Цели и приоритети

Акценти от програмата на Найден Зеленогорски за развитието на Плевен в периода 2011 - 2015 г.

10.10.2011

В периода 2007-2011 година в икономиката на Плевенска община бяха инвестирани над 1 милиард и 200 милиона лева, като се създадоха над 2 500 нови работни места. Безработицата в момента е значително под средната за страната - 7,9%, а в годината преди началото на икономическата криза бе спаднала до 4,5%.
Нашият основен приоритет е човекът!
Insert full sizeЗатова инвестициите в образованието, културата и здравето на гражданите на Плевен са най-важното. И през следващите 4 години, както досега, около 55% от общинския бюджет ще бъдат отделяни за образование, култура и здравеопазване.
Ще продължим дейността си по осигуряване на стабилност на образователната система чрез запазване на работните места, запазване и съхраняване на съществуващите училища и детски заведения. Община Плевен е една от малкото общини в България, която въпреки финансовите трудности, успя да съхрани пет извънучилищни педагогически и обслужващи звена. И през следващите четири години общината ще продължи да финансира Центъра за работа с деца, Центъра за ученическо, научно и техническо творчество, Междуучилищният център за трудово, политехническо обучение, Ученическа спортна школа и общоградско общежитие, за да могат плевенските деца и ученици да осмислят свободното си време с творчество и спорт.
Ще продължим сътрудничеството си със синдикатите
и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България. Синдикалното партньорство ще бъде насочено към изготвяне и сключване на колективен трудов договор в отрасъл „Средно образование” на територията на общината.
И занапред ще отстояваме правото на Плевен да се развива като университетски град и ще подпомагаме този процес. Ще продължим усилията си за създаване на Славянски университет в Плевен.
Има одобрен проект и ще продължим с изграждането на
нова модерна детска градина
за деца от 3 до 6 години в централната част на града, на ул. „Цар Борис III”.
Ще реконструираме изцяло сектор „Д” на ОДЗ „Снежанка” за разкриване на две нови яслени групи за деца от 1 до 3 години. Ще извършим преустройство на съществуващата сграда на Целодневна детска градина „Иглика”, като я разширим за прием на още две групи за деца от 3 до 6 години.
Ще инвестираме около 500 хил. лв. от приватизацията на ДКЦ I за основни ремонти и закупуване на ново медицинско оборудване
за ДКЦ II, ДКЦ III, Дентален център и Център по спортна медицина, което ще повиши нивото на доболничната специализирана помощ.
Ще гарантираме осигуряването на висококачествено медицинско обслужване на 3 900 деца в детските градини и обединени детски заведения, и на 13 050 ученици в разкритите 27 здравни кабинети.
В областта на културата ще съхраним традиционните културни прояви, които утвърдиха Плевен като културен и духовен център и ще обогатим културния календар с Международен фестивал на изкуствата - Плевен, Международен фестивал „Град и култура”, Национален брейк-денс шампионат, празник на изкуствата в карнавални костюми „Здравей, лято” с участието на деца от плевенски училища и професионални актьори, с нови оперни и оперетни спектакли като „Мадам Бътерфлай”, „Кармина Бурана”, „Тоска”, „Бохеми”, оперетата „Българи от старо време” и други.
Ще продължим финансовото подпомагане на Драматичен театър „Иван Радоев” и Плевенска филхармония.
Ще обновим залите „Нова история” и „Най-нова история” в Регионален исторически музей, представящи развитието на град Плевен.    
В областта на административното обслужване на граждани и фирми, въведохме нова електронна услуга „Виртуално деловодство”, която позволява клиентите чрез индивидуален код за достъп да следят по електронен път движението на преписките си и конкретните срокове за изпълнението им. Друг ангажимент, с който пряко се ангажира административната дирекция, бе въвеждането на Електронен регистър в отдел „ЕСГРАОН” и цифровизация на актовете по гражданско състояние. Дейност, която ще продължим и през следващия мандат.
Ще продължим работата по въвеждането на нови електронни услуги, с които да улесним гражданите, гарантирайки прозрачност и професионализъм на обслужването.
През последните три години, на основата на реализирани повече от 20 собствени и партньорски проекти по различни донорски инструменти, Община Плевен направи много сериозна крачка напред в развитието на социалните услуги, предназначени за хора в неравностойно социално положение, с акцент върху подкрепата за деца и лица с увреждания. През 2011 година с решение на Общински съвет - Плевен бе приета Общинска стратегия за развитие на социалните услуги - 2011 - 2015 г. Визията на Стратегията е: Сформиране на достатъчен социален капитал, чрез развиване на максимален капацитет и разгръщане на необходимия потенциал за непрекъснато подобряване качеството на човешките ресурси в община Плевен.
Главната цел е
постигане на по-успешна социална интеграция
и реализация на уязвими лица и групи в условията на равнопоставеност, обществена подкрепа и добро качество на живот.
Предвижда се реализация на много социални услуги, сред които създаване на „Регионален център за навременна диагностика и ранна интервенция”, като иновативна социална услуга за случаите на раждане на дете с увреждане, с възможност за краткосрочно пребиваване на майката и детето, както и организиране на мобилни екипи към „Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания”, с оглед осигуряването на достъп до услугата на децата живеещи в малките населени места на общината.
Предвиждаме разкриване на
нови центрове за настаняване от семеен тип
за деца на възраст от 7 до 18 години, финансирани от европейски програми и разширяване на социалните услуги „Домашен социален патронаж”, ”Личен асистент”, ”Социален асистент” и „Домашен помощник”, с насоченост към стари хора, самотни, хронично болни и с трайни увреждания.
Модерната инфраструктура е в основата на нашият успешен път. През четирите години на мандата ни бяха построени, основно и текущо ремонтирани улици и пътища на обща стойност 18 мил. лева.
До края на този строителен сезон и 2012 година предстоят дейности със
средства от европейско финансиране и инвестиционен кредит на стойност 10 мил. лв.
Insert full sizeИзпълнените обекти са: бул. „Европа”, нова улица в жк „Кайлъка” с изградено енерго ефективно улично осветление, ул. „Трети март”, ул. „Трите бора” и други улици в жк „Дружба” на обща стойност 1 мил. лв., ул. „Индустриална” - 750 хил. лв., улици в жк „Ма ра Денчева”, ул. „Владимир Вазов” с ново улично осветление.
В момента се изгражда нов участък на ул. „Иван Миндиликов” от жп  гара до бул. „Георги Кочев” на стойност 2 500 000 лв., който ще изведе транзитния трафик от центъра на града, ще бъдат монтирани системи за енергийно ефективно улично осветление. Работи се по изграждане на улици „Хаинбоаз” и „Аврора” в село Буковлък, основен ремонт на ул. „Гривишко шосе” за 650 хил. Лв, основен ремонт на улици в жк  „Сторгозия” на стойност 1 мил. лв., в това число ул. „Самуил”. Предстои и изпълнението на ул. „Българска авиация”, ул. „Лозенка”, ул. „Гоце Делчев”, ул. „Морава” и ул. „Даме Груев”.
Обектите с финансиране от дългосрочен общински заем - II етап, са: ул. „Климент Охридски”, ул. „Кара Кольо”, ул. „Цар Борис III”, ул. „Хан Крум”, ул. „Г.М. Димитров”, ул. „Мария Кюри”, ул. „Огоста” и ул. „Царевец”.
Ще бъдат доизградени и въведени в експлоатация III и IV секция на жилищен блок „Христо Ботев”. Предстои изграждане на Главен колектор „Е”, с които проект ще кандидатстваме по оперативна програма „Околна среда” на обща стойност 4 300 000 лв. Работи се и по изкраждането на нов приют за бездомни кучета, по построяване на общински плувен комплекс до училище „Иван Вазов”, изграждане на дренаж за високи подпочвени води в село Бохот, спортен комплекс зад стадион „Плевен”. Предстои основен ремонт на Летния театър в парк „Кайлъка”.
Към днешна дата са в процес на изпълнение и пред договор по
Оперативните програми 16 проекта на обща стойност 20 мил. лв., а през следващите години Общината ще изпълнява проекти за около 83 000 000 лева.
За сравнение, по официална информация от 2007 до 2011 г. град Пловдив има 8 проекта за 13 220 000 лв.; град Русе - 13 проекта на стойност 19 349 000 лв.; град Стара Загора - 8 проекта за 21 204 000 лв., град Плевен - 16 проекта на стойност 21 557 000 лв.
По ОП „Регионално развитие” предстои реконструкция на улиците „Ген.-лейт. Стефанов” и „Гренадирска”, булевард „Георги Кочев”, изграждане на велоалея, спортни и детски площадки и видеонаблюдение на възлови кръстовища на обща стойност 7 064 000 лв.
Изготвен и подаден за одобрение е и проект на Община Плевен, касаещ модернизация и развитие на устойчив
градски транспорт със стойност 25 мил. лв. до 2013 година.
Ще се изгради ново тролейбусно депо и ще се удължи тролейбусната мрежа с 27 км., като ще се покрият с чист транспорт всички жилищни и индустриални зони, ще се изгради интелигентна система за оповестяване на движението на превозните средства по спирките на масовия градски транспорт и в тролейбусите, ще бъде изграден център за управление на транспорта и създадено общинско предприятие „Градска мобилност”. В следващият програмен период, проектът ще бъде продължен с закупуване между 40-50 нови тролейбуси, пълна рехабилитация на съществуващата контактна мрежа и изграждането на нова такава. Стойността на проекта, ще надхвърли 60 мил. лв.
През следващият мандат ще разработим проект за
пълна реконструкция на площад „Възраждане” и централната пешеходна зона на Плевен.
Insert full sizeВ съответствие с процедурата по въвеждане на Община Плевен в съсобственост на водопреносната мрежа, ще разработим пълен воден проект, включващ преносната и канализационната мрежа в общината.
В мандата 2011-2015 г. усилията ни в областта на екологията ще бъдат за цялостно изпълнение на приетите от Общински съвет - Плевен „Програма за управление на околната среда до 2015 г.”, „Програма за намаляване на емисиите и достигане на установените норми за вредни вещества във въздуха” и „Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета”.
Ще работим по благоустрояване, озеленяване и изграждане на нови детски площадки и кътове за отдих с финансиране от бюджета на общината и европейски програми.


Още по темата

thumb 07.10.2019

Участие на Илия Лазаров в р...

7 октомври, 19.40 часа

thumb 06.10.2019

Румен Христов: Софиянци ням...

Видео с участието в "Опорни хора"

thumb 05.10.2019

СДС: Мая Манолова е кандида...

Защо БСП се крие на повечето места в България зад независими, подкр...

thumb 19.09.2019

СДС издигна Елеонора Николо...

В Две могили синята партия издига Драгомир Драганов

thumb 11.09.2019

Емил Кабаиванов: Времето на...

За да бъде една успешна коалиция, тя трябва да бъде от политически ...

thumb 11.09.2019

Калин Костов: Държавата да ...

Свищов заслужава прозрачно компетентно управление, с мисъл и отгово...

thumb 05.09.2019

Илия Лазаров: Докато аз съм...

Интервю за радио "Фокус"

thumb 05.09.2019

7 въпроса от националното р...

Как ще управлявате София без свои съветници и как ще принудите избр...

thumb 31.08.2019

Теодор Петков: Това, което ...

Готови сме да подкрепим Фандъкова, ако тя е кандидатът на ГЕРБ за к...

thumb 26.08.2019

Мария Казакова: Ще дадем но...

Хората, които в момента са в СДС-Нова Загора, са една добра симбиоз...