търси подкрепа от нас за политика, която отива съвсем в левия популизъм. Вижте, на скоро се състоя среща на политолози и социолози от фондация „Фридрих Еберт" и те казват, че ГЕРБ, така да се каже е нахлул в тяхното пространство и с ужас се чудят как да ги изгонят от там. Какво е опита да се реабилитира Тодор Живков? Това е опит да се свири на тънката струна на най-носталгично настроените бивши комунисти. Това заиграване няма как да срещне симпатии сред средите на Синята коалиция. Вижте как никой не влиза в сектора на политическите идеи, предложения и решения. Никой не говори като Синята коалиция, затова че оценките и предложенията, които правим започват все повече да тежат, защото те единствено носят елемент на оригиналност и политически представляват решения на проблемите в страната. В този смисъл много скоро ще се осъзнае, че ГЕРБ не са в състояние и идейно и поради политическата си ориентация да осъществят необходимите за страната ни реформи. При това положение единствената реална алтернатива на политиката на левия популизъм е Синята коалиция.

Мартин Димитров, председател на СДС: Аз ще ви дам доказателство за това. В началото ГЕРБ говориха за реформи, даже написаха една програма, която после я скриха и предложиха друга, в която имаше много по-малко реформаторски действия. Вече дори не говорят за това. Аз например, като задавам въпроса оставихте ли идеите за реформи и за повишаване на ефективността за намаляване на разходите, има мълчание. Тръгнаха твърде на ляво и нямат намерение да се върнат.

Въпрос: Какви политики са необходими на Пловдив, като имате предвид настоящата ситуация?

Иван Костов, председател на ДСБ: Рано е да кажем какви политики са необходими и в никакъв случай няма да го кажем преди да стартираме кампанията си. Това, което Синята коалиция вижда е тотално ограбване на всяка политическа идея, излязла от нас. Повечето от понятията, от думите е взаимстван от това, което ние сме създали в тази страна. В този смисъл сега да започваме да предлагаме като конкретни решения за Пловдив е абсолютно неразумно, защото всичко, което се каже до изборите ще се опошли и ще се промени до степен, в която няма да го познаете.

Въпрос: Как оценяте управлението на град Пловдив?

Иван Костов, председател на ДСБ: Сегашното управление в Пловдив е управление на подменения вот. Това е откраднато управление.

Мартин Димитров, председател на СДС: Всяко откраднато управление е слабо управление. Сигурен съм, че Пловдив ще има нов кмет след следващите избори. Въпросът е този кмет да е десен, а за да е десен трябва да е от Синята коалиция, вече така изглеждат нещата.

Въпрос: В този ред на мисли каква е досегашната ви оценка за управлението на ГЕРБ?

Мартин Димитров, председател на СДС: В икономическата област, за нас и за СДС и за ДСБ ГЕРБ не си изпълни обещанията и буквално излъга избирателите си. Това влече след себе си продължаване на кризата, увеличаване на безработицата, фалити на малки и средни фирми. Това са обезпокоителни неща. ГЕРБ наистина се държат като популистка партия - обещаха всичко на всички, но когато нещата опряха до това да свършат работа те не се справят.

Иван Костов, председател на ДСБ: Аз искам да обърна внимание само на няколкото заявени цели на политиката и програмата, която те обявиха като правителство. програмата от октомври 2009г. е изоставена напълно. Тя беше заменена с едни хвърчащи 64 кризисни, уж, мерки, които също бяха изоставени. В този смисъл ГЕРБ не прегърна която и да е от обявените политики като цели и средства за постигане. Нещо повече. Например, това което беше обявено излизане от борда и влизане в европейската парична система беше добра идея и в началото изглеждаше на мандата изпълнимо, дори и това беше изоставено. В този смисъл ГЕРБ приличат на политическа формация, която не е в състояние да осъществи нито една от заявените цели. Така изглеждат в момента. Дори и това, през септември министъра на финансите, вицепремиера Дянков каза, че нито един лев от здравни осигурителни вноски няма да бъде използвано за друго освен за здраве. И вчера милиард и 400 млн. се взимат от здравето и отиват в бюджета.

 


Още по темата

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 27.03.2016

СДС предлага вътрешни избор...

Според Лукарски има време и средства за такива избори

thumb 21.02.2015

Божидар Лукарски: Стабилнос...

Това каза министърът на икономиката и лидер на СДС във връзка с оце...

thumb 19.01.2015

Румен Христов: Тютюнопроизв...

Това заяви на пресконференция в Русе председателят на парламентарна...

thumb 17.12.2014

Зам.министърът на икономика...

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров и началникът на ка...

thumb 15.12.2014

Румен Христов: Проектобюдже...

Това коментира в Русе на пресконференция, депутатът от Реформаторск...

thumb 17.11.2014

Румен Христов: Единството в...

Като десни хора, като демократи хора, ние имаме право на собствено ...

thumb 30.09.2014

Реформаторският блок има р...

До пролетта Бургас имаше два отбора в „А“ група, сигурен съм, че п...

thumb 17.09.2014

Румен Христов: Духът на дем...

Това заяви водачът на листата на РБ Румен Христов на пресконференци...

thumb 10.09.2014

Костадин Марков: За разлика...

Това заяви на пресконференция днес водачът на листата на Реформатор...