Мартин Димитров: Нужна е нова антикризисна програма с фокус малкия и среден бизнес

31.08.2011

Insert thumb

Уважаеми господин председател,

Уважаеми  дами и господа!

Много пъти управляващата партия ГЕРБ заяви за последните две години, че през последните 20 години в България не се е случило нищо добро. Затова за нас винаги възникваше въпросът какво е управлението, което партия ГЕРБ харесва и на което подражава, и наскоро получихме отговор на този въпрос. Областният управител на София-област е в Инициативния комитет по честването на 100-годишнината на Тодор Живков. Това е прекият представител на премиера Бойко Борисов, който се е включил в този Инициативен комитет и явно казва следното нещо: управлението, на което подражава управлението на партия ГЕРБ, е управлението на Тодор Живков - така се разбират тези неща.

Представете си възможно ли е такова нещо да се случи в Германия?! - Представител на Меркел да чества Хитлер или в Русия някой да чества Сталин? Това възможно ли е според вас да се случи?!

РЕПЛИКА ОТ ГЕРБ: Тодор Живков не е Хитлер!

МАРТИН ДИМИТРОВ: Това е тежко, тежко падение, колеги, за партия, която се определя като демократична и изповядва десни ценности.

Кои са приоритетите за нас в тази сесия?

Започвам с бюджета, за който много малко се говори тази сутрин. Този бюджет е изключително важен.

През последните дни чухме да се говори за неговата актуализация. Не трябва да се допуска актуализация на тазгодишния бюджет. Това ще означава провал на бюджетната политика, раздути разходи около изборите, бюджет извън контрол. Бюджетът не трябва да остава извън контрол.

Уважаеми дами и господа, следващият бюджет трябва да бъде балансиран, за да гарантираме на българските граждани стабилност и възможност да се развиват. Това е първата гаранция, която трябва да им дадем. Основен акцент в бюджета, който трябва да приемем за следващата година, трябва да бъде разплащането с малкия и среден бизнес, възстановяването на невърнатото ДДС. Въобще малкият и средният бизнес, активните хора трябва да бъдат центърът на нашата политика - на цялото Народно събрание и на българското правителство. Те са хората, които носят на гърба си цялата икономика и на тях трябва да се помогне. Има верижни фалити в момента и държавата се превръща в причина за тези фалити заради неплащане към бизнеса или тенденциозно неплащане към определени фирми, основно малки и средни. Ако това не се промени, безработицата ще става все по-голяма. Тя вече надмина 11%, което се превръща в заплаха за националната сигурност и много голяма опасност за българската икономика през следващата година. Това трябва да бъде основният акцент.

В тази връзка ние предлагаме от името на Синята коалиция спешното изработване от Народното събрание на нова антикризисна програма с категоричен акцент - подпомагане на малкия и среден бизнес да оцелее. Тези хора няма да оцелеят, ако слушат просто волеизлияния и за тях не се вземат мерки, включително облекчения, намаляване на административната тежест.

Ще дам следния пример. Вместо да строите „Белене" - един проект, чиято цел е да се прахосат и разделят едни пари (шум и реплики от ГЕРБ), вместо това може да се направи грандиозна програма за енергийна ефективност, която да намали сметките на всеки български гражданин, сметките за ток и парно на всеки български гражданин, особено на тези, които живеят в панелни блокове, и да помогне за възраждане, за подпомагане на българската икономика. Тя ще даде хляб на хиляди малки фирми за дограма, за ремонти, за гипс, за топлоизолация. Давам ви пример за конкретен начин да се помогне на българската икономика. За съжаление вие от ГЕРБ следвате плана на БСП и Първанов, което за нас е необяснимо и е опасност от гледна точка на бъдещето.

Монополите са се развилнели в България със страшна сила, защото виждат срещу себе си, че няма държава. Виждат, че всичко им е позволено. Ние се ангажираме с изработването на антимонополно законодателство, което да постави на тяхното място фирмите с господстващо положение в България.

Първите стъпки в тази посока са подмяна на състава на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите. За втората комисия вчера се появи първият светъл лъч. Вие обаче, колеги от ГЕРБ, запазихте пълния или почти пълния състав на хората, назначени от БСП и тройната коалиция, които традиционно не се занимават с монополистите, а напротив, осигуряват им необходимата защита и не се вземат необходимите мерки.

Това не може да продължава по този начин! Необходимо е в състава на тези комисии да влязат хора с необходимия авторитет от гражданското общество, да не бъдат политически назначения. Иначе монополистите ще продължат да тормозят нормалния човек в България със сметки, с всякакви издевателства, с надписване. Българският гражданин се чувства незащитен и абсолютно самотен в тази борба, от която държавата абдикира вече втори мандат.

Битовата престъпност - много сериозен проблем. Колеги, ако всички пари, които ГЕРБ дава за подслушване, или поне половината от тях, отидат за борба с битовата престъпност, особено в малките населени места, където има развилнели се групи и хората не виждат никаква помощ, не виждат никаква защита, може да се получи истинското решение и не за „Биг брадър", не пари за масово подслушване, включително на министър-председателя, както се оказа, а пари за справяне с този много сериозен проблем. Обикаляйки страната вече виждаме, че един от първите проблеми след проблема „безработица" е проблемът „битова престъпност".

Какво направи това Народно събрание? Какви са мерките на ГЕРБ? Какво предлагате? Забележете, че и министър Цветанов никога не отчита резултати в тази насока, защото няма резултати! И това трябва да стане акцент на политиката на всички партии в Четиридесет и първото Народно събрание - справянето с битовата престъпност. Хората, особено в малките населени места буквално са в бедствено положение.

Няма как, разбира се, да подмина темата „Изборите". Колеги,  случват се неща, които сме гледали в анимационните филми, но не и в политическата действителност. Бяха регистрирани две сини коалиции във Варна от Общинска избирателна комисия, доминирана от ГЕРБ и „Атака". Това ли е вашата представа за честни избори? Така ли от Политическа партия ГЕРБ си представяте честните избори в България - регистрирайки две сини коалиции във Варна?

В Плевен беше регистрирана коалиция „За Зеленогорски" против волята на Найден Зеленогорски - изключително успешният кмет на СДС, вече 12 години кмет на Плевен!

И към ГЕРБ имам следният откровен въпрос: ако някой предложи без съгласието на Бойко Борисов регистрирането в София на коалиция „За Бойко Борисов", ще я регистрирате ли? И даже ние се чудим дали да не направим този експеримент на следващите парламентарни избори, за да видим дали мерите с един аршин. Дали ще регистрирате коалиция в София „За Бойко Борисов" без неговото съгласие?

Вижда се, че редица общински избирателни комисии, като тази в Монтана, се чувстват над закона. Тя не взема решение в необходимите срокове, не разглежда заявления, които са подадени, което е недопустимо! Трябва всяка една общинска избирателна комисия да спазва закона, Изборния кодекс, така както е приет! (Реплики.) Никой не може да бъде над закона! (Реплики от място от народния представител Искра Фидосова.)

И тук трябва да вземем спешни мерки. Ние ще пуснем жалби навсякъде, където законът не е спазен. (Реплики от място от народния представител Искра Фидосова.)

Уважаеми колеги, искам да обърна вниманието ви на следното - всеки, който е тръгнал да търси служебна победа на избори, е получил точно обратното, получил е служебна загуба. Призовавам тези от ГЕРБ, които имат някакво чувство за демократичност, имат някакво чувство за справедливост, да спрат с тези безобразни действия по манипулиране на местните избори на редица места в страната. Само с честни избори, само с истинска битка, можем да продължим напред. В противен случай ще получите служебна загуба!

Забележете, срещу нас - СДС и Синята коалиция, имаше подобни действия и от БСП през миналия мандат. Някои от тях даже си признаха. Признаха си в техни медийни изяви, че и те са дали едно рамо, пречейки на нашата регистрация. Такива неща сме виждали и преди. И винаги сме успявали да се справим, и винаги ще се справим, само че достойните хора излизат на истинска битка и не правят манипулации!

Благодаря за вниманието.


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 19.10.2012

БСП и ГЕРБ разиграват цирк ...

Сините оповестиха пред журналисти в парламента, че разполагат с пис...

thumb 24.07.2012

Мартин Димитров: Има много ...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитро...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 28.06.2012

Мартин Димитров: Най-големи...

За това става въпрос в този закон - едни хора близки до властта да ...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 13.06.2012

Мартин Димитров: Законът за...

Синият депутат Михаил Михайлов също обясни, че законът не защитава ...

thumb 08.06.2012

Мартин Димитров: България н...

Изказване на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция и депутат от С...

thumb 07.06.2012

Парламентът отхвърли предло...

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, като вносител н...

thumb 04.06.2012

Съпредседателят на Синята к...

Мерките за излизане от икономическата криза и възможните общи дейст...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...