Пресконференции

Румен Христов: Първанов пропиля втория си мандат, занимавайки се с лов , постигането на големия шлем и създаването на АБВ.

15.05.2011
Председателят на СДС Мартин Димитров, зам. -председателят и кандидат за президент от СДС Румен Христов, заместник-председателят на СДС за региона Вълчо Чолаков от Бургас и народният представител от Сливен Кирчо Димитров дадоха пресконференция в Ямбол. На срещата присъстваха и председателите на областното и общинско ръковоство на сините в Ямбол Живко Желев и Христо Попов.
 
Мартин Димитров: Искам първо да отделя време на новата политическа ситуацията в българския Парламент, защото смятам, че тя не беше обяснена.
Народното събрание тази седмица трябваше да избере трима свои представители в Комисията за предотвратяване на конфрикт на интереси. Това стана с тайно гласуване. За да има ДПС свой представител, означава, че поне 50 народни представители на ГЕРБ са гласували за кандидата на ДПС. А познавайки начина на работа на ГЕРБ, това означава, че самият министър председател, ръководството на тази партия е поръчал да се гласува така. Защо - това трябва да попитате тях.
Но това, което се случва напълно противоречи на всички идеи и обещания, които те са направили пред своите избиратели. Означава и че в Парламента вече има нова конфигурация и ново сътрудничество - между партиите ГЕРБ, Атака и ДПС.

Бойко Борисов е министър-председател, Цецка Цачева е председател на Парламента и двамата са от ГЕРБ. Много е важно президентът да бъде коректив, а не например да е Цветан Цветанов, който също е от ГЕРБ.
Защото тогава няма да има взаимен контрол ще има едно преяждане с власт.
А иначе това, което виждаме, че българския парламент и това правителство са тотално пробити от руските енергийни интереси. България буквално е продадена.

Ако бъдещият президент на България е със същата нагласа, от същото котило, тежко ни е и горко! Изключително е важно този човек да бъде коректив и да е различен. Именно затова предлагаме за кандидат за президент Румен Христов. Той има шанс да разшири Синята коалиция и да получим по-висок резултат от резултатите на Синята коалиция. Формира се сериозен протестен вот, който не е партиен вот, това е вот на хората, които са недоволни от управлението. Именно те трябва да припознаят в Румен Христов алтернатива на това управление. Тогава той ще има сериозен шанс да отиде на балотаж. Това е нашата цел и се надявам да я постигнем.

Румен Христов
: Наистина България има нужда от един различен президент. Ние видяхме какво беше управлението на БСП по време на Тройната коалиция, както и два мандата на Георги Първанов, а през последните две години и какво е управлението на ГЕРБ.

България има нужда от диалогичен президент, който да повдига теми, касаещи цялото общество и да го обединява около тях.
Той трябва и да е прагматичен президент. Защото българите живеят зле, въпреки, че България е в ЕС и в НАТО.
Аз ще посветя голяма част от своята работа за подобряване благосъстоянието на българския народ.

Има ли президентът правомощия да направи това? Да има ги и те не са малки. Аз няма да пледирам увеличаването им.
Не приемам пасивната роля на президента Г.Първанов през втория мандат, неглежирането му на Консултативния съвет по Национална сигурност към Парламента.

Той не направи нищо, за да подпомогне да станем член на Шенген. Можеше да се лобира чрез ПЕС в ЕП.
А това е изключително важно не само за престиж на страната, но и за поминъка на населението.
По отношение на тази битка в която се включвам:
Това е лидерска битка. Аз се включвам в нея, тъй като нашият председател на СДС е твърде млад и не може да се кандидатира за президент. Но аз призовах всички лидери на партии да участват в тази лидерска битка. Нормално е именно лидерите на формации, претендиращи за поста на „Дондуков" 2, да се кандидатират.

Имам куража да участвам в битка с Бойко Борисов с голямото очакване автентичната десница ще спечели тези избори.
В кампанията ще се срещаме лично с избирателите ни лице в лице. Това ще е твърде дълга и тежка кампания, но за разлика от други партии, ние не разполагаме със средства да залеем медиите с информация и с нашите ликове, затова ще разчитаме на лични срещи.
Българският президент трябва да е агитатор за привличане на инвестиции в България - докато е на посещение в различните държави.
Господин Първанов пропиля втория си мандат, занимавайки се с лов и постигането на големия шлем и създаването на АБВ.

Българският президент трябва и да е обединител на българската нация и той трябва да работи с всички правителства, не само тези, които са от неговата партия - да намира сили и да сяда на една маса с тях и да обсъжда значимите въпроси за нацията.
Ако бъда избран за президент, аз ще бъда такъв президент!
 


Още по темата

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 27.03.2016

СДС предлага вътрешни избор...

Според Лукарски има време и средства за такива избори

thumb 21.02.2015

Божидар Лукарски: Стабилнос...

Това каза министърът на икономиката и лидер на СДС във връзка с оце...

thumb 19.01.2015

Румен Христов: Тютюнопроизв...

Това заяви на пресконференция в Русе председателят на парламентарна...

thumb 17.12.2014

Зам.министърът на икономика...

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров и началникът на ка...

thumb 15.12.2014

Румен Христов: Проектобюдже...

Това коментира в Русе на пресконференция, депутатът от Реформаторск...

thumb 17.11.2014

Румен Христов: Единството в...

Като десни хора, като демократи хора, ние имаме право на собствено ...

thumb 30.09.2014

Реформаторският блок има р...

До пролетта Бургас имаше два отбора в „А“ група, сигурен съм, че п...

thumb 17.09.2014

Румен Христов: Духът на дем...

Това заяви водачът на листата на РБ Румен Христов на пресконференци...

thumb 10.09.2014

Костадин Марков: За разлика...

Това заяви на пресконференция днес водачът на листата на Реформатор...