Мартин Димитров: Искаме решенията на ЦИК да се обжалват по съдебен ред

26.10.2011

Insert thumb

МАРТИН ДИМИТРОВ : Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа! Решенията на Централната избирателна комисия трябва да могат да бъдат обжалвани, защото се стигна до недопустими ситуации. Това, което стана в Плевен и Монтана, е пълно безобразие, уважаеми колеги, и никой не може да си затваря очите.

Искам да ви дам няколко примера. До Върховния административен съд от Централната избирателна комисия са пратили два преписа на един и същи документ с различно съдържание, на единия от които е дописано изречение на ръка. Това е абсолютно недопустимо!

Общинската избирателна комисия в Разлог или повечето нейни членове, 15 от 16, ако не ме лъже паметта, е пратила писмо до Централната избирателна комисия, че бюлетините, които са в Разлог, са прозрачни. Въпреки това този аргумент не е разгледан, защото в Изборния кодекс има три кумулативни изисквания: бюлетините да бъдат бели, да бъдат непрозрачни и да бъдат над 120 грама. Изискването за прозрачност в много случаи не беше спазено, така че тези избори бяха обект на изключителни манипулации.

Но още по-важният въпрос е: ще се допусне ли оттук-нататък решенията на Централната избирателна комисия да не се обжалват? Ами, следващата стъпка, уважаеми дами и господа, е направо да не допуснете цели партии на следващите парламентарни избори. На тези, които не ви харесват, казвате: „Тези три партии не ми харесват, няма да участват!”

Колкото до претенциите на Българската социалистическа партия към ГЕРБ. Най-големите и най-тежки политически грешки, които направи Централната избирателна комисия, бяха взети от мнозинството ГЕРБ-БСП, които гласуваха заедно по казусите Плевен и Монтана. Относно регистрацията на Плевен жалбата въобще не трябваше да бъде разглеждана – тя е подадена извън срока за обжалване. Срокът за обжалване според Изборния кодекс е 3-дневен. Тя е подадена извън срока и въпреки това БСП и ГЕРБ заедно разглеждат тази жалба. „Атака”, които следваха през цялото време ГЕРБ, дори те не гласуваха това решение, но БСП и ГЕРБ за сметка на това, които пред обществото се представят като най-големите опоненти, заедно отнеха регистрацията на дясната коалиция в Плевен и в Монтана. Принудихме се тази сутрин да гледаме дебат между нашия кандидат за кмет на Плевен, който е с регистрацията на БНД, и кандидата на ГЕРБ. Това направихте вие!

Ако тези практики не бъдат коригирани, следващия път този ЦИК с гласовете на ГЕРБ и на БСП няма да допуснат много партии до участие в изборите, затова най-спешното, което трябва да бъде направено, е всички решения на ЦИК да могат да бъдат обжалвани пред съда.

И накрая искам да ви кажа следното нещо: същите реплики, които чувам от ГЕРБ, ги чувах и от НДСВ. Те казваха каква голяма сила са и съответно десницата къде е. Ние знаем как да излезем от всяка една ситуация, но въпросът е следният: ако се продължи със същите манипулации на избори, ако се продължи да се действа по този начин, съм убеден, че в крайна сметка нещата ще бъдат докарани до същия абсурд, който гледахме при Жан Виденов през 1996 г. Благодаря.

 


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 13.06.2012

Мартин Димитров: Законът за...

Синият депутат Михаил Михайлов също обясни, че законът не защитава ...

thumb 08.06.2012

Мартин Димитров: България н...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция и депутат от С...

thumb 07.06.2012

Парламентът отхвърли предло...

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, като вносител н...

thumb 04.06.2012

Съпредседателят на Синята к...

Мерките за излизане от икономическата криза и възможните общи дейст...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...