Пресконференции

Румен Христов: Най-големият проблем пред България днес е икономиката

01.08.2011
Ако стана президент, обещавам субсидии за тютюна, заяви кандидатът за президент на Синята коалиция в Кърджали, където бе на предизборна обиколка из 7-те общини на областта.

По думите му през годините добре е работил с представители на ДПС на различни нива, но разговор с партийната централа на Доган за подкрепа не е водил и няма такова намерение. Няма да участвам в задкулисни договорки с когото и да е било, каза Христов.
Той ще разчита на десните избиратели, които според него в България са над 1 милион души. По думите му в момента вървели обединителни процеси в дясното пространство.

В петък, събота и неделя Румен Христов, кандидатът за президент на десницата, посети всички общини в област Кърджали. Христов възнамерява лично да поиска подкрепата на българските избиратели и да отговори лично на техните въпроси, както и да разбере отношението им по важни обществени въпроси.

На пресконференцията в Кърджали синият кандидат-президент сподели вижданията си за президентската институция.

Христов заяви, че не желае увеличаване на правомощията на държавния глава. Той олицетворява единството на нацията, представлява България пред международни организации и чужди държави, той е върховен главнокомандващ и назанчава висшия команден състав на българската армия, както и шефовете на специализираните служби. Има квота в Съвета за електронни медии, както и в Българска народна банка, което означава, че има пряко отношение към финансовата стабилност на страната.

Президентът трябва да намери начин да работи във взаимодействие с правителствата, независимо дали те са леви, центристки или десни.
Не одобрявам позицията на сегашния президент, който, стоейки отстрани безучастно, наблюдаваше какво се случва с влизането на България в Шенген.
Вече съм бил в над 130 населени и видях безработица, ниски доходи, висоски цени налагани от монополите, също и висока битова престъпност, от която Кърджали, за щастие, не е особено засегнат.

Според него най-големият проблем пред България днес е икономиката. За мен е много болно виждам как млади хора на тълпи напускат страната ни. Знам, че те никога няма да ни простят, че ги правим емигранти, защото да си емигрант не е никак лесно. Аз съм сигурен, че, ако имаха възможност за реализация в България, никога нямаше да тръгнат по този път, сподели още кандидат-президентът на десницата.

Румен Христов посочи, че акцентът на неговия мандат ще бъде поставен върху икономиката, защото тя е част от националната сигурност, а президентът е пряко отговорен за нея.
Обещавам, че ще бъда различен, диалогичен и прагматичен президент.

На срещите в общините в Кърджалийска област, ако бъда избран за държавен глава, да осигуря субсидии за тютюна. На хората, които се прехранват с този поминък, алтернативен не можем да осигурим. Този отрасъл внася в държавната хазна годишно от акцизи, ДДС, данък печалба, данък дивиденти около 1.5 милиарда. И е нормално, когато постъпленията от отрасъла са толкова високи, да се заделят средства за подпомагане на хората от тези региони. Много по-добре 100 милиона лева да отидат за тютюневи субсидии, отколкото за администрация и за подлсушване, каза Христов.

За свой опонент в президентските избори той счита представителя на левицата Ивайло Калфин, а като основен конкурент определя кандидата на ГЕРБ, независимо, че все още е неизвестен. Пазенето в тайна на президентската кандидатура на управляващите най-много издава техния претендент. Според Христов това ще е министър-председателят Бойко Борисов.. Христов обаче счита, че не е много уважително спрямо избирателите кандидатът на ГЕРБ да остава анонимен почти до последния момент преди изборите.

 в-к Нов живот


Още по темата

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 27.03.2016

СДС предлага вътрешни избор...

Според Лукарски има време и средства за такива избори

thumb 21.02.2015

Божидар Лукарски: Стабилнос...

Това каза министърът на икономиката и лидер на СДС във връзка с оце...

thumb 19.01.2015

Румен Христов: Тютюнопроизв...

Това заяви на пресконференция в Русе председателят на парламентарна...

thumb 17.12.2014

Зам.министърът на икономика...

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров и началникът на ка...

thumb 15.12.2014

Румен Христов: Проектобюдже...

Това коментира в Русе на пресконференция, депутатът от Реформаторск...

thumb 17.11.2014

Румен Христов: Единството в...

Като десни хора, като демократи хора, ние имаме право на собствено ...

thumb 30.09.2014

Реформаторският блок има р...

До пролетта Бургас имаше два отбора в „А“ група, сигурен съм, че п...

thumb 17.09.2014

Румен Христов: Духът на дем...

Това заяви водачът на листата на РБ Румен Христов на пресконференци...

thumb 10.09.2014

Костадин Марков: За разлика...

Това заяви на пресконференция днес водачът на листата на Реформатор...