Национална политика

Мартин Димитров: Енергийната политика на България и проектите АЕЦ „Белене" и "Южен поток" трябва да се разглеждат в контекста на европейските принципи за енергийна политика

15.03.2011

Insert thumb

Искаме ясно да заявим - Енергийната политика на България и проектите АЕЦ „Белене" и "Южен поток" трябва да се разглеждат в контекста на европейските принципи за енергийна политика. Това заяви председателят на СДС Мартин Димитров при изказването си на конференцията за енергийна сигурност в Лондон, организирана от оглавявания от Надежда Нейнски Институт за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа, съвместно с Фондацията за европейска реформа "New Direction", оглавявана от Джефри ван Орден.

Синият лидер подчерта, че България е страна -членка на ЕС с най-тежка енергийна зависимост от Русия. Това се изразява във внос на петрол, природен газ и ядрено гориво, както и в последващото съхранение и преработка на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци. Не ми е известно друга страна-членка на ЕС да се е поставила в толкова зависимо положение по отношение на енергийните ресурси от Русия.
В този контекст на България се оказва значим натиск за едновременната реализация на три руски проекта: нова атомна централа - АЕЦ „Белене", газопровод - „Южен поток" и петролопровод -„Бургас-Александропулис". От трите проекта е чуто мнението на българските граждани само по „Бургас-Александруполис", който е отхвърлен на два поредни местни референдума, допълни Домитров.

Той отбеляза, че интереса на България е да бъдат предприети спешни мерки за намаляване на енергийната зависимост. Първи усилия в тази насока личат от намеренията за свързване на газопреносната мрежа на България с тези на съседните страни. За съжаление тези проекти се развиват твърде бавно и няма ясен срок за тяхното приключване. Желанието на правителството да работи по всички алтернативи без ясна визия относно тяхната приоритетност, е нецелесъобразно и ниско ефективно. Опасяваме се, че по този начин ще се постигне обратното - няма да се реализира нито една от възможните алтернативи, което да ни остави в същата зяависимост, подчерта Мартин Димитров.

Председателят на СДС изрази позицията на партията, че правителството следва да оцени алтернативите по функционална целесъобразност и осъществимост във времето. В резултат на тази оценка правителството трябва да насочи усилията си приоритетно към най-целесъобразните и бързо осъществими алтернативи, допълни той.

Мартин Димитров обясни какво трябва да се предложи на европейско ниво:

1. Да се разработи единна Стратегия на ЕС за гарантиране на енергийната сигурност на страните членки посредством диверсификация на доставчиците. За да провокирам дискусията смятам, че тази идея може да бъде наречена - Енергийно НАТО. При спазване на принципите на енергийното НАТО и като знак на взаимноизгодно сътрудничество и добронамереност могат да участват и други страни извън Европейския съюз - напр. Русия, Турция и др.

2. Да се създаде единен Европейски орган, даже и само с консултативна роля, за международни енергийни преговори.

3. Да се разработят препоръки и процедури на равнище ЕС за ядрени централи в близост до граници.

4. Да се разработи единна Европейска стратегия за съхранение и управление на радиоактивните отпадъци и отработилото ядрено гориво в страните-членки.

5. ЕС под формата на техническа помощ да извърши независим одит на технико - икономическите характеристики на проекта „Белене".

Форумът в Лондон дискутира теми като: намаляването на зависимостта от ненадежди доставчици; ядрената алтернатива; инвестициите в инфраструктура и регулацията на пазара.
В него участват политици и експерти от Европа, сред които: председателят на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в българския парламент Мартин Димитров, министърът на икономиката и комуникацията на Естония Юхан Партс, бившият полски министър на икономиката Пьотр Вознияк, експертът по ядрена физика във Виенския университет за природни ресурси и приложни науки Георги Касчиев и др.


Tags: АЕЦ БЕЛЕНЕ

Още по темата

thumb 19.11.2012

СДС няма да съдейства за ор...

СДС няма да предлага членове за избирателните комисии и няма да съ...

thumb 16.10.2012

Бюджет 2013 е рисков и разо...

СДС е категорично за запазване на плоския данък, заяви председателя...

thumb 12.10.2012

СДС отказва да участва в к...

Писмо от ПП СДС до Президента на Република България Росен Плевнелиев

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...

thumb 09.10.2012

СДС призовава за бойкот на ...

СДС призовава всички българи да кажат НЕ на проекта „Белене”, като ...

thumb 11.09.2012

Позиция на СДС относно пров...

За СДС провеждането на референдум за АЕЦ „Белене” противоречи на за...

thumb 24.04.2012

Синята коалиция иска провер...

Народните представители от Синята коалиция започнаха да събират нео...

thumb 22.04.2012

Да се потърси отговорност з...

Oт СДС призоваваме до края на май прокуратурата и разследващите орг...

thumb 10.04.2012

Мартин Димитров: Синята коа...

Синята коалиция ще гласува срещу вота на недоверие, иницииран от БС...

thumb 29.03.2012

Мартин Димитров: АЕЦ „Белен...

Най-голямото ми безпокойство беше, че „Белене” може да ни докара до...