Пресконференции

Внасят искането на наследниците на тракийските бежанци в Парламента

25.10.2010

 Народният представител Ваньо Шарков пое ангажимент пред СДС-Бургас още утре да внесе за парламентарно четене писмото от наследниците на тракийските бежанци, което представлява питане до външния министър Николай Младенов. Д-р Ваньо Шарков е представител на Синята коалиция и депутат в 41-то Народно събрание. Той пристигна в Бургас, за да се срещне с граждани на отворена приемна, а веднага след това даде и пресконференция, в която взеха участие председателят на общинския съвет на СДС - Константин Райков и общинският съветник Вълчо Чолаков.

Основните теми, които бяха засегнати бяха исканията на наследниците на тракийските бежанци, шумът от прелитащите самолети над к-с „Изгрев" и к-с „Славейков", както и казусът защо комисията за защита на потребителите не иска да работи по проблема на 1200 потребители във Ветрен.
Писмото с исканията на тракийските бежанци ще бъде внесено в Парламента, след като седесарите представиха позицията си пред депутата. Днес те започнаха подписка в защита на исканията на наследниците в централата на СДС- Бургас, която се намира на ул. „Богориди" N34.

Проблемът с имотите на бежанците датира от 1913 г., „Ангорският" договор от 1925г., декларира какво да се случи с тези имоти, има преговорни отношения между България и Турция, както и комисия от наша страна, която през 2009 г., е провела срещи, но през 2010 г все още няма динамика по този въпрос.

„Говорим за публичност - наследниците трябва да знаят какво да очакват, кога ще бъдат изпълнени техните искания и кога ще бъде защитен интересът на българските граждани, който е гарантиран по този договор. Въпросът ще бъде внесен като питане до министъра на външните работи и аз очаквам още по време на парламентарния контрол да има отговор", каза Шарков.

Шумовото натоварване за гражданите в комплексите „Изгрев" и „Славейков", беше другият наболял проблем . Още в петък Шарков е внесъл два въпроса в тази връзка - единият отправен до министъра на околната среда и водите Нона Караджова за екологичната оценка на летището и анализът направен през 2007 г., като от тогава до днес не е правено проучване и замерване, което е работа на Министерството на околната среда и водите. Другият въпрос е бил към Министерството на транспорта, което трябва да отговори какви са предприетите мерки за намаляване на шума, има ли планувани действия за промяна на захода на самолетите, за да не прелитат ниско над жилищните територии, особено през летния сезон. И какви са сроковете за реализирани на тези мерки.

Според Шарков на провелата се среща между концесионера на летището, министерството на транспорта и кметът на Бургас, така и не е станало ясно какво се е случило и защо няма взето решение, а се е отложило взимането на такова за следваща среща през ноември. „Най-важният въпрос на който трябва да отговори министър Цветков е сроковете в които ще бъдат предприети мерки за намаляване на шума, който тормози гражданите", каза Шарков.


Бяха обявени и две нови предложения от СДС. Първото е свързано с въвеждането на диференцирана данъчна ставка по ДДС в туризма на 9%. Предложението на СДС е, след като има диференцирана данъчна ставка да има такава и за лекарствата и за учебниците. Причината е, че в България единствена в ЕС 20% от цената на лекарствата се формира от ДДС, а другаде този процент е межди 5 и 10 %.

Друго предложение, което бе обсъждано по време на срещата е антените на мобилните оператори да не бъдат монтирани на разстояние по-малко от 500 м. от училища, детски гради, социални и здравни заведения. Това предложение се прави във връзка с подготвените промени в Закона за здравето. Да не се монтират върху уличните стълбове и тези от мрежата на градския транспорт. Ако тези условия не се изпълняват собствениците трябва да ги демонтират за своя сметка, а ако се наложи това да бъде направено от Общината пак ще е за сметка на собствениците.
По време на отворената приемна бяха обсъдени повечето от споменатите проблеми.

По време на приемната адвокат Мария Николова направи жалба за отношението на комисията за защита на потребителите към 1200 потребители от Ветрен, които са направили подписка срещу EVN. Жалбата обаче не е уважена от комисията за защита на потребителите и е препратена към ДКЕВР.
Ваньо Шарков се ангажира с това, че ще отиде с жалбата до комисията за защита на потребителите.


На пресконференцията стана ясно, че СДС няма да подкрепи бюджета, а и все още го няма бюджета на НЗОК, който миналата седмица е трябвало да бъде приет на подпис. За издигане на кандидат за кмет от СДС-Бургас заявиха, че това решение ще се вземе от коалицията, която освен „ДСБ" е възможно да включи и следните партии - „Гергьовден" и „Новото време". От СДС-Бургас заявиха, че ще се коалират с партии, които са доказали, че водят дясна политика.

 


Още по темата

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 27.03.2016

СДС предлага вътрешни избор...

Според Лукарски има време и средства за такива избори

thumb 21.02.2015

Божидар Лукарски: Стабилнос...

Това каза министърът на икономиката и лидер на СДС във връзка с оце...

thumb 19.01.2015

Румен Христов: Тютюнопроизв...

Това заяви на пресконференция в Русе председателят на парламентарна...

thumb 17.12.2014

Зам.министърът на икономика...

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров и началникът на ка...

thumb 15.12.2014

Румен Христов: Проектобюдже...

Това коментира в Русе на пресконференция, депутатът от Реформаторск...

thumb 17.11.2014

Румен Христов: Единството в...

Като десни хора, като демократи хора, ние имаме право на собствено ...

thumb 30.09.2014

Реформаторският блок има р...

До пролетта Бургас имаше два отбора в „А“ група, сигурен съм, че п...

thumb 17.09.2014

Румен Христов: Духът на дем...

Това заяви водачът на листата на РБ Румен Христов на пресконференци...

thumb 10.09.2014

Костадин Марков: За разлика...

Това заяви на пресконференция днес водачът на листата на Реформатор...