Пресконференции

Мартин Димитров: Искаме съдебно разваляне на сделките със заменки, ощетяващи България

16.02.2010
Напоследък наблюдавам политическо отрезвяване в България и отношението към СДС става по-различно, това каза лидерът на СДС Мартин Димитров по време на среща с нови членове на СДС- Пловдив в район Централен вчера. Накратко той разясни:
"Кои сме ние? Ние се подчиняваме на принципите за справедливост, свобода и правила. В момента никоя друга партия не може да отговори на сегашните изисквания за правилата, най-вече що се отнася до наболялата тема за заменките. Над 2 000 са новите членове на СДС в цялата страна. Те са убедени интелигентни хора, хора с идеи. В момента ние подкрепяме управлението, но не му спестяваме грешките. Не носим солидарна отговорност с ГЕРБ, защото ние сме опозиция в Народното събрание."
Що се отнася до местната власт Мартин Димитров категорично заяви: "Не може Пловдив, този прекрасен град с хилядолетна история, да бъде управляван от БСП и ВМРО. Разделението вдясно беше огромна грешка. На следващите местни избори трябва да има дясно обединение, за да не допускаме БСП отново във властта. Градът не се развива добре и ние трябва да предложим по-добрата алтернатива за управлението му. Едно обединение около СДС с подходящ кандидат за кмет може да доведе до добър резултат на изборите и това е отговорност към всички пловдивчани. Ако отговорните и интелигентни хора не се занимават с политика, ги управляват глупаци."

Народният представител от Пловдив Димо Гяуров, от своя страна, също поздрави всички онези, които са решили да бъдат част от СДС и са съпричастни на дясната политика. "Очакваме промяна, всъщност тя вече се усеща. Тя е свързана с усилията ни в Парламента и реализацията на различни идеи. Заменките, например, са една такава тема, която ние повдигнахме и която една година е била замитана. Сама по себе си замяната не е проблем, но тогава, когато има ощетяване на държавата, това вече е престъпление. Според нас подобни сделки трябва да се развалят. Поискахме това да стане по съдебен път или другият начин е доброволно отказване. Все пак с тези ниски оценки, няма как да заблудим ЕС, още повече че някои от сделките противоречат на договора ни за присъединяване и европейските нормативни уредби. Третият възможен изход от ситуацията е да се доплати необходимата сума, за да не бъде ощетена държавата и по този начин няма да бъдем глобени."

Според другия депутат и председател на областната структура на СДС Йордан Бакалов: "Партия се изгражда, когато е в опозиция. Интересчиите си отидоха и останаха онези, с които ще създадем партия със стабилна и идейна основа." Той от своя страна поде темата за предстоящите местни избори, като каза, че: "В Пловдив за първи път от 20 години БСП е в управлението на града, влязла през задната врата, отворена от ВМРО. За местните избори ние трябва да работим за кандидат на обединената десница, а не на ГЕРБ. Добрите резултати тук водят и до добри резултати в областта, защото градското СДС винаги е било центърът на цялата област. Нека не забравяме, че ние сме тези, които променихме България. Благодарение на нашите усилия, идеи и политика тя е член на НАТО и ЕС. Сега трябва да работим, за да подобрим благосъстоянието на българския народ."

Домакинът на срещата и общински съветник от СДС Тони Симидчиева лаконично заяви, че : "След толкова години в бизнеса и лутане между различни неправителствени организации разбрах, че единствено и само една политическа сила може да изразява и отстоява моите интереси. Затова има смисъл човек да е член на една политическа партия, каквато е СДС, за да помага на хората и гилдиите около себе си.

Ръководството на СДС беше допълнено и от члена на НИС Светозар Шуманов, който се обърна към събралите се седесари със следните думи: "СДС е най-демократичната партия, лошият период свърши, сега вече тръгваме напред и сме убедени в това. Днес всички вие сте най-истинските хора и давате сила на ръководството"

По време на срещата бяха обсъдени още няколко злободневни теми освен заменките. Стана ясно, че СДС започва кампания против ГМО съвместно с еко- и зелени организации. "България е уникална точно със своите зеленчуци и плодове, собствените продукти са единственият начин да е конкурентоспособна на европейските пазари. Освен това ние имаме изследвания, според които ГМО водят до алергии.", заяви накратко Мартин Димитров, отговарйки на въпрос от събралите се.

 


Още по темата

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 27.03.2016

СДС предлага вътрешни избор...

Според Лукарски има време и средства за такива избори

thumb 21.02.2015

Божидар Лукарски: Стабилнос...

Това каза министърът на икономиката и лидер на СДС във връзка с оце...

thumb 19.01.2015

Румен Христов: Тютюнопроизв...

Това заяви на пресконференция в Русе председателят на парламентарна...

thumb 17.12.2014

Зам.министърът на икономика...

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров и началникът на ка...

thumb 15.12.2014

Румен Христов: Проектобюдже...

Това коментира в Русе на пресконференция, депутатът от Реформаторск...

thumb 17.11.2014

Румен Христов: Единството в...

Като десни хора, като демократи хора, ние имаме право на собствено ...

thumb 30.09.2014

Реформаторският блок има р...

До пролетта Бургас имаше два отбора в „А“ група, сигурен съм, че п...

thumb 17.09.2014

Румен Христов: Духът на дем...

Това заяви водачът на листата на РБ Румен Христов на пресконференци...

thumb 10.09.2014

Костадин Марков: За разлика...

Това заяви на пресконференция днес водачът на листата на Реформатор...