СДС сигнализира ЦИК за прозрачни бюлетини и реална опасност от нарушаване на тайния вот

22.10.2011

Insert thumbПредседателят на Съюза на демократичните сили Мартин Димитров проведе среща с представители на ЦИК във връзка с данни от Разлог, Банско и Кресна за неизправни бюлетини за провеждането на избори за президент и вицепрезидент и кметове и общински съветници. Той обясни, че според наличната информация бюлетините са прозрачни, а от протокол № 33 на ОИК – Разлог става ясно, че единодушно членовете на ОИК са взели решение, че бюлетините са прозрачни, което не отговаря на разпоредбите на Изборния кодекс и затова следва да бъдат сменени. Това означава, че дори членовете на ГЕРБ и АТАКА са се подписали под това решение, допълни синият лидер. По думите му това е тенденциозно и бюлетините няма да бъдат сменени, за да е видно кой как гласува и да може да се оказва натиск над хората. Мартин Димитров отбеляза, че според разпоредбата на чл. 162 от Изборния кодекс бюлетините „са бели,  изработени от плътна, непрозрачна хартия, с тегло не по-малко от 120 г/м2”, т.е. не могат да бъдат прозрачни и трябва да гарантират тайната на избора на всеки български гражданин. В отговор представителите на ЦИК – Б. Троянов и Р. Негенцова отговориха, че е възложена техническа експертиза, която удостоверява тегло на бюлетината в рамките на нормата от 120 г/м2. Попитани обаче дали експертизата дава отговор за съответствие с останалите изисквания на закона – бюлетината да е плътна и непрозрачна - стана ясно, че въпросната експертиза не третира тези въпроси.

Мартин Димитров изрази възмущение, че ЦИК не спазва ИК, тъй като изискванията към бюлетината са кумулативни, т.е. тя трябва да удовлетворява всички изисквания, а не само едно от тях. Още повече, че чл. 162 ИК залага минимални изисквания за тегло от не по-малко 120 г/м2, т.е., ако бюлетината е прозрачна при това тегло, то следва да се използва хартия с по-голямо. Той изрази притеснение, че и на други места в страната бюлетините ще бъдат прозрачни и ако това не е много голям проблем за София и по-големите градове, където хората няма да се подадат на натиск, по думите му в малките населени места хората се страхуват от уволнения и този страх може да им попречи да гласуват спокойно. Нашият призив към българските граждани е да не се страхуват и да гласуват, бе категоричен синият лидер. Димитров отбеляза, че прави крещящо впечатление, че ЦИК не спазва Изборния кодекс и това е огромен проблем за тези избори.

На срещата бе дадена информация, че в ОИК Пирдоп се установява, че доставените в гр. Пирдоп бюлетини за кмет на община са с 1000 бр. по-малко от колкото приетите от Областна управа в гр. София; в ОИК Своге са доставени сгрешени бюлетини за общински съветници, където под № 23 фигурира Коалиция за Златица вместо правилното Коалиция ВМРО-Лидер. В община Драгоман на 21.10.2011 г. вечерта органите на МВР са влезли и обискирали офисите на фирмата на кандидата за кмет Методи Методиев и са конфискували пълномощните на застъпниците му.

Всички сигнали за нарушения и жалби можете да видите на - sds.bg/category/Galbi

 

Видео  PRESSCLUB Information Agency


Tags: Избори 2011, Мартин Димитров, изборни нарушения, Петър Славов, Димитър Иванов

Още по темата

thumb 15.05.2012

Националният съвет на СДС о...

Националният съвет на СДС реши да не участва в Синята коалиция с ДС...

thumb 10.05.2012

Мартин Димитров: Популизмът...

Това, което трябва да се направи оттук нататък е здрава коалиция м...

thumb 08.05.2012

Найден Зеленогорски: Стреми...

Проект за коалиционното споразумение в рамките на Синята коалиция с...

thumb 08.05.2012

България няма нужда от горс...

СДС ще гласува против поправките в Закона за горите, заяви на прес...

thumb 22.04.2012

СДС настоява България да на...

СДС ще предложи НС да приеме две решения за налагане на вето от Бъл...

thumb 22.04.2012

Да се потърси отговорност з...

Oт СДС призоваваме до края на май прокуратурата и разследващите орг...

thumb 19.04.2012

СДС настоява министър Дянко...

Финансовият министър Симеон Дянков да бъде изслушан пред Народното ...

thumb 18.04.2012

И Европейската централна ба...

Намерението на финансовия министър Симеон Дянков да харчи Сребърния...

thumb 12.04.2012

Мартин Димитров: Законопрое...

Законопроектът на Министерски съвет за Сребърния фонд е във вреда н...

thumb 11.04.2012

СДС настоява Кемал Еюп да б...

Кемал Еюп да бъде отстранен от Комисията за защита от дискриминация...